Mihai Apolzan: „Sebeșul riscă să rateze și acest ciclu de finanțare din fondurile europene”

mihai apolzanMilioane de euro riscă să ocolească Sebeşul în următorii ani dacă conducerea primăriei continuă să ignore fondurile europene, aşa cum a făcut în perioada 2007-2013 când nu a accesat nici un euro din coşul de miliarde pus la dispoziţie de către Uniunea Europeană. În timp ce majoritatea administraţiilor locale din țară și-au finalizat strategiile de dezvoltare locală şi s-au aliniat deja la start pentru exerciţiul financiar 2014-2020, cea din Sebeş pare că se “împiedică” înainte de a se înscrie în competiţie.

Abia în urmă cu aproximativ patru luni primăria a semnat contractul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a municipiului Sebeș cu un temen de realizare de 80 de zile, cu o societate comercială specializată în consultanţă pentru accesarea fondurilor europene. Din păcate, cu o întârziere de 45 de zile, societatea a depus la Primăria Sebeș o documentație de aproape 300 de pagini care cuprinde doar generalități și o serie de propuneri de proiecte venite din partea consilierilor locali. În forma actuală, documentul nu are nici o valoare, întrucât nu există o prioritizare a investiţiilor, bazată pe surse de finanțare propuse, pe termene de realizare, pe compartimentele care răspund de punerea în aplicare a proiectului, pe studiile deja realizate. Deşi Consiliul Local Sebeș s-a implicat activ în elaborarea documentului, prezentând propuneri venite din partea cetățenilor și participând la dezbateri, unii reprezentanți ai primăriei arată un total dezinteres față de această problemă foarte importantă.

Având în vedere faptul că fără o strategie bine făcută, aprobată de către Consiliul Local Sebeș, nu putem depune nici un proiect pentru a obține fonduri europene, solicit conducerii primăriei Sebeș să dea dovadă de responsabilitate şi eficienţă şi să deblocheze situația gravă în care ne aflăm. Pentru a dezvolta municipiul în folosul cetățenilor și pentru a recupera decalajul care există la Sebeș față de alte municipii și orașe avem absolută nevoie de absorția altor fonduri decât cele din bugetul local.

E timpul ca administraţia locală din Sebeş să se trezească din somn şi să se apuce serios de treabă pentru a întocmi o strategie de dezvoltare viabilă şi proiecte eligibile spre a fi finanţate din bani europeni. Cu o întârziere de mai bine de doi ani din cauza unui guvern ineficient, în sfârşit România și Uniunea Europeană au semnat acordului de parteneriat, iar începând cu luna februarie se preconizează că se va aproba noul Program Operațional Regional.

Dacă conducerea administraţiei locale nu îşi schimbă atitudinea, riscă să repete “performanţa” din ultimii ani când a atras 0 lei din fondurile europene. Sebeşenii merită mai mult!

Mihai Apolzan,

Consilier local – CL Sebeș

Despre Redacția ProAlba 30191 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*