Parlamentul României a alocat peste 15 milioane de lei pentru ridicarea Monumentului Unirii de la Alba Iulia

PSDI Cornel Comsa Europarlamentare

steagParlamentul României a decis alocarea sumei de 15 388 700 de lei pentru construirea Monumentului Unirii de la 1 Decembrie 1918. În cel mai recent memoriu adresat premierului Victor Ponta de către primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, în august 2014, s-a solicitat selectarea membrilor cu autoritate profesională recunoscută pentru constituirea unui for legitim, care să fie investit cu atribuții în vederea realizării monumentului de la proiectare, avizare până la execuție, inclusiv organizarea evenimentelor de celebrare ale centenarului Marii Uniri. De asemenea, acest comitet ar trebui să gestioneze resursele financiare și de orice altă natură care să ducă la îndeplinirea în condiții optime a tuturor obiectivelor propuse.

În baza avizului Ministerului Culturii, administrația locală din Alba Iulia a promovat PUZ-ul “Ansamblul Memorial al Marii Uniri”, în octombrie 2012. De la prima inițiativă, din 1993, a realizării monumentului care să ilustreze un moment decisiv al istoriei României, prin organizarea unui concurs național de creație, câștigat de sculptorul Mihai Buculei, acesta este momentul cel mai apropiat de punere în practică a acestui obiectiv. “ După cele mai ample lucrări de reabilitare de care a avut parte Cetatea, sperăm ca în anul următor, când se împlinesc 300 de ani de la prima piatră de temelie a Cetății, în forma actuală, să putem pune piatra de temelie pentru cel mai emblematic simbol al unității naționale, Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ar fi, practic, concretizarea eforturilor și demersurilor a foarte mulți patrioți din Alba Iulia și din întreaga țară, oameni care au cinstit cu adevarăt memoria înaintașilor noștri, pe care noi i-am sprijinit și pentru care, se pare, a sosit momentul să își vadă visul cu ochii.” a precizat primarul Mircea Hava.

Articolul 2 din Legea adoptată, prevede alocarea în tranșe egale a sumei prevăzute pe perioada de ridicare a monumentului, între anii 2015-2018.

 

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18397 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*