Miniștrii PNL promovează politici pentru dezvoltarea mediului de afaceri

pnlDe la începutul mandatului actualului guvern, miniștrii PNL promovează constant politici pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și asigurarea creșterii economice. Politica liberală de la Ministerul Finanțelor Publice a început să dea roade, fapt reflectat în rezultatele pozitive înregistrate de economie, dar și în analizele agențiilor de rating. Încă de la preluarea acestui minister, liberalii au fost conștienți că va fi un domeniu dificil de gestionat, cu multe probleme, dar au reușit să implementeze o strategie coerentă. Sub coordonarea liberalului Daniel Chițoiu, Ministerul Finanțelor s-a ferit de jocurile de imagine, s-a dedicat muncii profesioniste, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Un rezultat pozitiv important este faptul că rată anuală a inflației a coborât la 1,88%, apropiindu-se de minimul istoric de 1.8%, din primăvara anului trecut, după ce prețurile de consum au scăzut în septembrie cu 0,6%, în principal ca urmare a ieftinirii pâinii în urma reducerii TVA. Trendul descendent al inflației încurajează relaxarea în continuare a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie, arată analizele specialiștilor. La alimente cel mai mult s-au ieftinit în septembrie pâinea, cu 11,5% și făina cu 7,4%. Dacă efectul de reducere a TVA la pâine se va dovedi un succes, în sensul de a salva locurile de muncă, de oferi un mediu concurențial corect, de a salva societățile respective, de a avea încasări la bugetul de stat și de a se ieftini produsele, TVA-ul ar putea fi redus și la alte categorii de produse.

Un alt punct important este și combaterea evaziunii fiscale. Cei care fac evaziune nu au scuza taxelor prea mari. Prin acțiuni simultane de reducere a fiscalității si întărirea controlului, se poate combate mai bine evaziunea fiscală, astfel încât să urmeze și efectele ieftinirii produselor la raft. Și cetățenii pot contribui la reducerea evaziunii fiscale, evitând să cumpere pâine din magazinele unde nu se eliberează bon fiscal. În astfel de locuri, patronii îi fură și pe români și fură și statul, eschivându-se de la plata taxelor.

Reducerea TVA la pâine a fost un angajament asumat în perioada de campanie electorală, iar introducerea acestei măsuri demonstrează încă o dată că ne respectăm promisiunile.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22045 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*