Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate-PLUS pune în dezbatere publică documentul PLUS ACUM Aiud

PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) este un partid politic nou cu oameni care cred în cinste, competență şi meritocraţie. PLUS a adus la un loc oameni, care cred într-un proiect ce pare curajos prin simplitatea lui. PLUS reprezintă o forță, iar în Județul Alba avem o organizație puternică. Colegul nostru, Mihail David – CV, este președintele Filialei Județene PLUS Alba, împreună cu un Birou Județean format din 8 persoane. La nivel județean PLUS are și o organizație de tineret, numită Generația PLUS Alba, condusă de un birou format din 4 membri, îndrumați de un președinte, Alexandra Burz – CV.

PLUS este diferit de toate celelalte partide prin câteva aspecte fundamentale: conform statutului partidului se interzice categoric cumularea unor funcții publice de prim rang cu cele de conducere din cadrul partidului. O altă particularitate se referă la modul său de organizare în comunități locale; acestea delimitează geografic mai multe cartiere, sate sau comune şi se constituie din punct de vedere social la un număr de oameni cuprins între 6.500 până la 10.000 de persoane. Prin acest mod de organizare avem garanția că în PLUS puterea nu se va concentra niciodată în mâna unei singure persoane, iar acest partid nu se va baroniza niciodată.

Ne dorim o țară în care fiecare dintre noi să aibă o viață de calitate, construită de cetățeni activi și responsabili, care își aduc contribuția la realizarea și menținerea unor comunități puternice. Pentru asta, avem nevoie de un stat responsabil, care asigură cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere, cu loc și identitate bine definite în UE. Pentru a pune în practică această viziune, PLUS pune oamenii în centrul unei societăți dezvoltate durabil, care are la bază crearea de punți între cetățeni și comunități, rural și urban, tineri și vârstnici, cei plecați din țară și cei rămași aici, tradiții și noi tehnologii, trecut și viitor. O societate durabilă, care caută continuu soluții și remediază erorile în sistem pentru un viitor pe care îl creăm împreună.

Comunitatea Locală PLUS Aiud Centru s-a înființat la finalul lunii septembrie și îl are ca și coordonator local pe Marcel Vișan : ,,Am ales PLUS deoarece majoritatea persoanelor din componenţa PLUS au fost  ca şi mine, apolitici, dar nu indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. S-au mobilizat, s-au organizat şi au înfiinţat acest partid cu ajutorul căruia, să-şi poată aduce contribuţia la bunul mers al lucrurilor pe plan politic, administrativ şi social, fără să primeze  interesul personal. Am considerat că e momentul să încerc, să-mi aduc şi eu contribuţia la nivel local.”

PLUS dorește să construiască o guvernare participativă: întreaga societate trebuie să se coaguleze în jurul unor reforme de reașezare a statului pe fundamente solide, cu idei și viziune din partea cetățenilor, prin consultări ample și dezbateri publice. Unele soluții și reforme, necesare pentru dezvoltarea societății românești pe termen lung, trebuie să vină de la cetățeni și au nevoie de implicarea lor directă.

PLUS ACUM Aiud este un program de guvernare locală participativă pe care PLUS Aiud îl pune în dezbatere publică începând de astăzi cu primele domenii, respectiv : infrastructură, investiții, mediu, educație, sănătate și patrimoniu cultural și natural.

Sumar

Ø   Infrastructură:

 • Asfaltarea tuturor străzilor din municipiu
 • Refacerea straturilor de asfalt pentru toate străzile deteriorate
 • Extinderea rețelei de apă și canalizare
 • Investiții: Stimularea micilor întreprinzători și atragerea de investiții noi

Ø   Mediu:

 • Gestionarea selectivă a deșeurilor atât în cartierele de blocuri, cât și în cartierele de case
 • Întreținerea spațiului public și colectarea resturilor vegetale în urma curățării terenurilor pe toată suprafața municipiului

Ø   Educație:

 • Facilitarea accesului la educație al tuturor copiilor din toate păturile sociale
 • Sprijinul și integrarea copiilor de etnie romă
 • Schimb de experiență cu orașele înfrățite

Ø   Sănătate:

 • Fonduri pentru modernizarea spitalului și a Policlinicii din Aiud
 • Atragerea cadrelor medicale care să asigure un act medical de calitate

Ø   Patrimoniu cultural și natural:

 • Valorificarea obiectivelor turistice și a istoriei impresionante a orașului
 • Valorificarea patrimoniului natural și de agrement

Infrastructură 

      Dezvoltarea infrastructurii prin asfaltarea tuturor străzilor din municipiu și refacerea stratului de asfalt  pentru toate străzile deteriorate. Extinderea rețelei de apă și canalizare.

Poate fi greu de crezut, însă multe străzi din municipiul nostru sunt neasfaltate, cum ar fi Gheorghe Lazăr, Gorunului, Valea Aiudului, Vâlcelelor, Plugarilor, Livezii, Morii, Pășunii. Multe străzi prezintă o un strat de asfalt deteriorat (de exemplu Tribun Tudoran, Avram Iancu, Moților), pe care cu greu se mai poate circula și aici discutăm de arterele principale și nu de străzi mici de acces.

Una dintre principalele instituții de învățământ din oraș, Școala Generală Numărul 2, se află pe o stradă care nu a fost asfaltată niciodată.

Asfaltarea străzilor trebuie să devină prioritatea numărul unu pentru că în acest fel putem atrage mai mulți investitori în oraș, putem atrage mai mulți turiști, putem asigura acces rapid în caz de urgențe medicale sau de altă natură și în general, putem asigura un confort locuitorilor.

