O fetiță de 11 anișori din Alba a murit după ce a fost purtată prin patru spitale. Drama copilei a început după ce s-a înțepat la picior într-un cui

doliuCazul e unul cu totul dramatic. Fetița decedată a fost abandonată, la numai trei anișori, de părinții biologici. De atunci, a locuit, în plasament, la un asitent maternal din județul Alba. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba a întocmit un raport în acest caz, pe care l-a înaintat Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Conținutul raporului, îl puteți citi în cele ce urmează.

“În data de 26.07.2016 în jurul orelor 20,00, minora S.D. s-a înţepat într-un cui la piciorul stâng, în gospodăria asistentului maternal profesionist, in grija căruia se afla. În aceeaşi zi, la ora 22,00, asistentul maternal profesionist s-a prezentat, cu minora în cauză la Spitalul Municipal „Dr. Ghe. Marinescu” Târnăveni (n. red. deoarece aceasta era cel mai apropiat spital de localitatea de domiciliu), conform actului medicului eliberat de unitatea medicală anterior menţionată, fiind consultată de un cadru medical care i-a administrat tratament cu TETATOX (injecţie intramusculară) şi recomandarea: control la Policlinică – chirurgie, la nevoie. Aceasta nu a fost internată iar după tratament a revenit în familia asistentului maternal profesionist.  Acesta declară că în perioada 26.07.2016-29.07.2016, minora în cauză nu a acuzat dureri, reluându-şi în mod normal activităţile zilnice.

În data de 29.07.2016, AMP împreună cu minora în cauză, s-a prezentat la Spitalul Municipal Blaj- UPU, deoarece aceasta acuza dureri la piciorul stâng, piciorul la care se înţepase. Aici a fost consultată la ora 12,50 de medic specialist medicină de urgenţă,  minora prezentand” plagă înţepată picior stâng, veche de aproximativ trei zile, închisă şi nu prezenta probleme.” AMP declară că la UPU, minora  a fost tratată cu o cremă, pansata şi i-a fost recomandat verbal tratament cu o jumătate de tabletă de Ibuprofen timp de şapte zile. Medicul specialist de la U.P.U. Blaj i-a recomandat  „ să calce normal că nu se întâmplă nimic”.  După ce a revenit în familia AMP, minora a început să calce normal dar nu se lăsa în totalitate pe călcâi.

În data de 31.07.2016, în jurul orei 21.30, AMP a apelat serviciul de urgenta 112 deoarece fetiţa, acuza dureri de spate, de picior, dureri la nivelul maxilarului şi  nu putea să înghită. Medicul primar pediatru din cadrul Spitalului Municipal Blaj i-a administrat tratament simptomatic: perfuzie cu calciu, Ampicilină 2 doze şi Diazepam rectal.  În dimineaţa zilei de 01.08.2016 medicul specialist a recomandat transferul minorei la Spitalul de Boli Infecţioase Alba Iulia. 

În data de 01.08.2016, minora a fost trimisă cu salvarea la Unitatea  de Primiri Urgenţe Alba Iulia, prezentând Hipertonie generalizată. Conform notei de informare a unităţii spitaliceşti din Alba Iulia, în  cadrul serviciului de urgenţă, minorei i s-au efectuat următoarele investigaţii medicale: probe biologice, consult pediatric, consult boli infecţioase şi examen computer tomograf. In urma investigatiilor efectuate s-a dispus transferul minorei cu elicopterul SMURD la Cluj, insa din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, elicopterul a fost redirecţionat spre UPU Pediatrie Mureş.

Din seara zilei de 1.08.2016, minora a fost internată la Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş  În data de 02.08.2016,  medicul care a preluat cazul minorei a comunicat telefonic că „ne aflăm în situaţie de tetanos, nu avem un diagnostic, s-au prelevat probe pentru analize şi aşteptăm rezultatele. Starea copilului este gravă, este intubată şi sedată”.

În data de 03.08.2016, același medic specialist ne-a comunicat telefonic diagnosticul stabilit” TETANOS ”, iar starea de sănătate a minorei s-a agravat. Medicul specialist declară că este nevoie urgentă de ser antitetanos, ser pe care îl aşteaptă de la Cluj şi speră ca acesta să nu ajungă prea târziu. Medicul specialist a fost întrebat telefonic dacă vaccinul antitetanos făcut la Spitalul Municipal Târnăveni nu şi-a făcut efectul. Acesta declară că „aceeaşi întrebare ne-am pus-o şi noi”, fără să ne ofere un răspuns concret. Ulterior declară că vaccinul „nu a fost suficient”.  Tot atunci am fost informaţi de medic cu privire la intervenţia chirurgicală pentru deschiderea rănii. Medicul chirurg a constatat că este o plagă profundă, până la calcaneu, care s-a închis repede iar în adânc au rămas toxine care au acţionat.

În seara zilei de 03.08.2016, în jurul orei 20,00 doamnei i s-a comunicat telefonic de catre specialistii Spitalului de Urgenţă  Târgu Mureş  că minorei i-a fost administrat serul antitetanos dar se află în aceeaşi stare critică.

In data de 4.08. 2016,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă  Tg. Mures, Compartiment ATI Copii ne informează în scris că minora internata în unitatea lor spitalicească are următorul diagnostic: TETANUS, insuficienţă respiratorie acută, confirmată clinic, cu anticorpi antitoxină tetanică în curs de efectuare. Tratamentul administrat este: reechilibrare hidroelectrolitică, acidobazică, Penicilină şi Metronidazol. S-a administrat ser antitetanic purificat după desensibilizare. În prezent starea de sănătate este gravă, prognosticul este rezervat.

In data de  05.08.2016, medicul curant declară ca starea de sănătate a minorei „este în staţionare, fapt ce ne mulţumeşte”. Aceasta menţionează că îmbunătăţiri în urma administrării serului antitetanos se pot observa numai după aproximativ 4 săptămâni.

În după-amiaza zilei de 05.08.2016, asistentul maternal profesionist a fost contactat telefonic de reprezentanții Spitalului din Târgu Mureș, care i-au comunicat faptul că minora în cauză a decedat și în cursul zilei de luni, 08.08.2016 poate fi ridicat corpul fetiței de la morgă, deoarece este necesară efectuarea autopsiei.”

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22878 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*