PLUS – Câmpeni, o altfel de politică

Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate condus de către Dacian Cioloș a avut parte în primul an de existență de o evoluție pe plus. Așa se face că de la mijlocul anului a fost aleasă o echipă la nivelul județului, iar în orașul Câmpeni tot mai mulți oameni cristalizează în jurul unui nucleu al principilor. Totodată, misiunea politică nu este una ușoară, fiind nevoie câteodată de vigilența cetățenilor cu privire la deciziile care planează asupra lor. Astfel că, în cazul orașului Câmpeni se impun o serie de observații.

Politica lor partea I

Săptămâna trecută, locuitorii orașului Câmpeni au avut parte de o probă nefericită de democrație participativă. Ne declarăm mândrii că în urma apelului făcut în presă în data de 2 decembrie, unde am enunțat că noi, PLUS Câmpeni, suntem pentru un altfel de politică, conducerea primăriei a încercat trecerea în practică a ideilor noastre.

Totuși, realizăm că nu s-a înțeles corect ceea ce am vrut să spunem, așa că ne asumăm revenirea cu un set de explicații lămuritoare.

Stimate domnule primar, organizarea întâlnirii consultative de joi, 12 decembrie 2019 de la sediul primăriei prin care ați încercat o consultare cu cetățenii orașului Câmpeni în vederea alegerii unei variante reprezentative pentru stema orașului reprezintă modul în care înțelegeți necesitatea unui astfel de act consultativ.  Doar prin simpla învoire a corpului administrativ al primăriei pentru a participa la ședință și neținerea contului că de fapt ceilalți cetățeni se află cel mai probabil la lucru, a însemnat de fapt, că nu s-a căutat o prezență reală pentru această decizie. Le mulțumim totuși angajaților primăriei care au exercitat o probă de democrație participativă, chiar dacă scopul a constat într-o participare mai largă.

Totodată, în continuarea celor amintite, trebuie evocat și faptul că, ați supus votului un număr de trei steme dintre care doar una a fost declarată eligibilă de către comisia de heraldicat. Nu ne putem imagina astfel ce anume s-a supus votului, dacă în definitiv a existat o singură opțiune eligibilă. Practic, oamenii au fost puși în fața faptului împlinit, având de ales și alegând ceea ce se alesese deja înainte.

Politica lor partea II

În data de 16 decembrie domnul primar a convocați o ședință publică extraordinară la Consiliul Local prin care a prezentat și dezbătut, singur, toate punctele de pe ordinea de zi, care au fost aprobate în complet, chiar dacă nu la toate votul a fost pentru în unanimitate.

Noi, membrii ai Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate – PLUS dar nu în ultimul rând cetățeni ai orașului Câmpeni am constatat că în ordinea de zi, publicată pe site-ul primăriei, nu se afla nici un punct care să reflecte o necesitate extraordinare și care ar putea justifica organizarea acestei ședințe.

Modelul conducerii orașului din ultimii 20 de ani ne-a arătat pe de altă parte că se pot concesiona spații publice deținute de către primărie unor cetățeni doar pe baza unor simple cereri și că instituția nu a considerat nici o dată necesară publicarea acestor spații în mediul public pentru a face oferta disponibilă tuturor cetățenilor. Nu este o coincidență faptul că acești concesionari sunt de fapt membrii ai aceluiași partid aflat la conducerea orașului.

Totodată trebuie amintit că membrii care în mod normal alcătuiesc opoziția din acest Consiliu Local nu a avut nici o dată un punct de vedere împotriva acestor concesionări și a modului în care se desfășoară, și iarăși faptul că întâmplător sau nu, printre concesionari se numără și o parte dintre aceștia. Ne dorim astfel, pe baza programului politic dezvoltat de către grupul nostru să argumentăm pentru o politică transparentă și publică, cu implicarea activă a cetățenilor în deciziile de interes local.

Politica lor partea III

În ședința publică extraordinară a Consiliului Local din data amintită, domnul primar a cerut adăugarea pe ordinea de zi a unui subiect de discuții privind oferta de vânzare-cumpărare primită de către primărie în vederea achiziționării Hotelului Tulnic. Consiliul Local a aprobat încercarea de negociere pentru acest obiectiv. Conform acestor discuții nu s-a stabilit cu exactitate destinația de folosință, au fost formulate însă mai multe puncte de vedere care prevăd locuințe a căror locuire să fie dată în folosul medicilor din spitalele din oraș și dezvoltarea unui centru pentru vârstnici.

