Obiecte intrate în ”lada de zestre” a grădinițelor din Alba, prin campania ”Produs din suflet pentru comunitate”

academia doamnelorPreșcolarii din Alba au demonstrat că știu să prețuiască tradițiile, reușind să câștige aplauze la scenă deschisă în spectacolul ”Mult îmi place și iubesc, portul nostru românesc”, organizat joi, 2 iunie 2016, de Grădinița cu program prelungit ”Dumbrava minunată” din Alba Iulia.

Spectacolul a reunit cântece și dansuri interpretate de micuți de la Grădinița “Dumbrava Minunată” Alba Iulia, Grădinița cu program prelungit “Prichindelul” Cugir, Grădinița cu program prelungit Step By Step nr. 12 Alba Iulia, Grădinița “Lumea Copiilor” Blaj, Grădinița cu program normal Bucerdea Vinoasă, Grădinița cu program prelungit nr. 3 Sebeș, Grădinița cu program normal “Peștișorul auriu” Zlatna, Grădinița cu program prelungit nr. 9 Alba Iulia, Grădinița cu program prelungit “Primii pași“ Aiud și Grădinița “Scufița Roșie“ Alba Iulia.

folclor copii”În cadrul proiectului, toate grădinițele implicate au organizat diverse activități de promovare a portului românesc, tradițiilor, dansului și cântecului popular. Astfel, în fiecare grădiniță s-au organizat șezători cu diverse ocazii, expoziții de obiecte etnografice, vizite la muzeu, la atelierul de olărit, toate culminând cu festivalul concurs “Mult îmi place și iubesc portul nostru românesc”, unde micuții s-au întrecut în dansuri populare. Copiii grădiniței noastre au derulat activități diverse în vederea cunoașterii tradițiilor populare: au vizitat atelierul de olărit de la Sebeșel, au admirat icoanele Mariei Poenaru din Laz și au realizat șezători”, au precizat reprezentanții Grădiniței cu program prelungit ”Dumbrava minunată”.

spectacol folclorOrganizatorii și-au dorit să ofere ca premiu, pentru grupele câștigătoare, costume populare care să rămână în ”zestrea” grădiniței. Echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia apreciază că un astfel de proiect – menit să îi învețe, încă de mici, pe preșcolari să iubească valorile strămoșești – merită să fie susținut de comunitate și a decis să îl includă în campania ”Produs din suflet pentru comunitate”.

În această campanie s-a alăturat și  Asociația Eu Sunt din Alba Iulia care, prin intermediul președintelui acesteia, doamna Adriana Gruiță, a anuțat că donează 5 iiuțe, care devin astfel primele obiecte care intră în ”lada de zestre” a grădinițelor. La sugestia juriului, acestea vor merge la grădinița organizatoare, pentru efortul depus în organizarea acestui festival foarte reușit, în cadrul căruia a avut de altfel și cele mai multe grupe de copii urcate pe scenă.

”Dansul popular, cântecele populare, șezătorile, prin varietatea lor, prin tradiție și sentimente, sunt expresia fiecarui colț de țară, cu obiceiurile, oamenii și cultura lui. Parcă ignorate de cei mai multi tineri, dansurile populare ard doar în inimile bunicilor și străbunicilor “dependenți de folclor”. Acestea nu au voie să dispară, ele trebuie să renască, să existe în inima fiecăruia dintre noi. De asemenea, cântecele, costumul popular românesc, sunt o reală valoare a neamului românesc, exprimând hărnicia și priceperea acestui neam”, au transmis inițiatorii proiectului.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22950 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*