Peste 3000 de utilizatori suplimentari de energie conectati la retele inteligente in Regiunea Centru!

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional 2014-2020, va monitoriza la nivelul regiunii de dezvoltare formata din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, implementarea proiectului derulat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), in calitate de beneficiar, pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate eficientizarii consumului de energie electrica in locuinte. Valoarea totala a contractului incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Autoritate de Management, este de circa 15,6 milioane euro pentru Regiunea Centru, suma din care se estimeaza ca peste 3140 de cetateni isi vor putea instala sisteme inteligente de energie, fiecare obtinand 20.000 lei nerambursabili din program.

Proiectul va fi implementat utilizand o finantare nerambursabile acordate prin Regio – Programul Operational Regional 2014 – 2020, Axa prioritara 3 – ”Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon”, Prioritatea de Investitii 3.1, care asigura fonduri pentru ”Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor”. In acest caz este vorba chiar de operatiunea ”A – Cladiri Rezidentiale”.   

   ”Prin acest proiect se doreste cresterea numarului de instalatii de producere a energiei din surse regenerabile. Estimam ca pana la jumatatea anului vom avea 3144 de utilizatori suplimentari de energie conectati la retele inteligente. Investitia de baza se refera la achizitia si montarea panourilor fotovoltaice, care capteaza energia luminoasa din razele solare si, prin intermediul celulelor fotovoltaice, o convertesc in energie electrica. Panourile solare fotovoltaice pot fi de tip monocristalin, policristalin si amorf, se pot monta pe acoperis, terase sau direct pe sol, intregul sistem avand o putere insumata instalata de minimum 3kW”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Obiectivul general al proiectului vizeaza cresterea capacitatilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national. Se finanteaza sistemele instalate care cuprind panouri cu o putere minima instalata de 250 Wp fiecare; invertor sau invertoare; conexiuni, pentru curent continuu si curent alternativ; structura de sustinere a sistemului, adaptata zonei unde va fi instalata; tablouri electrice alternative, pentru racordul la instalatia existenta; precum si costurile de montaj. Conform AFM, cetatenii vor beneficia de o suma nerambursabila de 20.000 lei pentru instalarea acestui tip de sistem.

Valoarea totala eligibila a proiectului pentru Regiunea Centru este de 71.964.943,88 lei, din care 61.170.202,30 lei finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala (85 %);  9.355.442,70 lei finantare nerambursabila din bugetul national (13 %) si 1.439.298,88 lei cofinantare de la Administratia Fondului pentru Mediu (2%). Perioada de implementare a proiectului este de 28 luni, incepand cu data de 09 septembrie 2019 pana la 31 decembrie 2021.

 

Despre Redacția ProAlba 37267 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*