Peste 12 milioane lei, fonduri REGIO, pentru modernizarea scolii din Ocna Mures

Peste doi ani, elevii Scolii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din orasul Ocna Mures, judetul Alba, vor beneficia de o cladire complet modernizata si de dotari noi pentru cursuri. Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementarii proiectului finantat in cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operational Regional 2014-2020, dupa semnarea de azi a contractului de finantare pentru proiectul „Reabilitarea si modernizarea infrastructurii educationale a Scolii “Lucian Blaga” clasele 0 – VIII din orasul Ocna Mures”. Valoarea totala a proiectului este de peste 12,4 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezinta circa 98% din suma cheltuielilor eligibile, adica mai mult de 2,6 milioane euro.

    ”Primaria din Ocna Mures si-a asumat, prin strategiile locale, atingerea obiectivului de dezvoltare in favoarea comunitatii. Cu acest proiect pentru Scoala ”Lucian Blaga”, avem semnate trei contracte de finantare – prin care reabilitam energetic Spitalul, beneficiind de sprijinul Consiliului Judetean Alba si inca unul, prin care construim doua cladiri cu locuinte sociale si realizam un proces de regenerare urbana, modernizand 6km de strazi din zonele defavorizate. Lucram la imbunatatirea conditiilor urbane din oras, pentru ca oamenii au nevoie de conditii moderne de trai. Ne preocupa in cel mai mare grad investitiile pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor si vrem sa modernizam orasul. Proiectul scolii va asigura conditii mai bune de educatie si de activitate pentru aproape 500 de persoane, elevi si cadre didactice. Cresterea nivelului de educatie al copiilor din comuna noastra asigura premisele unei viitoare generatii de locuitori mai informati, mai responsabili in relatia cu comunitatea locala si mediul inconjurator, mai implicati in viata economica si sociala a localitatii”, a declarat domnul primar Silviu Vinteler, dupa semnarea acestui contract de finantare.

Finantarea este acordata in cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in educatie si  formare, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, in conformitate cu apelul de proiecte dedicat invatamantului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational performant, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Pe langa cresterea accesului, calitatii si atractivitatii educatiei, care contribuie astfel la cresterea ratei de participare la diferite niveluri de educatie, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educationale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibila si de calitate, precum si asigurarea de sanse si oportunitati egale pentru educatie.

  ”Orasul Ocna Mures a intrat in sfarsit pe calea dezvoltarii, dupa ani intregi in care a stagnat. Pe de o parte vorbim de revigorarea Bailor Sarate din Ocna Mures, ale caror ape clorosodice si-au aratat puterea tamaduitoare timp de aproape 100 de ani. Acestea vor redeveni un important reper pe harta turistica a Romaniei. In prezent lucrarile de constructie a complexului balnear de 6.500 de metri patrati sunt in plina desfasurare, acestea urmand a fi finalizate in anul 2021. Pe de alta parte, sustinem toate initiativele locale, deoarece ne dorim ca zona de nord a judetului Alba sa se dezvolte mai repede, sa recupereze din decalajul fata de alte zone, profitand si de posibilitatea conexiunii prin drumuri modernizate cu autostrazile A10 si A3. De aceea, acest gen de investitii in educatie asigura localnicii si pe toti cetatenii din zona ca ne preocupa foarte mult dezvoltarea judetului Alba in ansamblul sau”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba.

Proiectul de modernizare a Scolii gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mures isi propune reabilitarea cladirii, inclusiv a structurii de rezistenta a acesteia. Se vor reface finisajele interioare si exterioare, vor fi modernizate toate instalatiile interioare, urmand a fi achizitionata o noua si moderna centrala termica. Prin proiect vor fi realizate grupuri sanitare moderne, precum si accese pentru persoane cu dizabilitati. Toate salile de clasa si laboratoarele din cladirea de peste 1.300mp vor fi dotate cu mobilier si echipamente didactice si de suport pedagogic moderne, corespunzatoare calitativ si functional standardelor unui act educational complet.

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitarea si modernizarea infrastructurii educationale a Scolii “Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orasul Ocna Mures” sunt alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale, Prioritatea de investitii: 10.1 – Investitii in educatie si formare, prin Operatiunea 10.1B, dedicata cresterii gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului. Proiectul fi definitivat pana in 31 octombrie 2022, valoarea totala cererii de finantare fiind de 12.432.065,49 lei, din care suma nerambursabila reprezinta peste 2,6 milioane euro (12.182.841,08 lei), diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile.

”In acest moment, orasul Ocna Mures atrage pentru dezvoltare peste 35 milioane lei toate destinate revigorarii climatului socio-economic. Investitiile pentru dezvoltare economica sunt sustinute de firme private si de Consiliul Judetean, care isi doreste ca Ocna Mures sa redevina cat mai curand statiune balneoclimatica. Proiectul de modernizare a Scolii ”Lucian Blaga” este al doilea ca importanta la nivel local, dupa cel de regenerare urbana si dezvoltare a comunitatilor marginalizate. Pe acest domeniu al reabilitatii infrastructurii educationale avem in judetul Alba proiecte la Colegiile Tehnice din Cugir si Aiud, la Liceele Tehnologice din Sebes si Jidvei, dar si la trei scoli gimnaziale din Blaj, la Scoala Gimnaziala din Abrud, precum si la doua scoli gimnaziale din comuna Stremt. Valoarea totala a acestor proiecte este de peste 87 milioane lei. Acestea se adauga celor peste 20 milioane lei care sunt folositi pentru investitiile de crestere a eficientei energetice in unitatile de invatamant liceal din Alba Iulia, Baia de Aries si Teius. Astfel, mai mult de 3.000 de elevi din judetul Alba vor beneficia de imbunatatirea conditiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene”a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23587 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*