Mihnea Costachi printre premianţi la Arad Open. Juniorul albaiulian va primi titlul de maestru FIDE

Mihnea Costachi la Arad Open 2014Duminică s-a încheiat la Arad cel mai puternic turneu de şah al verii organizat în România, “Banca Feroviară Open”, la care au participat un număr record de 237 de jucători din 16 ţări. Printre aceştia 8 mari maeştri internaţionali, o mare maestră internaţională şi alţi 38 de jucători având titlul de maestru FIDE sau maestru internaţional.

Cotat ca favoritul 36 la start în turneul principal de şah clasic, datorită coeficientului său ELO 2293, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) a avut o evoluţie încântătoare obţinând 7 puncte din 9 partide şi ocupând locul 10 în clasamentul general după MMI Aleksander Mista (Polonia) 8p, MMI Andrei Vovk (Ucraina) şi MMI Krysztof Yakubowski (Polonia) 7,5p şi la egalitate de puncte cu MMI Ferenc Berkes (Ungaria), MMI Balogh Imre (Ungaria), MI Gabriel Battaglini (Franţa), MI Daniel Baratosi (România), MMI Bosko Abramovici (Serbia) şi MI Vladimir Doncea (România). Juniorul albaiulian în vârstă de 14 ani a obţinut şase victorii, dintre care ultimele două împotriva maeştrilor internaţionali Adrian Petrişor (Timişoara) şi Victor Văsieşiu (Târgu Mureş), două remize, pierzând o singură partidă împotriva unui maestru internaţional american.

Pe lângă premiul în bani de 800 lei, Mihnea a reuşit să câştige la openul arădean şi 50 de puncte ELO. Cu aceste puncte el depăşeşte bariera ELO 2300 şi devine cel mai tânăr maestru FIDE din istoria şahului albaiulian, spulberând performanţa deţinută de antrenorul său Marius Ceteraş, care a obţinut acest titlu la 19 ani. Implicit elevul albaiulian va obţine şi titlul de maestru (naţional) al sportului, care se acordă automat atunci când un jucător obţine titlul de maestru al Federaţiei Internaţional de Şah (FIDE).

“A fost probabil cel mai bun turneu al meu de până acum. Din cele 9 partide am jucat cu 4 adversari foarte buni, maeştri FIDE sau internaţionali, şi am pierdut o singură partidă. Cele două victorii împotriva a doi maeştri internaţionali au fost foarte interesante. Sunt mulţumit de cum am jucat. După acest turneu voi primi titlul de maestru FIDE şi voi rămâne cu multe idei noi pentru meciurile următoare. Sper să obţin şi titlul de maestru internaţional cât mai curând.” a declarat Mihnea Costachi imediat după încheierea turneului.

De remarcat şi evoluţia bună a celuilalt junior albaiulian participant la openul internaţional de seniori arădean, George Ileană (13 ani), care a acumulat 4,5 puncte, câştigând şi 100 de puncte la coeficientul ELO. De la Arad juniorii albaiulieni se vor deplasa la Timişoara, unde luni vor lua startul în cel mai puternic open de juniori organizat în ultimii ani în România, “Festivalul Internaţional de Timişoara”, concurs având un fond de premiere de peste 25000 lei, dintre care 2000 lei pentru primul clasat. Pe lângă Mihnea Costachi şi George Ileană, la turneul de la Timişoara vor mai participa din judeţul Alba şi Adrian Sechereş (Teiuş), Maria Ileană şi Iustin Ciorgovean (ambii din Alba Iulia).

Mai multe detalii despre festivalurile de la Arad şi Timişoara sunt disponibile pe site-urile www.aradopen.ro, www.chessopen.net şi www.chess-results.com

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22033 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*