Mircea Hava: PNRR este șansa României de a recupera, măcar parțial, decalajele în privința digitalizării

România a reușit, în anul 2020, încă o contraperformanță la nivelul UE. Suntem pe ultimul loc în ce privește digitalizarea serviciilor publice. Nu o spun neapărat ca pe o critică la adresa guvernanților de acasă, cât mai degrabă ca pe o constatare, căci vorbesc despre datele făcute publice, în 12 noiembrie, prin intermediul raportului DESI – Digital Economy and Society Index 2021, întocmit de Comisia Europeană.

Suntem pe ultimul loc în ce privește un clasament al statelor UE, format din patru indicatori principali: locul 26 la capital uman; locul 10 în privința conectivității; locul 25 la capitolul integrării tehnologiei digitale în activitățile întreprinderilor și, desigur, pe ultimul loc la capitolul servicii publice digitale.

La cât de mult s-a vorbit despre digitalizare în ultimii ani, aceste date nu ne arată altceva decât să ne confirme că suntem pe un drum înfundat de o incompetență și delăsare fără precedent.Există, firește, și excepții, există oameni care cunosc administrație și care au înțeles din timp că digitalizarea nu înseamnă internet de mare viteză ori tablete, laptopuri și telefoane moderne pentru șefii mai mari sau mai mici ai instituțiilor. Aceste cazuri sunt însă excepția care confirmă o regulă, pentru că DESI 2021 nu aduce mari modificări față de rapoartele din anii precedenți.

Pentru mulți dintre cei care ar trebui să administreze și să implementeze reforme în România, pare că digitalizarea înseamnă nimic mai mult decât o mai mare penetrare a rețelelor de socializare și mai multe mesaje trimise, în spațiul virtual, de la sediul de partid. Nu-mi explic altfel de ce nu a fost încă lansat acel apel pentru digitalizare, anunțat încă din toamna anului trecut. Pesemne pentru a mai putea fi anunțat o dată, în cadrul PNRR, chiar dacă asta înseamnă că am ratat șansa de a face un pas mare spre digitalizarea învățământului, un domeniu și așa extrem de afectat de pandemie.

Avem, totuși, o șansă prin intermediul PNRR, de a repara din greșelile trecutului, de a recupera parte din timpul pierdut cu multă vorbărie. Nu e niciodată prea târziu să dotăm sistemul educațional și să aducem fiecare școală, chiar și pe aceea din cel mai izolat sat, în era digitală. Avem la dispoziție, prin PNRR, aproape 3 miliarde pentru educație și peste 1,8 miliarde euro pentru transformare digitală. Aceștia sunt însă bani pentru care trebuie să muncim. Nu e suficient să vorbim și să anunțăm că vom face. Trebuie să ne suflecăm mânecile, să scriem proiecte și să urmărim implementarea lor corectă și eficientă. Altfel riscăm și pe viitor să fim în această situație ingrată, în care politicienii vorbesc mult, Uniunea Europeană ne pun la finalul fiecărui clasament, în timp ce elevii de acasă merg la aceleași școli în care vor învăța că nimic nu se poate fără dosar cu șină.

Mircea Hava, eurodeputat PNL

Membru PPE

Despre Redacția ProAlba 30192 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*