Peste 500 de elevi din Alba Iulia vor beneficia de o evaluare în scopul recuperării afecțiunilor coloanei vertebrale

elevi in clasaProiectul inițiat de către Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis în parteneriat cu Centrul de recuperare medicală Starmedica își propune efectuarea unei evaluări elevilor din clasele VI -a din toate școlile din municipiul Alba Iulia în scopul recuperării afecțiunilor coloanei vertebrale. De aceste evaluări vor beneficia aproximativ 550 de copii.

Proiectul se va derula in colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Alba, Școlile Generale din Alba Iulia, și SC Starmedica Alba Iulia, iar perioada de desfășurare este martie – iunie 2017.

Pe parcursul derulării celor 3 etape se vor marca etapele importante prin susținerea unor conferințe de presă alături de partenerii și specialiștii implicați în proiect, care au ca scop informarea comunității în legătură cu evoluția proiectului  precum și asupra acestei patologii.

Proiectul se va desfășura în 3 etape :

  1. Informarea și conștientizarea părinților și cadrelor didactice cu privire la efectele invalidante ale afecțiunilor coloanei
  2. Depistarea precoce a afecțiunilor coloanei vertebrale pentru elevii claselor a VI-a din școlile municipiului Alba Iulia
  • Interpretarea datelor, întocmire raportare finală și studiu, informare rezultate proiect, prezentare studiu rezultat.

„Acum 3 ani de zile am început acest proiect prin evaluarea și diagnosticarea a aproximativ 2200 de copii din clasele V, VI, VII și VIII și am obținut rezultate dezastroase . Am avut 3 medici specialiști, 4 fizio-kinetoterapeuți, un asistent medical, 4 asistenți sociali și un psiholog care au ajutat la derularea proiectului cu peste 300 ore voluntariat. Aproape 60% dintre copiii consultați au primit scrisoare medicală . 13,08% au cifoză și atitudine cifotică ; 29,06% copii cu atitudine scoliotică; 13,80% copii cu cifoscolioză; 11,30% copii cu hiperlordoză; 50,36% prezintă platfus. Având în vedere numărul de copii care prezintă astfel de afecțiuni remediabile am reluat proiectul și l-am targetat către copii de clasa a 6-a , moment în care se instalează atitudinile acestea. ” , a precizat Dragoș Medrea președinte Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis.

 Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, luând forma literei „C” urmată de o modificare compensatorie apărută în zona următoare, realizând litera „ S”. Această deformare observată mai bine din spatele persoanei sau din fața sa, se manifestă spre dreapta sau spre stânga, în funcție greșelile de poziție ale coloanei.

Cifozele sunt deviații ale coloanei vertebrale în plan sagital (în planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoscolioza este o deviație dublă a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioară şi curbură laterală.

Netratate, în timp, aceste afecțiuni se pot permanentiza, iar în momentul în care persoana încearcă să adopte o poziție corectă, se declanșează durerile de spate. În 80% din cazuri, cauzele apariției scoliozei nu sunt cunoscute. Scolioza apare de obicei în copilărie sau în adolescență şi este asociată cu factori congenitali (spina bifida), cu factori locali (durerea sau spasmul muscular) cu alte afecțiuni musculare sau nervoase ori cu inegalitatea membrelor inferioare. Poziția incorectă a copilului pe scaun încă din primii ani de viață, la masă, acasă şi apoi la grădiniță, la școală, la birou sau în bancă, purtarea incorectă a ghiozdanului, pot genera în timp o parte din aceste deformări nedorite. Creşterea bruscă în înălţime, evitarea practicării regulate a sportului care întăreşte musculatura spatelui pot contribui şi ele la deformări ale coloanei. Există şi alte cauze care pot determina devierile coloanei, cum ar fi: deficitul vitaminei D (rahitism), miopia, modificări ale auzului, care obligă copilul să adopte atitudini poziţii asimetrice sau incorecte pentru a compensa defectul în detrimentul unei poziţii normale al omului. Aceste boli ar trebui identificate la timp, prin controale de specialitate şi tratate ca atare. Modificările coloanei conduc în timp, la alterarea la întregului aparat locomotor, a mişcărilor respiratorii, care la rândul lor vor conduce la modificări ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos.

Funcţia cordului de asemenea este şi ea influenţată negativ de modificările coloanei sau a cutiei toracice în cazul scoliozelor; activitatea organelor interne este şi ea modificată. Nu în ultimul rând imaginea de sine a adolescentului cu astfel de probleme are mult de suferit.

Dacă observaţi modificări ale coloanei vertebrale sau ale membrelor inferioare adresaţi-vă specialistului. Educarea copilului pentru a avea o poziţie corectă pe scaun, în bancă la masă sau în faţa calculatorului, acasă sau la şcoală trebuie corelată şi cu o înălţime adecvată a scaunului, a biroului şi cu asigurarea corespunzătoare de lumină. Ghiozdanul sau rucsacul vor fi purtate alternativ în mâini sau pe spate avantajând o poziţie corectă a spatelui.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21122 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*