Mihaela Mih-Dehelean, directoarea APM Alba, trimisă în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie

deheleanMihaela Mih-Dehelean, directorul al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie. În acelaşi dosar vor fi judecaţi fostul director al societăţii Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Iordache şi reprezentantul unei firme din Cluj-Napoca.

Dosarul a fost înregistrat în 5 martie 2015, la Tribunalul Alba. Inculpaţii sunt Mihaela Mih-Dehelean, Gheorghe Iordache şi Sergiu Nicolae Mihuţ, reprezentantul societăţii Unitate de Suport pentru Integrare SRL Cluj Napoca. Trimiterea în judecată ar trebui să însemne, pentru Mihaela Mih-Dehelean, pierderea funcţiei de director al APM Alba.

Vă reamintim faptul că în cursul zilei de 1 octombrie 2014, procurorii DNA au descins la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba unde au verificat, în biroul directorului instituției, Mihaela Mih-Dehelean, mai multe înscrisuri. Alături de directoare și procurori, a fost prezentă și Doina Bărbat, șefa serviciului de avize, acorduri și autorizații. Anchetatorii au plecat de la sediul APM de unde au ridicat mai multe dosare. Ulterior, însoțită de avocatul Ioan Rus, Mihaela Mih-Dehelean a ajuns la sediul din Alba Iulia al Direcției Naționale Anticorupție unde a fost audiată, timp de câteva ore. „Se efectuează verificări în legătură cu autorizația de la CupruMin, am semnat-o acum o săptămână, și consider că s-a făcut în conformitate cu legea. Asta e tot”, a declarat atunci directorul APM.

Mai jos găsiți comunicatul DNA în acest caz.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

DEHELEAN MIH MIHAIELA-NICOLETA, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Alba, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu,
– luare de mită.

IORDACHE GHEORGHE, director general al SC Cupru Min SA, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu,
– dare de mită.

MIHUȚ SERGIU IOAN NICOLAE, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizației integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.
În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuții în a efectua consultanță, iar funcția deținută impunea o atitudine imparțială și obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae.
În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcționarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizație integrată de mediu ci doar o autorizație simplă.
Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar și, ca urmare, plata prețului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.
Remedierea acestei situații s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul inițial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât și folos pentru societatea co-contractantă.

În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.
De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia percheziției autorizate și efectuate la domiciliul inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Despre Redacția ProAlba 37270 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*