Mihail David: PLUS ACUM este supus dezbaterii, astăzi Educația

PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, este primul partid din România, care își asumă dezbateri publice pentru viitoare măsuri de guvernare cuprinse în documentul PLUS ACUM şi ne dorim acest schimb de idei cu cetățeni, administrații publice, organizațiile non-guvernamentale şi partidele politice, pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii pentru ţara noastră, pe care PLUS le va pune în aplicare când va ajunge la guvernare.

Pe 5 octombrie se sărbătorește Ziua Educației. Pilon de bază al oricărei societăți, educația este una dintre măsurile cuprinse în documentul PLUS ACUM. Educația de calitate este ingredientul principal pentru construirea unei societăți dezvoltate. O societate cu cetățeni educați consolidează democrația, asigură creștere economică și o economie stabilă și responsabilizează clasa politică. Educația din România are nevoie de o reformă din temelii, începând cu asigurarea accesului în siguranță la educație pentru toți copiii, depolitizarea completă a instituțiilor de educație și creșterea calității actului pedagogic prin actualizarea curriculei educaționale și pregătirea profesorilor.

Siguranța elevilor

            Intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur (peste 3.000 de unități școlare inventariate și expertizate de Banca Mondială care se află în această situație). Demararea, în primele șase luni de guvernare, a achizițiilor pentru reabilitarea tuturor acestor unități, oferind cadrul de concurență loială pentru toate firmele românești din diaspora care activează în domeniul construcțiilor și amenajărilor de a participa în aceste licitații. Suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului în siguranță pentru toți elevii aflați la distanță de unitățile de învățământ.

            Dezvoltarea programului „Educație pentru sănătate” pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial, care să includă componente de informare preventivă și educație pentru siguranță și evitarea pericolelor, cu referire la toate pericolele la care pot fi expuși elevii – agresivitate și cazuri de bullying, fumatul, utilizarea unor substanțe narcotice și ilegale, dar și pentru a face față la situații de risc de incendiu, cutremur sau inundație.

Depolitizarea educației

            Reluarea concursurilor naționale pentru directorii de școli și licee început în guvernarea tehnocrată, în 2016, pe criterii de merit și competență. Reorganizarea inspectoratelor școlare și eliminarea factorului politic din ocuparea funcțiilor de conducere din inspectorate.

            Implementarea mecanismului de guvernanță intitulat „Școala autonomă“ pentru unitățile școlare care îndeplinesc condițiile de competențe și resurse la nivel local, cu descentralizarea următoarelor funcții: angajarea resursei umane și evaluarea cadrelor didactice; acordarea gradației de merit/salariu de merit/stimulente materiale, gestionarea fondurilor financiare, numirea managerului de instituție.

Creșterea calității actului pedagogic

Demararea unui program național de formare continuă a cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar prin pregătirea a peste 10 000 de formatori (Casa Corpului Didactic, ONG-uri și companii partenere) și implementarea sa începând cu primul an de guvernare.          Demararea unui program național de reabilitare a statutului și a prestigiului cadrului didactic implicat în educația din România și promovarea continuă în cadrul universităților a carierei pedagogice de învățământ preuniversitar și universitar.

Demararea unui proces de actualizare a programei educaționale, inclusiv pentru învățământul vocațional, la standarde europene.

PLUS ACUM este supus dezbaterii publice și îi rugăm pe locuitorii Județului Alba să își exprime punctele de vedere și ideile pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii pentru țara noastră, pe care PLUS le va pune în aplicare când va ajunge la guvernare.

Mihail David-CV

Președinte PLUS Alba

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22011 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*