Micea Hava: Politica energetică la nivelul UE va urmări sustenabilitate, predictibilitate și prețuri accesibile

Criza energetică, ce afectează întregul continent, nu a rămas fără un răspuns din partea Parlamentului European și a statelor membre. Zilele trecute a fost parafat un acord în ce privește inițiativa TEN-E (Trans European Network in Energy), la nivelul Parlamentului European și a statelor membre. Acest acord, așa cum a declarat colegul meu, Tom Berendsen, raportor din partea PPE pentru inițiativa TEN-E,  va face ca sistemul energetic la nivelul Uniunii să fie unul sustenabil, mai sigur în privința furnizării și mai eficient din punct de vedere al costurilor.
Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană trebuie să asigure și să finanțeze accesul la energie prin dezvoltarea rețelei de transport energetic. Grupul PPE susține o mai mare colaborare între statele membre în privința dezvoltării acestor rețele, care vor facilita un acces echitabil la combustibili și, poate că cel mai important, vor asigura predictibilitate și prețuri accesibile în sectorul energetic, unul vital atât pentru cetățeni cât și pentru agenții economici.
TEN-E stabilește în mod clar criteriile în baza cărora proiectele de infrastructură energetică, rețelele de transport a energiei, pot să devină eligibile pentru finanțare la nivelul Uniunii și să beneficieze de un sistem rapid de avizare.
PPE susține dezvoltarea unei infrastructuri robuste de producție, transport și stocare a energiei, în special a energiei regenerabile. Noile măsuri și norme, adoptate la nivelul Uniunii, vor reduce emisiile de dioxid de carbon prin integrarea energiei regenerabil și implementarea noilor tehnologii în rețeaua și sistemul energetic european. Uniunea Europeană are nevoie de un sistem care să conecteze toate regiunile la piața energetică, să întărească punțile dintre sistemele energetice. Toate acestea pot fi atinse prin intermediul TEN-E. Totodată, această măsură va asigura un acces mai rapid la resursa energetică, prin eficientizarea transportului energetic între rețele la nivel european, asta însemnând eficiență și costuri implicit mai mici pentru cetățeni și agenți economici.
Alături de colegii mei din PPE susținem fără rezerve o politică energetică și strategie comună la nivelul Uniunii Europene, acesta fiind singurul mod de a ne proteja și asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri cât mai mici posibil pentru cetățeni și agenții economici.
Mircea Hava, eurodeputat PNL
Membru PPE
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 29664 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*