Oamenii de afaceri germani din Transilvania sunt interesați de creșterea investițiilor cu fonduri europene

intalnire lucru sibiu fonduriAgenția pentru Dezvoltare Regională Centru a prezentat comunității oamenilor de afaceri germani din Sibiu, reprezentanți ai Clubului de Afaceri (DWS) din Transilvania, oportunitățile de dezvoltare de proiecte cu resurse nerambursabile pentru următoarea perioadă. Evenimentul s-a petrecut cu prilejul unei întâlniri de lucru a membrilor DWS, care au dorit să afle detalii despre activitatea ADR Centru. Această informare a venit în contextul în care, luna trecută, Transilvania a fost vizitată de un important grup de investitori din mai multe landuri germane, printr-o misiune economică organizată în cooperare cu Agenția federală Germany Trade and Invest.

intalnire lucru sibiu fonduri 2Realizarea de contacte și concretizarea acestora în parteneriate de afaceri între companiile străine și cât mai multe firme din Transilvania, sunt obiectivele principale ale comunității de afaceri de etnie germană din Sibiu. Vizita delegației germane în Transilvania, desfășurată în luna mai în județele Cluj, Alba și Sibiu, a dus la îmbunătățirea relațiilor de afaceri între firmele germane și cele românești.

Deoarece, în acel cadru, activitatea ADR Centru în domeniul coordonării procesului de elaborare și implementare a politicilor de dezvoltare regională a fost intens promovată, ca și la Târgul Sibiu Invest 2015, de la începutul lunii iunie, Clubul Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania a invitat ADR Centru să prezinte succint sprijinul pe care îl poate oferi firmelor germane, sau al celor cu capital germano-român. La evenimentul desfășurat la Hotel Golden Tulip Sibiu au participat peste 40 de oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG sau ai instituțiilor de învățământ.

intalnire lucru sibiu fonduri 3Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, Germania a fost, în 2014, partenerul comercial nr. 1 al României. Importurile din Germania au însumat 11,2 miliarde euro, cu 8,7% mai mult decât în 2013, iar exporturile 10,1 miliarde euro, în creștere cu 9,8% față de anul precedent. Astfel creșterea importurilor și a exporturilor germane s-a situat peste creșterea de circa 5% a totalului exporturilor și importurilor românești. La începutul anului 2015, Germania se afla pe locul al treilea în topul firmelor străine care activează în țara noastră, potrivit datelor înregistrate de Registrul Comerțului, după Austria și Olanda.

La întâlnirea de la Sibiu, s-a discutat despre oportunitățile pe care le au firmele private să se dezvolte cu fonduri nerambursabile. Asta chiar și în condițiile în care peste 80% din activitatea ADR Centru este orientată spre implementarea programelor de dezvoltare ale administrației publice. Oamenii de afaceri etnici germani, sau parteneri ai unor importante firme chiar din Germania au vorbit nu doar despre birocrație, ci și despre facilități și sprijin financiar, nu numai despre probleme, ci și despre rezultatele unor proiecte în care, cu resurse nerambursabile, s-au realizat investiții semnificative. Tema centrală a fost însă modul în care ADR Centru poate fi interfața care să acorde sprijin informațional celor care doresc dezvoltare și care caută resurse pentru aceasta.

intalnire lucru sibiu fonduri 1”Aspectele discutate la Sibiu cu oamenii de afaceri completează activitățile noastre orientate spre dezvoltarea economică a județelor din Regiunea Centru. În cadrul acestei întâlniri am prezentat modul în care firmele pot profita de maximizarea rezultatelor investițiilor realizate, prin aport nerambursabil din partea Uniunii Europene. În general județele din centrul țării sunt foarte apreciate de către investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care în aceste județe s-au mai organizat misiuni economice germane. Am explicat cât de mult s-a dezvoltat în ultimii ani întreaga Transilvanie și credem cu tărie că mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai bine pregătit pentru competiția pe piețele internaționale, datorită comunității de afaceri germane”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

La Sibiu a fost prezentă și a vorbit cu investitorii germani, doamna Judith Urban, Consul general al Germaniei la Sibiu, doamna Birgit Schliewenz, Reprezentant pentru chestiuni de parteneriat bilateral între Landul Brandenburg – Germania și Regiunea Centru, precum și domnul Wiegand Fleischer, Director executiv al Clubului Economic German din Transilvania, în calitate de gazdă.

Despre Redacția ProAlba 30196 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*