O tânără din Alba Iulia, expoziție la New York. „Anca Sas e o tânără care se caută artistic în timpul contemporan.”

În data de 17 noiembrie 2017 a avut loc la Institutul Cultural Român din New York a treia ediție al unui eveniment deja traditional, SEARĂ INTER-ART LA NEW YORK. Cu acestă ocazie a fost vernisată expoziția ”Oameni și noi” semnată de tânăra artistă Anca Sas din Alba Iulia. Curatorul expoziției a fost Stefan Balog, președintele Fundației Inter-Art. Evenimentul a continuat cu un moment literar, prezentare de cărți și albume publicate sub îngrijirea Fundației  Inter-Art  şi a Centrului Cultural L.Rebreanu din Aiud.

-“Aiud in black and white/ Aiudul în alb şi negru”, seen by/ văzut de  Robert Lixandru, Stefan Balog,Andrei Bakó, Ioan Hădărig, (Revista Aiudul literar,2016)

-Anca Sas ”Momentom”, (Editura Altip Alba Iulia, 2017)

-Stefan Balog ”Încă o zi fără dimineață”, (Editura Altip Alba Iulia, 2017)

-Elena Cristea ”Jocul cuvintelor”, (Editura Altip Alba Iulia, 2017)

-Monica Maria Mărginean ”Poeme atipice” (Editura Altip Alba Iulia, 2017)

-Albumul Taberei Interetnice de Artă Contemporană Aiud-2016

-Album Taberei Internaționale de grafică Sebeș-2017

Evenimentul a fost o reusită deosebită. Au participat Cătălin Radu Dàncu -consulul general al României la New York,  Mircea Suciu – director adjunct ICRNY, membri ai corpului  diplomatic român, iubitori de artă. Au fost prezenţi artiştii: Alexandra Popescu York, Catherine Chretien, Paul Cambell. Invitat special a fost Patricia Goodrich, artist plastic și poet american.

”Expoziția semnată Anca Sas reprezintă un eveniment deosebit prin care Fundatia Inter-Art continuă colaborarea cu Institutul Cultural Român din New York, un parteneriat de excepție care sub genericul ”Seară Inter-Art la New York” marchează cu această ocazie cea de-a treia ediție.

Având ca scop principal promovarea artei contemporane din România în context universal Fundația Inter-Art pune un accent deosebit pe tinerele valori care reprezintă zestrea culturală a viitorului, continuitatea esențială prin care ne definim în spațiul geografic românesc. Prin toate expozițiile importante de artă românească pe care le-am realizat până în prezent în diferite locuri ale lumii am demonstrat clar calitatea artiștilor plastici contemporani care se asează perfect pe scara valorică internațională.

”Oameni și noi” este o expoziție inedită, creată special pentru această sărbatoare a culturii, o nouă seară în care Fundația Inter-Art cucerește New Yorkul. Este o poveste despre Om în general, despre condiția umană așa cum o percepe Anca Sas. Tânăra artistă surprinde din nou printr-o gândire matură, originală care conturează o filozofie personală, percepția uneori sensibilă, alteori dură al unui univers personal care fascinează prin originalitatea expresiei.” (Stefan Balog, curatorul expoziției)

”Anca Sas e un tânăr artist plastic român aflat în căutarea unei dimensiuni de exprimare care să îl definească, în căutarea unui demers menit să creeze un spațiu interior personalizat.

Expozitia “Oamenii și Noi”, organizată la Institutul Cultural Român din New York, face parte dintr-un itinerar  pe care artistul plastic l-a realizat cu succes prin expoziții inedite și unitare, prin expoziții care rămân în conșțiinta artistică a privitorului. Remarcăm în această expoziție o anume dinamică interioară a desenului suprapus peste o cromatică incitantă. Tehnica mixtă folosită în aceste lucrări accentuează ca o interfață un dialog între privitor și personajul interior, un dialog pe care artista îl așează ca un ritual în ansamblul expoziței.

O expoziție metaforă în care putem reciti, prin ochii tânărului artist, un jurnal interior construit ca un centru și ca o periferie a definirii relației dintre oameni și noi. Un jurnal uneori scrijelit trist și dramatic prin ochii unui tânăr. Un jurnal al relației de dincolo de oameni, de dincolo de noi.

Anca Sas e o tânără care se caută artistic în timpul contemporan. Și pentru această căutare propune o expoziție dinamică cu un demers metaforic inedit.” (Ioan Hădărig, director artistic Inter-Art)

Organizatori:

Institutul Cultural Român din New York
Fundația „Inter-Art” Aiud
Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21144 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*