N-am putut dona sânge din cauza unui tatuaj. Dar mă voi întoarce să salvez o viață!

donare sange 05Miercuri, la primele ore ale dimineții, în urma unei provocări, m-am prezentat frumușel la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba pentru a dona sânge. Un lucru pe care, de altfel, îl fac de aproximativ patru ani încoace. Eram însoțit de poetul albaiulian Nicu Murgășanu, primul fotograf al Revoluţiei din Alba Iulia, deoarece și dumnealui a fost provocat să mi se alăture pentru a „captura” momentul. Era nevoie de o dovadă video. M-am așezat la coadă pentru a-mi ridica dosarul. Spre surprinderea mea, sala de așteptare din cadrul centrului era plină de oameni dornici să salveze o viață. Mi-am ridicat dosarul, am completat frumos chestionarul de rigoare și m-am prezentat pentru analizele pre donare. Toate bune și frumoase. La ieșire din cabinet, doamna doctor care tocmai mă înțepase în deget, mă cheamă înapoi. Se pare că observase un lucru la care eu nu m-am gândit că ar putea fi o problemă. Era o „chestiuță” mică pe picior. De curând mi-am făcut un tatuaj care, evident, se vede că e proaspăt „bătut”. Am fost întrebat de cât timp îl am. Fără a sta pe gânduri, am răspuns sincer: „de trei zile”. Atunci a fost momentul în care mi s-a spus că nu pot face o donare la așa scurt timp după o „intervenție” cu ace pe piele. Un lucru de înțeles de altfel. Cu toate că sunt acel donator fidelizat, nu m-am mai lovit de această problemă. Mi s-a explicat frumos că există acel risc de transmitere a anumitor boli și că va trebui să aștept o perioadă de cinci luni după care pot să revin liniștit la donări. (un virus, respectiv HIV-ul, are o perioadă de incubație de cinci luni). Mi-a părut sincer rău.

tatuajDupă această discuție, dacă tot mă aflam acolo, am cerut să vorbesc cu directorul Centrului de Transfuzii Alba Iulia, dr. Elena Popescu pentru a alfa mai multe date despre Campania organizată la nivel național de către Ministerul Sănătății privind lipsa sângelui din spitale.

Din fericire, Spitalul Județean de Urgență Alba stă bine la capitolul rezerve de sânge, asta datorită numărului crescut de donatori din această perioadă de campanie, care se ridică undeva la 50 de donări zilnice, față de aproximativ 25 în restul anului. Din spusele directorului Elena Popescu, numărul binevoitorilor se ridică la peste 70 pe zi, dar în urma consultaților, cifra celor „apți” pentru donare rămâne cea precizată mai sus.

Pe lângă cetățenii „inimoși”, în această săptămână, și cadrele militare și soldații din cadrul Batalionului 136 Geniu „APULUM” se numărat printre cei ce nu au rămas pasivi la campanie.

În evidenţele Centrului de Transfuzie Sânge din Alba sunt anual în jur de 9.000 de donatori de sânge, dar de multe ori, nu există stoc suficient de sânge pentru transfuzii de urgenţă, în mod special în cazul grupelor rare şi cu RH negativ. Aceste grupe de sânge sunt „aur”, spune dr. Elena Popescu. (doar 10-15% din populația României au o grupă de sânge cu RH negativ). Spitalele cu problem privind rezervele de sânge, sunt orașele cu o populație ridicată ca și Cluj, București sau Iași.

Cu toate că această campanie organizată de către Ministerul Sănătății se va desfășura până în data de 5 septembrie, toți doritorii sunt așteptați cu brațele deschise și în restul anului pentru a dona.

donare sange 01După data de 5 septembrie se va face o centralizare privind numărul donatorilor care s-au alăturat campaniei. Directorul Centrului de Transfuzie Sânge Alba a precizat că este de preferat ca numărul donatorilor să fie constant pe o perioadă lungă de timp şi nu foarte mare în anumite zile, deoarece sângele recoltat şi aflat pe stoc are o perioadă limitată de valabilitate.

Ce beneficii ai ca și donator de sânge.

Donatorul de sânge va primi, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă în valoare de 9 lei fiercare și o zi liberă la locul de muncă sau o zi de scutire de frecvență în cazul elevilor și studenților (în ziua donării). Orice persoană cu o vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani, care se încadrează în limita greutății normale și cu o tensiune arterial bună, poate dona. De precizat este faptul că o persoană poate dona o data la 3 luni de zile.

Programul de donare din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este în intervalul orar 08:00-11:00.

Cu acestea fiind spuse, vă invit să vă alăturați campaniei și de ce nu, să deveniți un donator fidelizat. Din proprie experiență pot spune că în urma unei donări te simți mult mai bine fizic, iar în sinea ta te vei gândi că poate undeva, cândva, o viață va fi salvată cu ajutorul tău.

Donează! Salvează o viață!

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21465 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

3 Comments

 1. Mi-am ridicat dosarul, am completat frumos chestionarul de rigoare și m-am prezentat pentru analizele pre donare. – in acel chestionar exista si intrebarea legata de tatuaje. 😉

  • Ma bucur sa vad ca scrie cineva cine doneaza. Da, exista intrebarea, dar nu se precizeaza ca in cazul in care te`ai tatuat in ultimele luni, nu vei fi acceptat pentru donare. Oricum, ideea e ca poate sensibilizez mai multa lume sa faca acest gest frumos pe care il facem noi :).

   P.S. Sunt perfect de acord cu masurile luate.

  • Sunt destul de „aspre” conditiile pt a dona sange. Se gasesc pe net la o cautare dupa „conditii donare sange” sau ceva de genul.
   Eu am fost respins de la donare datorita faptului ca luasem ceva pt raceala cu cateva zile ineinte de donare (aspirina sau paracetamol, nimic complicat..). Tot atunci sotia mea nu aputut dona pt. ca era sub greutatea minima admisa.
   Cred si sper ca toate aceste conditii de triere sunt menite pentru a creste calitatea sangelui donat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*