Marea anvelopare de la Alba Iulia. Câteva mii de cetățeni vor beneficia de locuințe protejate și costuri mai mici la întreținere

Mircea Trifu

Peste 650 de familii din Alba Iulia vor trăi în locuințe mai bine protejate și vor plăti mai puțin pentru costurile curente de întreținere. Sunt vizate 5 blocuri de locuințe, cu 667 de apartamente, situate în cartierul Cetate, pe B-dul 1 Decembrie 1918 și B-dul Transilvaniei (blocurile M1-M6B, M7A-M12, 62, 35) și strada Cloșca (bloc CH1). 

Dincolo de costurile reduse pentru fiecare locatar în parte, de la proiect la executarea lucrărilor, sunt și alte avantaje: creșterea valorii imobiliare a apartamentelor, corectarea opacității clădirilor, trecând de la suportabil, la agreabil, altfel spus locuitorii vor trece la nivelul următor de confort. În plus, majoritatea străzilor pe care sunt amplasate blocurile se află la mai puţin de 1 km de Cetatea Alba Iulia, o poziţie cheie pentru imaginea de ansamblu al acestui obiectiv turistic de renume naţional şi internaţional. Măsurile sunt posibile prin proiectul „Creșterea  eficientei energetice a  clădirilor  rezidențiale din municipiul  Alba Iulia, lot 1, Bloc M1-M6B, Bloc M7A-M12, Bloc 35, bloc 62  si Bloc CH1”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Intervențiile sunt de înlocuire a tâmplăriei exterioare din lemn sau metal existente la camerele de locuit şi balcoane, inclusiv cele destinate accesului în blocul de locuinţe;  izolarea termică a pereţilor exteriori, aplicarea suportului pentru tencuială decorativă;  termo-hidroizolarea teraselor (planșeul peste ultimul etaj) cu strat termoizolant din plăci de polistiren ignifugat de înaltă densitate (blocurile M1-M6B, M7A-M12, 62); construire șarpante(blocurile 35 și CH1). Se vor mai realiza și reabilitarea lifturilor (unde este cazul), termoizolarea planşeului peste parter, montarea de glafuri interioare din PVC şi exterioare din aluminiu vopsit electrostatic. Documentația de execuție a lucrărilor este în faza de autorizare.

 „Proiectul este gândit în așa fel încât necesarul de căldură pentru apartamentele în cauză să se reducă cu peste 40% față de nivelul actual, scăzând atât consumul de energie cât și emisiile poluante. Vrem ca într-un oraș european să avem condiții europene, iar blocurile învechite să ofere standarde normale de locuit”, a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar. Proiectul  „Creșterea  eficientei energetice a  clădirilor  rezidențiale din municipiul  Alba Iulia, lot 1, Bloc M1-M6B, Bloc M7A-M12, Bloc 35, bloc 62  si Bloc CH1” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 –  Sprijinirea  tranziției către o  economie  cu emisii scăzute de carbon, Prioritate de investiții 3.1 – Sprijinirea  eficienței energetice,  a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din  surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor și este implementat de către Unitatea administrativ-teritorială Municipiul Alba Iulia.

Valoarea totală a proiectului este de 18.983.976,16 lei, din care 10.570.651,10 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este din 19 martie 2019 până la sfârșitul lunii martie 2020.  Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.  

Locuințe mai bine protejate și costuri curente de întreținere ale acestora mult mai reduse. Așa s-ar putea sintetiza avantajele de care se vor bucura peste 500 de familii din Alba Iulia. Inițiativa aparține Primăriei și vizează creșterea eficienței energetice pentru 548 de apartamente din 8 blocuri, situate pe străzile: B-dul Transilvaniei (blocurile 14A, 13B), Cloșca  (bloc CF11), B-dul Revoluției 1989 (bloc MV 1-MV 7), Calea Moților (bloc MV 2-MV 12), