Mircea Trifu, candidat INDEPENDENT la Primăria din Alba Iulia, în DIALOG cu Iuliu Hada, fost președinte al PNȚCD Alba

mircea trifu iuliu hadaCandidatul independent la Primăria Alba Iulia, Mircea Trifu, a stat de vorbă, și pentru dumneavoastră, cu Iuliu Hada, membru marcant al PNȚCD, fost președinte al țărăniștilor din Alba și vicepreședinte la nivel național al acestei formațiuni. Cei doi au analizat câteva aspecte legate de actuala clasă politică, au rememorat episoade din trecut și au încercat să vadă care este pulsul municipiului Alba Iulia, cu puțin înainte de alegeri. Este candidatura independentă a lui Mircea Trifu la Primărie un proiect cu sorți de izbândă? Poate fi învins Mircea Hava? Răspunsurile, în rândurile de mai jos!

 Mircea Trifu: Domnule Hada, imediat după Revoluție, ați intrat în viața politică, în opinia mea, a celui mai sfânt partid românesc. În 1992, erați implicat, aici la Alba Iulia, în câștigarea alegerilor și ați fost sunat de Corneliu Coposu, care v-a felicitat. Anii au trecut și știu că, acum, legat de PNȚCD, mâhnirea dumneavoastră e mare…

Iuliu Hada: În 7 ianuarie 1990 m-am înscris în PNȚCD, singurul partid în care am fost și în care cred că voi rămâne. Acum, dezamăgirea e mare mai ales că această formațiune a dispărut, aproape de tot, de pe scena politică, lucru care mă întristează profund. Personal, am avut o relație specială cu liderii PNȚCD-ului, în special cu Corneliu Coposu, Ion Diaconescu și Ion Rațiu, oameni cu care am avut prilejul să discut, în repetate rânduri, și de la care am învățat ce înseamnă adevărata viață politică, democratică, ce înseamnă generozitatea și dorința de a face bine semenilor tăi.

Mircea Trifu: Care credeți că e cauza pentru care PNȚCD-ul a ajuns în această situație? 

Iuliu Hada: E foarte simplu. Din 1990 și până acum, politica românească a fost acaparată de o singură…să o numesc formațiune? să-i zic partid? hai să-i spun formațiune, realizată, imediat după Revoluție, de niște criprocomuniști, și mă refer, aici, la FSN. Iar din acest FSN au început să apară mlădițele care, ulterior, au devenit partidele care au guvernat România din 1990 pînă în prezent. Iar perioada dintre 1996-2000, nu putem să o numim excepție pentru că sunt de părere că noi, PNȚCD-ul,  am greșit acceptând în guvernare PD-ul condus de unul dintre marii dușmani ai Seniorului Coposu, care este Petre Roman. Revenind, veau să punctez faptul că aproape toate patidele actaule provin din trunchiul FSN-ului iar acesta este marele necaz al românilor. Tocmai de aceea, politicienii și instituțiile politice principale, Parlamentul, Guvernul, Președinția, au ajuns în situația de a scădea dramatic în sondaje. Lucru de-a dreptul îngrijorător pentru viitorul României.

Mircea Trifu: Credeți că mai există speranța de e reveni la valorile autentice?

Iuliu Hada: Din punctul meu de vedere, la ora actuală, clasa politică românească este compromisă în totalitate. Iar asta, din cauza faptului că cei mai importanți intelectuali români, intelectualii de marcă, și aici mă refer la profesorii universitari din marile centre universitare din țară, nu se implică în viața publică. Ei sunt cei care ar trebui să pună bazele unei noi vieți politice, exact cum s-a înâmplat pe vremea pașoptiștilor sau memorandiștilor care nu au avut un singur țel, repectiv unirea Țărilor Românești, ci și iluminarea maselor populare. În acest fel, s-a adus în conștiința românilor ceea ce înseamnă democrația autentică, ceea ce înseamnă să mergi la vot în cunoștință de cauză, să poți să determini alternanța la putere, aspect care duce, inevitabil, și la progres. Așadar, acum, România are nevoie de acești intelectuali care să creeze un leadership capabil să redea speranța românilor.

