Partidul PLUS pune în dezbatere publică documentul PLUS ACUM Alba Iulia – zona Centru

PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) este un partid politic nou cu oameni care cred în cinste, competență şi meritocraţie. Partidul PLUS a adus la un loc oameni, care cred într-un proiect ce pare curajos prin simplitatea lui. Partidul PLUS reprezintă o forță, iar în Județul Alba avem o organizație puternică. Colegul nostru, Mihail David – CV, este președintele Filialei Județene PLUS Alba, împreună cu un Birou Județean format din 8 persoane. La nivel județean Partidul PLUS are și o organizație de tineret, numită Generația PLUS Alba, condusă de un birou format din 4 membri, îndrumați de un președinte, Alexandra Burz – CV.

Sergiu Vârtei, responsabil de Politici Publice în Biroul Judeţean PLUS Alba şi arhitectul Sorin Magda, au intrat în competiția internă pentru echipa Partidului PLUS la Primăria Municipiului Alba Iulia.  Partidul PLUS dorește să construiască o guvernare participativă: întreaga societate trebuie să se coaguleze în jurul unor reforme de reașezare a statului pe fundamente solide, cu idei și viziune din partea cetățenilor, prin consultări ample și dezbateri publice. Unele soluții și reforme, necesare pentru dezvoltarea societății românești pe termen lung, trebuie să vină de la cetățeni și au nevoie de implicarea lor directă. PLUS ACUM Alba Iulia este un program de guvernare locală participativă pentru care Partidul PLUS Alba strânge propuneri de la nivelul tuturor comunităților. Cu implicarea membrilor Comunității Locale PLUS Alba Iulia Centru au fost colectate și structurate următoarele propuneri, sintetizate pe două domenii prioritare: 

 1. Realizarea printr-un parteneriat public-privat a unui manual de bune practici în ceea ce privește administrația publică locală în domenii precum educație, sănătate, infrastructură, dezvoltare economică și antreprenoriat, turism, servicii sociale.
 2. Implementarea unor proiecte prin intermediul cărora să se atragă investiții private majore și pe termen lung pe raza Municipiului Alba Iulia:

– crearea unui parc industrial pe șoseaua de centură a municipiului;

– crearea unui centru de inovare și imaginație civică în care să fie dezbătute toate proiectele de strategii urbane și urbanism anterior adoptării lor în CL;

– acordarea de beneficii de ordin fiscal persoanelor fizice/juridice care realizează investiții pe raza municipiului care să genereze taxe și impozite locale consistente și care creează locuri de muncă;

– realizarea de investiții suplimentare în spațiile existente în Cetatea Alba Carolina prin intermediul cărora să poată fi valorificate acele spații prin concesiune sau închiriere;

– susținerea mediului privat prin crearea unei mediu competitiv care să asigure egalitate de șanse în dezvoltarea și derularea activității fiecărei societăți comerciale;

– asigurarea forței de muncă mediului privat prin aplicarea unor reguli stricte în acordarea ajutoarelor sociale și prin susținerea domeniului educațional cu punerea la dispoziție a infrastructurii necesare creării unor școli profesionale în vederea calificării forței de muncă necesare la nivelul Municipiului Alba Iulia și în împrejurimi;

