„Marșul pentru Unire”. 55 de tineri basarabeni au ajuns la Alba Iulia. Orașul Unirii i-a primit cu brațele deschise

basarabeni la alba iulia 04Miercuri, 15 iulie, 55 de basarabeni au sosit la Alba Iulia pentru a vizita Cetatea Alba Carolina și cele mai importante obiective turistice. Aceștia fac parte din grupul celor aproximativ 1000 de tineri care vor unirea cu România.

Întâmpinați de deputatul Clement Negruț, care de altfel a fost și ghid, cei care au „mărsăluit pentru Unire” au vizitat cele mai importante obiective din Cetate. Printre acestea se numără Obeliscul, Poarta a III-a a Cetății, Sala Unirii, Statuia lui Mihai Viteazul, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Reîntregirii.

În grupul de basarabeni am întâlnit o domnișoară drăguță, pe nume Irina, care ne-a povestit cum a decurs „Marșul pentru Unire”. Din spusele acesteia, se pare că marșul a fost destul de greu. În drumul lor au fost cazați în școli din diferite orașe și sate, unde își amenajau singuri locurile de dormit. Deși unii erau obosiți de la umblătură, majoritatea mai aveau energie și se distrau noaptea.

basarabeni la alba iulia 13Pentru Irina, drumul până la București a fost dificil. După șase zile de umblat, la sosirea în capitală era „ruptă” de somn și de picioare, dar în sinea ei, mulțumită. „Am făcut-o pentru un singur scop. Pentru Unire. Acest marș va fi ceva care va mișca sau va schimba atitudinea unora față de această idee, adică unirea Basabiei cu România”, ne-a spus Irina.

Luni și marți, respectiv 13 și 14 iulie, grupul celor 55 de basarabeni au stat în Turda. În Alba Iulia sunt în trecere. Urmează să meargă spre Deva, iar vineri vor porni spre casă. În drumul lor vor trece prin Sibiu și Brașov.

Cei prezenți în orașul Unirii s-au arătat impresionați de ce au văzut aici, unii spunând chiar că se vor întoarce la Alba Iulia.

Cei aproximativ 1000 de tineri basarabeni care vor unirea cu România au ajuns la Bucureşti duminică, 12 iulie. Au plecat la drum acum o săptămână şi au mers pe jos până la graniţă. Tinerii au cerut autorităților de la Bucureşti să basarabeni la alba iulia 22găsească soluţii pentru reunificarea celor două state în graniţele României Mari. Tinerii au mărșăluit alături de cei care i-au așteptat în capitală, din Piața Universității până la Palatul Cotroceni, unde au cerut președintelui Klaus Iohannis urgentarea procesului de reunificare, potrivit unui comunicat remis de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

În 1812, Basarabia a fost anexată pentru prima dată de către ruşi, în urma războiului ruso-turc. Pacea s-a semnat la Bucureşti. După încheierea primului război mondial se naşte România Mare. Pe 9 aprilie 1918, regele Ferdinand Întregitorul semnează decretul de promulgare a Actului Unirii Bsarabiei cu ţara, ratificat de parlament.

În anii celui de-al doilea război mondial, URSS ocupă din nou Basarabia. După căderea regimului comunist, Republica Moldova îşi declara independenţa pe 27 august 1991.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21826 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*