Marea evacuare din blocul Turturica. Primăria a pus ”punctul” pe G2. Informații de ultimă oră

Referitor la încadrarea subiectului “Evacuare bloc G2/Turturica” în spațiul public, pentru corecta informare a albaiulienilor și evitarea unor clișee emoționale speculate în comunicarea publică, primăria prezintă situația de facto.

La această dată s-a stabilit profilul social al tuturor locatarilor din blocul G2 ( 71 spații, aproximativ 150 de persoane) tocmai pentru a lua în calcul nivelul de risc pentru categoriile vulnerabile. Situția clarificată evidențiază un numar total de 59 de copii, dintre care 39 de copii având originea în 22 de familii, prezină situție de risc. Direcția specializată din cadrul primăriei a sesizat D.G.A.S.P.C. Alba în vederea identificării unor soluții temporare de acomodare. În cazul a 13 copii s-a propus instituționalizarea, dat fiind faptul că aceștia se plasează într-o condiție precară de calitate a vieții rezultată, în mare parte, din modul în care adulții înteleg să-și gestioneze viața.

Evaluarea adulților indică următoarele aspecte: 23 de familii au venituri rezultate dintr-o formă de angajare, 4 familii au declarat că mai au altă proprietate sau chirie, iar 5 persoane se regasesc în alte categorii. Din fericire se constată un număr redus de persoane cu handicap (3) pentru care se vor găsi soluții optime, inclusiv prin propunere de instituționalizare. De asemenea, conform normelor de încadrare în vigoare, s-au identificat 6 persoane cu vârsta între 60-65 de ani.

“ Mijloacele juridice care confirmă demersul nostru început de mai bine de un an constau în 71 de sentințe de evacuare, cu titlu executoriu. În cadrul procesual mai  este un singur apel, despre rezultatul căruia nu avem niciun dubiu. În acest moment evaluăm  un număr de 33 de spații locative în contextul stabilirii pretențiilor de despăgubire pentru cei care sunt proprietari, iar patru locuințe au fost eliberate pe cale amiabilă, după pronunțarea sentinței. Dincolo de cifre,  propunem o evoluție socială monitorizată și continuă pentru cei care urmează să fie evacuați. Categoric avem soluții! Important este ca cei în cauză să le accepte, să fie sinceri cu ei și să înțeleagă că prin “spectacol” nimeni nu le va schimba situația. Facem tot ce e normal să fie făcut, vom proteja categoriile vulnerabile, dar nu vom face rabat de la ce a consimțit instanța.”  Gabriel Pleșa, viceprimar.

La informațiile acestea se adaugă un număr de 16 persoane despre care nu se cunoaște nimic, practic au părăsit fără o destinație precizată spațiile ocupate abuziv, iar despre 24 de persoane s-a desemnat ca probabilă posibilitatea  ca acestea să fi părăsit țara. O altă soluție pe care primăria o ia în calcul este adăpostul social de la gară pentru care, lunar, sunt asigurate fonduri de acomodare a 25 de persoane, bărbați sau femei.

“Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles. Toți cei care încearcă să cânte un cântec de lebădă, nu sunt capabili să vadă că acei oameni care traiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun. Normal era ca toți să se gândească de la primele noastre semnale că se va termina cu acest compromis injust, față de ei, dar, mai ales, față de albaiulieni. E culmea rafinamentul urban să trăiești undeva ilegal și să nu plătești niciodată nimic, acumulând datorii despre care Curtea de Conturi ne întreabă în fiecare an și pe care orașul e obligat să le achite. Nu iau în calcul o anume minoritate, pentru că locul e o babilonie pestriță care acumulează toate etniile. G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni! Credeți-mă că încă nu am făcut apel la cifre care să evidențieze nivelul datoriilor sau al infracțiunilor, deși dispunem de ele. Nu acest lucru contează, ci decăderea omului, realitatea prost înțeleasă care ne sufocă pe toți. E un gest care n-are nici un substrat de discriminare, ci de normalizare. De a face să le fie bine tuturor. Pur și simplu n-aș fi eu, iar oamenii n-ar mai trebui să mă numească primar dacă nu rezolvăm aceast sughiț social pentru totdeauna. Alba Iulia merită asta!” a transmis Mircea Hava, primarul din Alba Iulia.

Precizăm că măsura evacuării se menține și va fi pusă în aplicare, cel mai probabil, la mijlocul săptămânii viitoare.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18449 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

4 Comments

  1. Ce usor te ai scost si ce simplu vb sa iei copii de langa parinti. Asa sa va ajute si voua Dumnezeu sa nu aveti parte de copii vostri si de dragostea lor. 😈

    • Irina draga, copiii trebuie si crescuti nu doar facuti.Iar de crescut si intretinuti trantori suntem satui.Sa mearga la banca sa ia credite sa-si cumpere locuinte asa cum am facut multi.Nu vreau sa intretin eu trantori care stau toata ziua sparg samburi si fac mizerie.Este un lucru pe care il asteptam de mult de la primar.Speram sa vedem cat mai repede distrus acest focar de infectie.

      • Cred ca se vede clar ca nu am scris ca nu este o decizie buna,cu privire la evacuare,pt ca intradevar era un dezastru tocmai in mijlocul cetati alba iulia.ok dar nu ceia ce a decis sa faca cu copiii sa le bace la stat si pe parinti sa le trimita la boschetari in gara,batrani unde sa stea care inca nu au varsta sa fie trimisi la azile? pe strada ? Crezi ca asta este ceamai buna solutie? Eu cred ca nimeni nu-si doreste dupa ce a tinut copiii langa ei 4,5,10,12ani sa le dea la casa de copii. Nu crezi ca este o trauma care le marchiaza pe viata pe acei copii?
        Indiferend de ce etnie sunt sunt copii fara nici o vina.parerea mea si a multor persoane,din ce am vazut in comentari,ca trebuia gasita o solutie pt acesti oameni fara sa aplice stampila de romi inainte de a lua decizia sa le evacueze. Dar se vede clar ca din cauza rasismului de care la aplicat,nu a tinut cont cat de tare afecteaza acei copii.va fac cunoscut un caz care nu de mult dupa evacuarea locatarilor,doua fetite intre 9si 13 ani,a ajuns la spital de ungenta forte rsu bolnave de la frigul care la suportat acolo unde doarme prin parcuri prin paduri ascunse sa nu le ia protectia de langa parinti. Asta e facut bine domnul primar?. Nu era mai corect sa le asigure adapost? Saraci oameni au spus in repetate interviuri live,ca sar multumi sa le dea si module undeva departe. Putea sa le dea la fel cum a dat celorce lea demolat cabanele din apropiere de tancuoc. Nu sa le lase in strada. Sau facut adaposturi pt caini si le ofera mancare, ok deacord sunt si caini suflete,dar intrebarea mea ce beneficiu aduce stesti cainisicicetati? Ei nu a platit taxe si nu va plati veci. Dar sa sti ca copii din acel bloc au mers toti la scoala si aveau studi uni chiar dupa diplome optinute au si inceput sa lucreze. Iar cei mici urmau sa faca la fel pe timp ce trece generatia romilor se moderniziaza. Nu mai traiesc toti ca in ani 1940 si 1950 sa fie indiferenti de studi..asta poate confirma directori de la scoli.va cer parerea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*