Mircea Hava, europarlamentar: “Pactul Ecologic trebuie să aducă cea mai bună formă de avantaj pentru România.”

“Miercuri, 4 martiei 2020, am participat la evenimentul „Pactul Verde: Este România pregătită pentru ambițiile Uniunii Europene?”, organizat de Europuls-Centrul de Expertiză Europeană și găzduit de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă U.E. (mai multe detalii despre participanți și subiecte AICI)

E mai greu să crezi sau să speri că ceea ce gândesc specialiștii, cu privirea la Pactul Ecologic European, se poate realiza fără a da noi înșine, românii, o importanta reală acestui subiect. Pe hârtie Green Deal pare în regulă, dar în realitatea poate plasa în inoperabilitate sectoare industriale importante pentru România, cu impact social major, situații care nu pot fi reparate printr-o „rebobinare” aparentă cu fonduri puse la dispoziție de Comisia Europeană.

România trebuie să adopte Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (tocmai s-a încheiat consultarea publică) și Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă în care să ilustreze explicit care ne sunt ambițiile, cum le corelăm cu cele europene, ce ne costă și cum devenim profitabili în zona de energie. 

E momentul să ne scriem propriile noastre reguli, cu cât mai puține excepții, să ne formulăm pretențiile pentru aceste schimbări în raport cu credibilitatea noastră de a construi alternative serioase, pentru a nu mai începe să vorbim, ca altă, cu „din păcate”. Trebuie să luăm din Pactul Verde oportunități de bani și cunoaștere care să ne facă mai puternici, mai competitivi. De aceea trebuie să îl abordăm realist pe cifre, pe studii de impact, ca o oportunitate de investiții în modernizare industriei poluante, crearea de industrii noi, menținere și creare de noi locuri de muncă, un consum mai mare și mai sănătos din agricultura internă. 

Pactul Ecologic trebuie să aducă cea mai bună formă de avantaj pentru România. Cu tendința clară de a se regăsi în domenii vitale precum sănătate, mediu, digitalizare și progresul comunităților. Avem la dispoziție un capital care trebuie să producă bani pentru bugetul de stat, pentru România.”, a transmis europarlamentarul Mircea Hava.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22030 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*