O firmă din județul Alba a produs componente pentru o instalație care a intervenit în urma accidentului nuclear de la Fukushima, din Japonia

PSDI Cornel Comsa Europarlamentare

 

fukushima-pema-electrotehnicO parte dintre componentele celei ai mari instalații mobile de turnare a betonului din lume, care a fost utilizată pentru intervenția din Japonia, la stabilizarea temperaturii reactoarelor centralei nucleare și ulterior pentru turnarea betonului necesar izolării reactoarelor centralei nucleare Fukushima Daiichi au fost produse de pema electrotehnic România, companie cu sediul în comuna Ciugud, județul Alba.

Mega-pompa era angajată într-un proiect pe un șantier unde guvernul american ridica o fabrică de combustibil MOX. “Japonezii au mai mare nevoie de această unitate decât noi, așa că renunțăm la ea “, a declarat, atunci, Jerry Ashmore, a cărui companie, Ashmore Concrete Contractors INC., din Augusta, SUA, furniza beton pentru fabrică. Pompa, produsă de o celebră companie germană, putea fi controlată prin telecomandă și are un braț de 70 de metri, ceea ce a făcut-o potrivită pentru munca în mediul radioactive, așa cum a fost la Fukushima. “Sunt doar trei astfel de pompe în lume, din care doar două sunt indicate pentru astfel de intervenții extreme, așa că a trebuit să o trimitem pe aceasta în Japonia”, mai preciza Ashmore.

fukushimaPompa a fost ușor modificată și transportată la aeroportul international din Atlanta unde, cel mai mare avion cargo din lume, Antonov 225, de fabricație rusească, a transportat-o la Tokio. Încă patru pompe germane, mai mici, au lucrat la Fukushima, împrăștiind apă peste reactoare. În prima etapă, pompa a turnat apă peste reactoare, după care a fost folosită la turnarea betonului necesar îngropării reactoarelor într-un sarcofag.

Accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi a avut loc în data de 11 martie 2011la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care includea 4 reactoare nucleare, iar ca urmare a cutremurului de la ora 14.46 s-a produs un tsunami de mari proporții. La data de 15 martie, autoritățile din Tokio au anunțat că la reactorul (blocul) 2 Fukushima, a avut loc o explozie care a afectat învelișul acesteia , provocându-se, astfel, o creștere a radioactivității în zonă.

pema-electrotehnic-56Vă reamintim că pema electrotehnic România, specializată în domeniul ingineriei electrice, a inaugurat, oficial, vineri, 7 octombrie 2016, o nouă unitate de producție, în comuna Ciugud. Evenimentul ( detalii complete puteți citi AICI) a coincis cu aniversarea a 10 ani de activitate ai firmei care numără, în momentul de față, peste 100 de angajați.

 

 

 

 

 

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18399 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*