Ministerul Culturii și Identității Naționale intervine pentru salvarea fostei Vile Regale Mamaia

Ministerul Culturii și Identității Naționale respectă prevederile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare și acționează în consecință pentru salvarea patrimoniului cultural național.

Astfel, reamintim că la data de 17.09.2018, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial “Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan”. Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896.

Ministerul Culturii și Identității Naționale a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC LIGHT SYSTEM SRL si SC MAMAIA SA și a solicitat anularea contractului sus-menționat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare.

Dosarul are termen de judecată fixat la data de 23.04.2019, dată până la care Tribunalul Constanța a solicitat MCIN să comunice lista cuprinzând Monumentele, Ansamblurile și Siturile Istorice din anii 1991-1992 pentru localitatea Constanța.

“În acest moment, ca prim pas, este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia și așteptăm un verdict al instanței. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național, reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări”, a explicat Ministrul Culturii și Identitățíi Națonale, Valer-Daniel Breaz.

Reamintim că, în acest moment, la nivelul Ministerului Culturii și Identității Naționale au fost constituite grupuri de lucru și analiză pentru elaborarea, respectiv modificarea a două priorități legislative importante – Codul Patrimoniului și Legea 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase.

“Rolul Ministerului Culturii și Identității Naționale este de a asigura un viitor patrimoniului construit românesc prin elaborarea strategiilor și normelor specifice de protejare și vreau să cred că putem construi acest viitor alături de celelalte autorități publice centrale și locale”, a mai spus Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22011 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*