Mircea Hava: România va beneficia de peste 1,3 miliarde de euro pentru investiții în energie verde

România va avea la dispoziție 1,39 miliarde euro pentru investiții în modernizarea sectorului energetic, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a putea atinge obiectivele în materie de climă și energie asumate la nivelul Uniunii, până în 2030.

Vorbim de o sumă importantă, pusă la dispoziție prin intermediul Fondului pentru modernizare, prin care Comisia Europeană sprijină un număr de 45 de propuneri de investiții. Dintre acestea, în România vor urma să fie construite 8 parcuri fotovoltaice și două turbine cu gaz cu ciclu combinat, ceea ce va face ca o partide din energia electrică obținută pe bază de cărbune să poată fi înlocuită cu energie verde. Avem nevoie de astfel de investiții, atât pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât mai ales pentru a crește gradul de independență energetică a României. Mă bucur, totodată, să constat că sumele dislocate de Comisia Europeană, prin intermediul Fondului pentru modernizare, destinate unor astfel de proiecte a crescut semnificativ în acest al treilea ciclu de investiții. Chiar mai mult, mă bucur că România primește în acest ciclu cea mai mare parte din cei 2,4 miliarde destinați proiectelor, anume 1,39 miliarde, în comparație cu Cehia, unde valoarea proiectelor ajunge la peste jumătate de miliard de euro, ori Polonia, unde valoarea proiectelor se ridică la un sfert de miliard.

Mai departe de oportunitatea de neratat și necontestat pe care acești bani o reprezintă pentru România, proiectele finanțate prin intermediul Fondului pentru modernizare reprezintă un exemplu de solidaritate la nivelul Uniunii, de sprijin concret pentru țările membre cele mai afectate de tranziția energetică. În plus, aceste investiții și proiecte dovedesc faptul că strategia RePowerEU, recent adoptată, funcționează.

 

Mircea Hava, europarlamentar PNL

Membru PPE

 

Despre Redacția ProAlba 30196 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*