Mircea Trifu: În plan local, după 1996, PNȚCD-ul a pierdut puterea în Alba Iulia dar și în județ. Lucru care nu s-a schimbat de atunci și până acum…

Iuliu Hada: Dacă Timiș, colegul nostru țărănist, ar fi fost primar în guvernarea PNȚCD-PNL-PD, alta era situația. În 1992, Timiș era izolat iar rolul prefectului de la acea vreme, în ecuația politică județeană, era unul foarte important. În acea perioadă, mașinăria FSN-istă funcționa la turație maximă, mai ales că erau atentionați, că uite, este un primar de o altă coloratură politică în Alba Iulia. Una peste alta, viața oamenilor e tot mai grea iar această situație poate fi rezolvată doar printr-un șoc care se poate produce în alegeri. Mai ales în condițiile în care, pe scena politică locală, apare ceva nou. Iar rolul pe care tu, Mircea Trifu, îl joci în această ecuație, acela de independent, s-ar putea să reprezinte exact ceea ce așteaptă alegătorii. Oamenii s-au săturat de politicieni și s-au închistat într-o ură, o deznădejde, care îi aduce chiar și în situația de a nu mai merge la vot. Dar dacă un independent vine în fața alegătorilor cu niște soluții economice care duc la un trai ai bun, atunci vom asista la un efect de bumerang politic. Iar eu m-aș bucura ca acest lucru să se petreacă la alegerile de la Alba Iulia.

Mircea Trifu: Îmi vine în minte o expresie folosită, de curând, de primarul Mircea Hava care le spunea albaiulienilor că le mulțumește pentru că „am transformat Alba Iulia dintr-un oraș oarecare în Cealaltă Capitală”. Nu e aroganță?

Fără îndoială, este aroganță. Să spui așa ceva când Alba Iulia a fost capitala Principilor Transilvaniei? Alba Iulia care a avut înainte de 1700 prima Academie Proestantă care a fost, practic, embrionul actualei Univerități „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca? Să spui că Alba Iulia a fost un oraș oarecare când aici și-au lăsat amprenta personalități de marcă ale culturii europene? Și să vă mai spun ceva: Alba Carolina, cu care ei atâta se laudă, a însemnat decăderea, din punct de vedere economic, a Albei Iulia. Revenind, mai amintesc că în orașul nostru funcționau insituții de cultură foarte mari, înființate de peronalități de marcă ce au locuit în Alba Iulia: Episcopul Ignațiu Batthyany, care a lăsat moștenire Biblioteca Batthyaneum, instituție de cultură de o valoare inestimabilă sau Principele Transilvaniei, Bethlen Gabor, care înființează Academia Protestantă la Alba Iulia, și multe alte personalități de marcă ce au influențat în bine viața cetății.

Ce așteptări aveiț de la alegerile din luna iunie și îmi permit să vă întreb dacă veți vota un partid sau  un independent?

În primul rând nu am cum să votez un partid, fiindcă PNȚCD-ul nu a depus liste. Fără discuție, te voi vota pe tine, ca independent

 Asta înseamnă și că veți avea așteptări mari în ceea ce mă privește…

Da, așteptările de la tine sunt foarte mari. În primul rând, nu vei fi dator niciunei clientele politice. Pe tine nu te va mai putea trage nimeni de colțul hainei să-ți zică: “mă, vezi că trebuie să câștig și eu o porțiune din întregul ăsta”. Fiind independent, nu ai cui să dai socoteală. În timp ce acești baroni locali sunt coordonați, conduși, exact de această clientelă politică, tot mai agresivă și mai impertinentă.

Cu ce șanse mă creditați în alegeri?

Dacă programul politic și economic e bun și pe înțelesul fiecărui alegător, dacă reușești să produci acel scurt circuit care să scoată lumea la vot, sunt convins că la Alba Iulia se va realiza ceea ce nimeni nu visează. SCHIMBAREA!

Mircea Marian Trifu-Publicitate electorala

Cod unic de identificare 24160366

La comanda lui Mircea Marian Trifu

Publicat de SC Start Media Center, editor proalba.ro

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22032 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

2 Comments

  1. Suntem satui de hahalere si de minciuni suportate in tot acest timp.Domnule Trifu , va doresc mult succes si speram din suflet sa aduceti o aura noua orasului nostru!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*