Municipiul Alba Iulia, partener al Ministerului Culturii în programul „Orașe europene”

cetate alba iuliaMinisterul Culturii a lansat programul Orașe europene, un proiect dedicat orașelor care au candidat în prima etapă a competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România – Alba Iulia, Arad, Bacău, Brăila, Brașov, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureș.

În acest context, reprezentanții municipalităților și ai asociațiilor care au gestionat proiectele de candidatură au fost invitați luni, 4 aprilie, la o discuție cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu și cu secretarul de stat Corina Șuteu pentru a defini împreună un program de susținere cât mai clar și mai adaptat nevoilor de dezvoltare culturală ale fiecărui oraș.

„Apreciem inițiativa acestui parteneriat, în special pentru că se poate desfasura pe mai multe dimensiuni. Desigur, o temă inclusă în dosarul de candidatură, dar și alte elemente, de la susținerea unor evenimente până la oferirea de expertiză și formare profesională. Noi am subliniat pragmatic ce ne interesează, mai ales asocierea în proiecte de patrimoniu, cum ar fi Palatul Principilor. Prin semnarea unui protocol Ministerul Culturii ar deveni un partener al orașului și al celor implicați în viața culturală.”, a spus Nicolaie Moldovan, administrator public municipiul Alba Iulia.

De asemenea, Alba Iulia vizează obținerea patronajului Ministerului Culturii pentru festivalul „Dilema Veche”, dar și utilizarea canalelor de comunicare specifice, de care dispune ministerul, pentru promovarea Cetății. Reprezentanții administrației locale au susținut inclusiv necesitatea ca cele două clădiri aprținând RADEF (cinematografele Dacia și Columna) să intre în patrimoniul municipalității, pentru a reuși o reconversie optimă a spațiilor și terenului.

Programul orașe europene se articulează în jurul a 4 direcții propuse de Ministerul Culturii: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură, inițierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât și programatorilor culturali, elaborarea unei publicații dedicate orașelor candidate pentru a contura profilul și identitatea lor, revitalizarea în fiecare oraș a unui cinematograf de artă.

Reprezentanții municipalităților și-au arătat interesul pentru propunerile făcute și pentru un parteneriat pe termen lung cu Ministerul Culturii. În perioada următoare vor fi semnate protocoale de colaborare cu fiecare oraș în acest sens.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22951 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*