 1. Susținerea domeniului educațional prin asigurarea infrastructurii necesare, prin premierea directorilor, a cadrelor didactice și a elevilor cu rezultate deosebite.
 2. Dezvoltarea infrastructurii municipiului și construirea sau renovarea unor obiective din domeniul cultural, social, sportiv.
 3. Evaluarea modului de gestionare a serviciilor publice: verificarea modalității de atribuire, a costurilor fiecărui serviciu, a randamentului operatorului de serviciu, a posibilității îndeplinirii serviciului de către organisme înființate în subordinea Primăriei (exemplu: ridicarea autovehiculelor parcate ilegal).
 4. Atragerea de fonduri europene nerambursabile în domenii cheie ale administrației publice locale: educație, sănătate, infrastructură, utilități, promovare turistică, programe sociale.
 5. Asigurarea transparenței în ceea ce privește procedurile de achiziții publice sau concesionarea serviciilor publice printr-un parteneriat cu Transparency International, organizație non-gvernamentală care urmărește îmbunătățirea raportării și sancționării corupției în România și schimbarea de atitudine în rândul instituțiilor și al cetățenilor.
 6. Stoparea risipirii fondurilor provenite din bugetul local pe activități sau evenimente cu scop populist.
 7. Corectarea „derapajelor” direcțiilor și serviciilor care funcționează în subordinea Primăriei Municipiului Alba Iulia și a Consiliului Județean Alba. Crearea unui sistem de evaluare periodică a conducerii respectivelor direcții și servicii prin intermediul căruia să se asigure responsabilizarea persoanelor care exercită funcțiile de conducere.
 8. Crearea de proiecte prin intermediul cărora să fie încurajați românii din diaspora să revină în țară pe raza Municipiului Alba Iulia și să realizeze investiții în domeniul privat (asemănătoare proiectului REPATRIOT).
 9. Promovarea la nivel european a obiectivelor turistice de la nivelul municipiului și din împrejurimi. În acest moment la nivelul bugetului local se aduc sume de bani din taxa de promovare turistică încasată de la hotelierii din municipiu dar banii respectivi nu se utilizează transparent, eficient și dedicat scopului pentru care sunt încasați.
 10. Stabilirea de întâlniri periodice cu reprezentanții antreprenorilor din municipiu în cadrul cărora să se dezbată proiecte de fiscalitate locală de interes pentru persoanele juridice precum și realizarea de parteneriate transparente public-private.

De asemenea, propunem un set de măsuri pe termen mediu-lung strânse sub denumirea generică de “viziunea fără”, viziune împrumutată și interpretată din bunele practici urbane din nordul Europei:

 • Fără accidente pietonale
 • Fără minute așteptare în relația cu autoritățile
 • Fără toleranță la implementarea colectării selectivă a deșeurilor
 • Fără poluare 

Fără accidente pietonale

 • Reglementare trotuare
 • Reglementare piste pentru bicicliști (piste recreaționale și piste urbane )
 • Reglementare strictă parcări
 • Reglementare circulație auto (viteza minimă de deplasare, sensuri unice, deviere trafic greu, semnalizare)
 • Fără minute așteptare în relația cu autoritățile
 • Informatizare și tehnologizare autorități în vederea digitizării complete a relației autorități-public
 • Implementare plată on-line în toate instituțiile
 • Creat un sistem de evaluare (asemănător com) pentru serviciile instituționale
 • Transparență decizională la nivel de instituții
 • Fără toleranță la implementarea colectării selective a deșeurilor
 • Obligația selectării deșeurilor la nivelul gospodăriilor/companiilor in toate categoriile de deșeuri (plastic, metal, sticla, ambalaje, hârtie, bio, sticla colorata, etc.) 
 • Fără poluare
 • Respectarea cu strictețe a indicațiilor de spații verzi din documentațiile de urbanism
 • Tranșarea (comandate expertize independente) problemelor grave de poluare ale industriei mari (ex Kronospan)
 • Încurajarea la nivel de politică locală a sistemelor alternative de energie, încurajarea mijloacelor de transport în comun/electrice, autovehicule electrice, biciclete. 

Avem nevoie de energia ta! Avem nevoie de ideile tale !

Pentru înscrierea în Partidul PLUS, te invităm să completezi online adeziunea la www.ro.plus/adeziune. De asemenea, ne poți vizita și la sediul  Partidului PLUS Alba, în Alba Iulia, pe str. Trandafirilor, nr16, în fiecare zi de joi, începând cu ora 19.00.

Reconstruim România împreună cu Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și întreaga echipă PLUS.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22045 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*