Parcursul pacienţilor în sitalul din Alba Iulia va fi monitorizat pas cu pas de la 1 octombrie 2014 prin sistemul E-sănătate

Mircea Trifu

spital 01Programul E-sănătate, care presupune evaluarea parcursului fiecărui pacient de la intrarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia până la externare, va fi implementat integral începând cu data de 1 octombrie. Practic sistemul informatic va releva toate costurile pe care le impune fiecare pacient, serviciile şi calitatea serviciilor medicale şi hoteliere de care bolnavul beneficiază.

Acest program presupune şi realizarea unei baze de date integrate la Spitalul Județean de Urgență Alba, prin care să se poată ține o evidență clară pentru fiecare pacient, salon şi secție. Aceasta va face mai apoi parte dintr-un sistem informatic integrat E-sănătate naţional, care va permite şi transferul de date medicale între medici din alte centre medicale.

„Este un un proiect de mare însemnătate pentru pacient și pentru spital, iar implementarea lui este un pas foarte important. Interesul pacienților este prioritar pentru noi și mereu i-am avut alături. Și de data aceasta solicităm înțelegere din partea lor, în cazul în care pentru o scurtă perioadă ar putea să apară anumite neplăceri. Sitemul va fi funcțional atât în spital cât și în ambulatoriul de specialitate și ne dorim să fie cât mai repede implementat”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă.

Proiectul are ca scop dezvoltarea serviciilor medicale prin implementarea unui sistem informatic integrat pentru managementul spitalului, asigurând accesul cetăţenilor si personalului medical la servicii informatice de tip e-sănătate și eficientizarea activității specifice.

Obiectivele specifice ale proiectului vizează:

Creșterea productivității și calității serviciilor oferite de către Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, prin implementarea unui sistem informatic de e-sănătate la nivel local, care să asigure simultan:

Reducerea costurilor interne.

Reducerea timpului de prelucrare a datelor medicale.

Creșterea numărului persoanelor fizice care vor avea acces la servicii medicale informatizate.

Creșterea numărului personalului medical instruit pentru folosirea sistemelor informatice de e-sănătate.

Îmbunătățirea nivelului de sănătate a populaţiei Judeţului Alba prin asigurarea de servicii medicale complexe.

Proiectul va asigura:

Facilitarea accesului cetăţenilor la servicii de sănătate de calitate.

Eficientizarea prelucrării si schimbului de informaţii medicale.

Furnizarea serviciilor integrate de sănătate.

Facilitarea colaborării inter-profesionale.

Reducerea reală a costurilor de operare.

Proiectul reprezintă o propunere de modernizare a serviciilor medicale prin facilitarea accesului la informaţie si utilizarea unui sistem de gestionare a unei baze de date medicale electronice pentru evidenţa pacienţilor. Sistemul informatic va reprezenta un instrument complex de management al activităţii medicale, vizând:

Gestionarea informațiilor aferente pacientului (fișa pacientului) – urmărirea întregului parcurs al pacientului şi înregistrarea tuturor datelor acestuia, in contextul etapelor necesare efectuării actului medical.

Urmărirea activităţii spitalului, atat din punct de vedere operativ, cat si la nivel de management, prin obţinerea de informaţii privind performanţele diferitelor centre de cost/profit.

Oferirea de suport pentru deciziile personalului medical.

Sistemul informatic integrat pentru managementul spitalului va include 3 componente principale, fiecare structurată pe mai multe module:

Componenta Managementul activităţii medicale.

Componenta Management financiar (ERP).

Componenta Portal pentru servicii electronice.

Sistemul informatic integrat va permite gestionarea informaţiilor aferente unui pacient, pe întregul parcurs al interacţiunii acestuia cu spitalul.

Sistemul informatic a fost obţinut prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE) 2007-2013, proiect depus de către spital în anul 2011 şi este cofinaţat de Consiliul Judeţean Alba. contractul de finanţare a fost semnat în 21 februarie 2013, cu termen de implementare 24 de luni.

Valoarea totală a proiectului este de 2.007.134,20 lei, din care  valoarea totală eligibilă este de 1.427.205,00 lei. Suma eligibilă nerambursabilă este 1.398.660,90 lei, iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 28.544,10 de lei.

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22545 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*