Se arată totuși interesant că în urma dezbaterii privind reabilitarea clădirii și costurile acesteia, domnul primar a refuzat categoric să apeleze la Fonduri Europene, susținând că primăria dispune de un buget financiar capabil să suporte investiția și modernizarea acestuia. Trebuie amintit că în urma acestui argument, nici unul dintre consilierii locali prezenți nu au avut nimic de obiectat.

O altfel de politică

Noi, cei din PLUS – Câmpeni, considerăm că acest mod de conducere al orașului din ultimii 20 de ani este de neacceptat. Nu este normal ca cetățenii orașului care dețin spații de închiriat, plătitori de taxe și impozite să fie concurați pe piață de către primărie prin concesionarea la prețuri infime a unor spații în zona „zero” a orașului unor persoane apropiate instituției.

Ne lovim astfel de situații în care, cetățenii care desfășoară activități comerciale în oraș, plătesc chirie la prețul impus de piața imobiliară și se străduiesc să ajungă la sfârșitul lunii prin acoperirea tuturor cheltuielilor, se lovesc de persoane cărora le este facilitat în mod injust accesul prin concesionarea spațiilor fără nici un efort, restul cetățeniilor nefiind nici măcar invitați să ia parte la ofertă.

Noi, cei din PLUS – Câmpeni, considerăm că acest mod de conducere al orașului din ultimii 20 de ani este de neacceptat. Nu este posibil ca instituțiile administrative ale acestui oraș să se arate dezinteresate de accesarea Fondurilor Europene în vederea dezvoltării locale. Orașul Câmpeni are nevoie de un impuls de dezvoltare în mai multe domenii și nu ne putem imagina în acest moment în ce măsură primăria poate fi capabilă de susținerea autonomă a tuturor acestor cheltuieli.

Fondurile Europene constituie una din cele mai bune metode de dezvoltare și nu este o practică doar a statelor recent acceptate sau cu o economie mai precară. Aceste fonduri sunt distribuite în toată Uniunea Europeană statelor membre pentru a le ajuta acolo unde există un deficit pentru a redresa și calibra toate domeniile de activitate.

Noi, cei din Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, invităm pe această cale societatea civilă din oraș să prindă poziție față de deciziile aparatului administrativ atunci când acestea se află în neconcordanță cu interesul general.

Echipa PLUS Câmpeni

prin coordonator local și cetățean al acestui oraș,

Alberto Zanchettin

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21520 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

2 Comments

  1. Domnule așa zis președinte al PLUS Câmpeni: Cred că o mai bună aprofundare a legislației românești în materie de administrație nu v-ar strica, este foarte posibil ca dvs.să nu fi trecut de foarte multe ori pe la școala primară, înclusiv pe la cea din cizma italiană. Mă întreb retoric oare dvs.ce ați făcut din fosta fabrică de tricotaje unde munceau peste 800 de oameni? Știu, Italia avea nevoie de forța de muncă și de aceea în acest spațiu pa care l-ați cumpărat pe nimica, unde acum bate vântul practic,l-ați închis cu nerușinare iar acei oameni au plecat în „ȚĂRILE CALDE”.
    Mizeria din curtea dvs.din clădirea proprietate spune multe despre dvs., dar de”scopul scuză mijloacele”. Cât despre politica în care vreți și dvs.timid să intrați vă dau o variantă simplă de urmat: Italia vă așteaptă cu brațele deschise,acasă domnule Alberto Zanchettin alături de colaboratorul dvs.Silvio Berlusconi.

  2. Dle Primar Ioan Andres (autointitulat Maria-) , oare cum se face ca la fiecare articol in care e abordata direct incompetenta si hotia pe care le faceti, dumneavoastra sunteti mereu primul si aprox.singurul care comenteaza, cum altfel decat in stilul caracteristic-Atac la persoana celui care va contesta, nicidecum contraargumente solide. Cam asa ca un copil bataus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*