Nicu Murgăşanu: Mi-e dor de Păunescu. În 20 iulie ar fi împlinit 69 de ani…

În secolul trecut, dor îmi era de Păunescu şi iar mi-e dor de Adrianşi o să-mi fie peste ani. După „gluma” din decembrie 1989, a început să apară în Romania „presa liberă la gură”. Cu săptămaânalul „ACUM” al cărui editor si proprietar eram, (primul număr a aparut in 12 ian. 1990) m-am numărat printre „pionerii” gazetăriei post-decembriste. Aproape orice „foaie” care apărea şi se „respecta”, trebuia neaparat să-l bălăcăreasca pe Adrian Păunescu. Supărat pe ei şi pe starea de fapt, pe la începutul lunii iunie 1990, scriam în acel  “ACUM”:

„Mi-e dor de poetul Adrian Păunescu şi de omul Păunescu.Nu mi-e rudă, nici măcar prieten, dar mi-e dor de alte poezii ale sale şi de nonşalanţa spectacolelor în aer liber care atrăgea cu forţă magnetică oameni de la 10 la 70 de ani. Lăsând de-o parte imputaţiile aduse omului A.Păunescu, că ar fi cântat în strună nu ştiu cui, rămâne poetul Păunescu, în urma căruia a curs multă cerneală şi Istoria Literaturii Române îi va rezerva cateva pagini bune. Numai cei care nu au citit în totalitate sau parţial lirica păunesciană (şi cati nu sunt?…) l-au hulit şi l-au urât şi-au încercat să-l dea de-a rostogolul. Puţini s-au împacat şi-au acceptat ca el e mai bun! E jenant si deranjant că în ultimul timp o parte din presă şi-a scos colţii şi l-a hulit iaraşi pe Adrian Paunescu, în timp ce domnia-sa n-a protestat. Sunt convins ca lucrează în taină, că va renaşte şi curând o să-l avem printre noi pe poetul Adrian Păunescu. Fie binevenit !”

Normal că la acea vreme mi-am luat şi eu porţia de înjurături, dar m-am bucurat cu adevărat că A. Păunescu a renăscut şi anii au tot trecut şi in 1996, toamna când a candidat la preşedintia României, eu l-am proclamat în presa scrisă „PREŞEDINTELE POEZIEI ROMANE”. Mi-am primit iar cuvenita „porţie” de înjurături. I-am neglijat pe ticăloşi, dar nu le-am uitat numele. Dacă în 1996 îl proclamam, a doua zi după decesul său, în 6 nov. 2010, în faţa Catedralei dinAlba Iulia l-am înscăunat: ADRIAN PĂUNESCU-PREŞEDINTELE POEZIEI ROMÂNESTI. Spre „indignarea” unora, prima statuie a poetului Păunescu a fost dezvelită pe Aleea scriitorilor dinAlba Iulia la începutul lunii decembrie 2010.

topodinklasnolom com полная версия скачать

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24666 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

2 Comments

  1. nu era neaparat vorba de omul A.P. Dar, evident, cu limbajul acesta nu imi demonstrati decat ca sunteti o Doamna. Vorba romanului: ”ce ….mea”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*