Mihnea Costachi a remizat cu Andrei Istrătescu la “Open Iasi”. Evoluții de excepție ale sahistului albaiulian la această competiție

costachi mihneaJuniorul albaiulian Mihnea Costachi participa in acesta saptamana la festivalul international de sah “Open Iasi”, cel mai puternic open international care se organizeaza anual in Romania. In sectiunea principala a openului iesean, care are in acest an un fond de premiere de 16000 euro, sunt inscrisi 75 de jucatori din 14 tari, dintre acestia 27 avand titluri internationale: 9 mari maestri internationali, 9 maestri internationali si 9 maestri FIDE.

Mihnea Costachi, care in urma cu doua saptamani a obtinut a doua norma de maestru international la Openul International al Ungariei de la Zalakaros, participa la acest puternic turneu cu speranta obtinerii celei de-a treia norme de maestru international si odata cu aceasta si a titlului de maestru international, ceea ce ar fi o premiera pentru sahul albaiulian.

In primele 5 runde ale turneului juniorul albaiulian a avut evolutii excelente, obtinand 3 victorii contra lui Alexandru Calin (Romania), Pavel Miroshnichenko (Rusia) si George Stoleriu (Romania) si 2 remize impotriva lui Alexandru Banzea (Romania) si  MMI Alexander Zubarev (Ucraina), acesta din urma fiind favoritul numarul 4 al turneului.

mihnea costachiRunda a 6-a a fost una speciala pentru juniorul albaiulian, Mihnea Costachi avand sansa sa il intalneasca pe unul dintre cei mai titrati sahisti romani din toate timpurile, marele maestru international Andrei Istratescu. Multiplul campion roman, care in prezent reprezinta Franta, este favoritul numarul 1 la Open Iasi, avand un rating FIDE 2592, cu aproape 200 de puncte peste Mihnea Costachi. Desi a jucat cu piesele negre, ceea ce este un handicap important intr-o confruntare cu un adversar de asemenea calibru, Mihnea Costachi a abordat curajos partida jucand Indiana Regelui, o deschidere foarte agresiva, folosita de-a lungul timpului de jucatori legendari ca Bobby Fischer sau Gary Kasparov si care a fost multa vreme si deschiderea favorita a lui Andrei Istratescu! Experienta net superioara a lui Andrei Istratescu si-a spus insa cuvantul in jocul de mijloc, astfel ca marele maestru a preluat initiativa si a obtinut treptat o pozitie clar superioara. Juniorul albaiulian nu a cedat insa presiunii si, la capatul unei rezistente eroice, a reusit sa obtina remiza dupa o partida care a durat 90 de mutari! Un rezultat excelent pentru Mihnea Costachi, care cu siguranta isi va aminti de aceasta partida multi ani de acum inainte.

Cu 4,5 puncte acumulate in primele 6 runde, Mihnea Costachi imparte a doua pozitie a clasamentului cu alti 7 jucatori. Lider solitar este marele maestru international Vladislav Nevednichy (Romania) cu 5 puncte, acesta din urma fiind nimeni altul decat castigatorul Openului International al Romaniei gazduit in luna martie de Hotelul Transilvania din Alba Iulia.

In runda a 7-a, Mihnea Costachi va juca cu piesele albe impotriva marelui maestru international Nikita Maiorov (Belarus), favoritul numarul 6 al turneului, o partida care poate fi urmarita live sambata incepand cu orele 16 pe site-ul www.ajsiasi.ro . Open Iasi se desfasoara pe durata a 9 runde in sistem elvetian,  urmand a se incheia luni la pranz.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17502 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*