Printr-un schimb de bune practici și suport din partea altor primării din județ, cum ar fi cea din Ciugud, care a ajuns o emblemă la nivel național, putem atrage fonduri europene pentru implementarea acestui proiect.

Trebuie să ne asigurăm că dezvoltăm proiecte de extindere a rețelei de apă și canalizare pe toate străzile din Municipiul Aiud, inclusiv în zonele periferice.

Investiții

Stimularea micilor întreprinzători și atragerea de investiții

Din 2002 și până în prezent, orașul nostru s-a depopulat masiv. Dacă în 2002 orașul avea peste 28.000 de locuitori, la recensământul din 2011 mai erau doar 22.000, iar în prezent numărul locuitorilor este și mai mic. Depopularea masivă a orașului este determinată și de o rată a natalității scăzută, dar mai ales de migrarea tinerilor către orașele mai mari și străinătate. Principalul motiv pentru această migrare este lipsa locurilor de muncă care să asigure un trai decent.

Primăria poate oferi facilități pentru atragerea de investiții în zonă și pentru a stimula crearea de locuri de muncă pentru toate categoriile sociale și de vârstă.

Mediu

        Gestionarea selectivă a deșeurilor atât în cartierele de blocuri, cât și în cartierele de case

Un prim pas deja a fost făcut prin furnizarea de saci pentru depozitarea selectivă a gunoiului, însă nu este suficient.

Este important să putem furniza pubele de reciclare selectivă pentru toate tipurile de deșeu: plastic, sticlă și metal, hârtie și carton, textile, gunoi menajer. Pentru ca acest proces să aibă o continuitate este important să ne ocupăm atât de selectarea și colectarea deșeului, cât și de valorificarea lui.Este important să demarăm proiecte de informare și conștientizare a populației, dar și de identificare de furnizori pentru valorificarea acestor deșeuri sau chiar de stimulare a micilor întreprinzători din zonă să valorifice deșeul. De exemplu, din deșeul textil se pot face panouri pentru izolarea clădirilor, din gunoiul menajer se poate crea compost.

Întreținerea spațiului public și colectarea resturilor vegetale în urma curățării terenurilor pe toată suprafața municipiului.

  Educație

Orașul nostru are câteva instituții de învățământ care ne-au educat copiii  și care au dat inclusiv olimpici  la nivel național sau care au educat cadre didactice pentru etniile maghiare din întreaga țară. Educația este prima verigă în lanțul de dezvoltare al societății și pentru asta este important să ne implicăm activ ca nivelul educației pe care îl asigură școlile noastre să fie unul ridicat. Este totodată important să facilităm accesul la educație al tuturor copiilor și tinerilor din toate păturile sociale și toate etniile. În special din etnia romă sunt încă mulți copii și tineri care nu merg la școală, care trebuie sprijiniți și integrați. Identificarea  acestor cazuri se poate face prin colaborarea primăriei cu biserica și prin inițierea de programe pilot pentru a  atrage  copiii  la  școală și pentru a-i ajuta să rămână în școală până la 18 ani.

Orașul nostru este înfrățit cu mai multe orașe din Europa: din Ungaria, Germania, Franța, Portugalia, Grecia și Rusia, iar noi putem folosi acest avantaj pentru schimburi de experiență în special în zona educației și a dezvoltării rurale și agrare.

Sănătate

Spitalul si Policlinica din Aiud deservesc în acest moment nu doar locuitorii municipiului, ci și locuitori din localitățile adiacente inclusiv din Ocna Mures, din cauza desființării altor spitale din regiune. Din acest motiv este important atât să asigurăm fonduri pentru modernizarea spitalului, cât și pentru a atrage cadre medicale care să asigure actul medical de calitate. O posibilă soluție ar fi asigurarea de subvenții pentru plata chiriei medicilor veniți din alte localități.

Patrimoniu cultural și natural

Orașul Aiud are o istorie impresionantă în spate și avem obiective turistice pe care le putem valorifica mai bine: cetatea Aiudului, una dintre cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania, castelul Bethlen care adăpostește muzeul de științe ale naturii despre care se spune că este al doilea muzeu de acest tip din România ca valoare a exponatelor după Muzeul Antipa, Muzeul de Istorie, lăcașurile de cult cum ar fi Biserica Reformată din incinta Cetății, Catedrala Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Mănăstirea Râpa Robilor și monumentul dedicat martirilor de la Aiud.

Nici patrimoniul natural și de agrement nu este valorificat, întreținut și protejat. În apropiere de Aiud sunt Cheile Aiudului, rezervația naturală Pădurea Sloboda care suferă masiv din cauza defrișărilor, iar zona de agrement din pădure care odată atrăgea mulți turiști este lăsată în paragină. În aceeași stare de degradare este și Țifra, care altădată era un loc emblematic pentru agrement. Locuitorii orașelor mari cum sunt Clujul, Alba Iulia sau Sibiu, au nevoie să evadeze din oraș și noi putem crea oaze de relaxare în care acești locuitori să vină la sfârșit de săptămână, creând astfel și locuri de muncă pentru aiudeni.

Avem nevoie de energia ta! Avem nevoie de ideile tale !

Pentru înscrierea în PLUS, te invităm să completezi online adeziunea la               www.ro.plus/adeziune. De asemenea, ne poți vizita și la sediul PLUS Alba, în Alba Iulia, pe str. Trandafirilor, nr.16, în fiecare zi de joi, începând cu ora 19.00.

Reconstruim România împreună cu Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și întreaga echipă PLUS.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23167 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*