Marius Hațegan: „Teza din iulie” a lui Ponta și bunăstarea pierdută a românilor

marius hateganDupa dusul rece primit de la Cotroceni in vazul intregii tari, cand, impreuna cu ministrul sau de finante, nu a fost in stare sa furnizeze argumente viabile pentru sustinerea bugetara a reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, Victor Viorel Ponta recidiveaza. Printr-un reflex comunist intarziat, a ordonat fabricarea unui document cu care, spera el, sa convinga cetatenii ca lucrurile stau sub control iar finantele tarii sunt in siguranta. La o prima parcurgere a materialului de cca. 29 de pagini, nu ne putem impiedica sa zambim, aducandu-ne aminte de celebrele planuri din “epoca de aur”, in care imposibilul devenea realizare raportata.

Astfel, documentul prezentat de premier arata ca reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajator, care implica un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperita prin incasari în plus la CAS, CASS, contributii de somaj şi impozit pe venit din crearea de noi locuri de munca (estimarile fiind de 1,3 miliarde lei), incasari în plus din TVA ca urmare a unor noi investitii pe care seful Guvernului se bazeaza (1,25 miliarde lei), din recuperarea unor datorii de la firme în insolventa (in acest caz preconizându-se încasarea unei sume de 4 miliarde lei doar daca vor fi recuperate 10% din datorii), reducerea, cu 10%, a evaziunii fiscale estimata la CAS (1,9 miliarde lei), precum si din cresterea salariului minim în 2015 si venituri bugetare suplimentare din cresterea economica nominala mai mare din 2015.

In opinia lui Victor Viorel Ponta, noua măsură ar conduce la crearea unui număr de 70.000 de noi locuri de muncă, la creşterea investitiilor straine directe, la recuperarea arieratelor pe care firmele le au la buget, precum şi la „albirea” a 77.000 de locuri de muncă.

Materialul lui Ponta include şi 12 argumente pentru reducerea CAS de la 1 octombrie, şi anume creşterea economică, deficitul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investiţiile în infrastructură, salariile mărite, pensiile şi măsurile sociale, locurile de muncă create, taxele-politica fiscală, încasările la buget şi reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut şi viitor.

Nimic mai departe de adevar decat aceasta tarzie “teza din iulie”! Materialul pare conceput mai degraba de catre aparatul de propaganda al PSD, decat de catre Minidterul de Finante. Argumentele incluse in document, au consistenta unui castel de nisip ridicat pe malul marii.

In primul rand, este o utopie sa creada cineva ca antreprenorii se vor inghesui sa creasca numarul locurilor de munca, atunci cand un nou val de cresteri de taxe asteapta dupa colt. “Albirea” unor locuri de munca este un proces lent, iar rezultatele nu au cum sa fie palpabile in primul exercitiu bugetar dupa adoptarea masurii. De asemeneaz, premierul are aerul lui Pristanda care numara steagurile din oras, uitand cu desavarsire sa ia in calcul si locurile de munca ce se vor pierde in aceeasi perioada datorita climatului economic tot mai dificil. Noile investitii atat de dorite, vor ramane in stadiu de proiect pe hartie, actualul guvern fiind arhicunoscut pentru graba cu care a sacrificat frecvent investitiile publice. Invocata recuperare a datoriilor de la firmele aflate in insolventa este de-a dreptul hilara in contextul economic actual. Reducerea evaziunii este eternul pariu pierdut al guvernarii Ponta. Pentru tara cu cel mai scazut nivel de colectare a TVA din UE (58% din potential fata de media europeana de 83%), fara a lua masuri ferme in vederea combaterii evaziunii, reducerea acesteia “din stilou”, este doar un exercitiu de imagine.

Nu in ultimul rand, masura reducerii CAS la angajator, fara un fundament realist de finantare a deficitului creat, poate induce un nou soc pentru bugetul de asigurari sociale, aflat oricum intr-un dezechilibru cronic.

Datorita clivajului dintre masurile populiste trompetate de Victor Viorel Ponta (reduceri de contributii, cresteri de salarii si pensii) si resursele bugetare necesare realizarii acestora, colaborarea cu FMI nu mai este posibila iar guvernului socialist de la Bucuresti nu-i va ramane de facut decat sa mareasca taxele si sa pregateasca in viitorul apropiat reintroducerea impozitului progresiv. Superficialitatea si neseriozitatea lui Victor Viorel Ponta se vor resimti tot mai mult in buzunarelele din ce in ce mai goale ale romanior !

Marius HAȚEGAN,

Secretar General al PDL Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19086 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*