Mircea Trifu, candidat INDEPENDENT la Primăria Alba Iulia, într-o discuție de suflet cu medicul albaiulian Lucia Bilegan. „Să nu derapăm de la democrație!”

lucia bileganDoamna Lucia Bilegan s-a născut în anul 1943, la Timișoara, unde părinții îi erau în refugiu. A absolvit liceul “Liviu Rebreanu”, la Bistrița, iar în 1962 a fost admisă la Facultatea de Stomatologie din Cluj Napoca. Din 1968, atât dânsa cât și soțul, au fost repartizați la Alba Iulia, ca medici stomatologi. Lucia Bilegan a profesat în orașul nostru timp de 33 de ani. Spune că iubește nespus Alba Iulia unde, în prezent, locuiește alături de cei doi copii.

 Mircea Trifu: Doamnă doctor Lucia Bilegan, mă simt onorat că m-ați primit în casa dumneavoastră, la masa la care au stat personalități ale culturii românești cum ar fi, de exemplu, Radu Beligan, Gheorghe Dinică sau Marin Moraru. Îmi amintesc de întâlnirile noastre din vremea în care eram adolescent și vă mărturisesc că eram impresionat de curajul cu care, încă de pe atunci, spuneați lucrurilor pe nume. Și nu pot să nu mă întreb de ce, acum, albaiulienii par să fie atât de temători în a avea o atitudine civică… 

Lucia Bilegan: Atitudinea civică ar trebui să fie o necesitate, pentru fiecare dintre noi. Eu cred că a avea curaj ține de caracterul omului. Eu, personal, nu am fost nici în PCR și nu sunt în vreun partid dar, de fiecare dată, am spus și continui să spun ceea ce gândesc. Nu am înțeles, niciodată, teama, nu am înțeles oamenii care spun că le este teamă să își exprime opininia. Cum să te temi? Trebuie să ai o părere, trebuie să ți-o exprimi, altfel meriți să fi manipulat și meriți să suferi. Chiar și pe vremea lui Ceaușescu, părerile mele, erau părerile mele. Am refuzat chiar să intru în PCR, am spus că sunt ocupată cu meseria, cu copii șamd. Pe atunci, exista frica de Ceaușescu, acum văd că există frica de DNA ori de camarila primarului. Indiferent de ce perioadă vorbim, eu cred că doar unui om incorect îi poate fi frică.

 Mircea Trifu: În plan politic, putem constata că toate partidele istorice au dispărut sau au suferit transformări radicale. Începând cu PNȚCD-ul și continuând, acum, cu marele PNL… 

 Lucia Bilegan: Partidul Național Liberal era și acum un mare partid, iubit de oameni, dacă nu făcea coaliția cu PDL-ul, formațiunea lui Băsescu. Trebuie să ai coloană vertebrală, asta dacă ești drept și știi ce îți dorești, cu adevărat, de la viață. Uite, Tăriceanu are mare dreptate când spune că are temerea că deviem către un stat polițienesc. Eu una, nu am nimic nici cu social demorația fiindcă am convingerea că în România sunt prea mulți oameni săraci și există nevoia unui astfel de partid. Nu știu însă cât ajută, fiindcă eu nu simt pe pielea mea. 

Mircea Trifu: Totusi, măsurile luate de Guvernul Ponta mi s-au părut destul de bune, și vă spun asta ca întreprinzător…

Lucia Bilegan: Dar nu l-au lasat să termine ce a început. Ponta face parte din generația nouă de politicieni, cum esti și tu, Mircea. Eu nu numai că am încredere în voi, cei tineri, dar am și speranța că veți putea duce România acolo unde îi este locul. 

Mircea Trifu: Ce așteptări aveți, pentru viitor? 

Lucia Bilegan: Înainte de toate, să nu derapăm de la democrație! Iar fiecare om, fiecare român, să aibă responsabilitatea faptelor sale și să își iubească țara. Și, nu în ultimul rând, trebuie să existe exigență în privința mafiei.

 

Mircea Marian Trifu-Publicitate electorala

Cod unic de identificare 24160366

La comanda lui Mircea Marian Trifu

Publicat de SC Start Media Center, editor proalba.ro

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18625 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*