Papa Francisc a fost invitat, pentru anul viitor, la Blaj, centrul greco-catolicismului din România. Invitația oficială a fost adresată de cardinalul Lucian

VATICAN CITY, VATICAN - MARCH 27:  Pope Francis waves to the crowd as he drives around St Peter's Square ahead of his first weekly general audience as pope on March 27, 2013 in Vatican City, Vatican. Pope Francis held his weekly general audience in St Peter's Square today  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

„Există o invitație adresată de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, deci o invitație oficială, nu doar în nume personal, ci și în numele Sinodului, adică al tuturor episcopilor, de a veni la Blaj. Ar avea o relevanță în primul rând pentru faptul că data trecută, la precedenta vizită a unui pontif în România, nu s-a putut realiza o astfel de vizită. Papa Ioan Paul al II-lea a rămas doar la București. De data aceasta, toți creștinii greco-catolici, catolici în general, l-ar aștepta (pe Papa Francisc n.r.) aici. Și cred că ar fi binevenită”, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, pentru AGERPRES, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, Claudiu.

În plus, a menționat episcopul, se împlinesc și 100 de ani de la Marea Unire.

„În al treilea rând, anul viitor, sperăm să avem și o slujbă de beatificare a celor șapte episcopi martiri și sperăm, de asemenea, din tot sufletul ca Papa Francisc să celebreze acest moment. Ne-am bucura să fie la Blaj, pe Câmpia Libertății. Sigur, asta e dorința noastră, ne rugăm pentru asta și sperăm din tot sufletul”, a afirmat Episcopul Claudiu.

Înaltul ierarh greco-catolic nu crede că ar putea fi un impediment logistica legată de desfășurarea unei asemenea vizite, ținând cont că Blajul este un oraș mic, de provincie.

„Cred că asta nu ar fi neapărat o problemă. Papa Francisc nu se formalizează și în discursurile sale apare foarte mult zona de periferie. Îi invită pe creștini, pe preoți, pe episcopi să meargă spre periferie. Din acest punct de vedere, cred că nu există nicio problemă. Nu așteaptă Sfântul Părinte spații ample și somptuoase. E, așa cum știți, foarte modest și nu văd absolut nicio problemă în a fi la Blaj”, a conchis Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Săptămâna trecută, Arhiepiscopul Romano-Catolic de București, Ioan Robu, s-a declarat optimist în ceea ce privește vizita Suveranului Pontif în cursul anului viitor, în România, moment ce ar putea coincide cu evenimentul de beatificare a șapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din țara noastră care au murit în închisorile comuniste.

”Nu știm când va veni, dar suntem aproape siguri că va veni anul viitor. Am putea să vedem legătura care există între vizita Papei și beatificarea episcopilor greco-catolici pentru că nu știm când va veni Sfântul Părinte, dar credem că va fi de acord Suveranul Pontif să facă această beatificare odată cu vizita în România. Eventualele întârzieri în procesul de pregătire a beatificării la Roma pot fi grăbite dacă vizita Papei Francisc va avea un termen exact. Atunci se vor pune de acord ca tot ceea ce înseamnă proces de beatificare să fie făcut într-un timp mai scurt”, a spus arhiepiscopul Robu.

Cei șapte episcopi martiri sunt Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu. În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat, pentru prima oară, o vizită în România, o țară majoritar creștin-ortodoxă. Era prima vizită a unui Papă în România.

Sursa-AGERPRES/ autor: Marinela Brumar

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 15859 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*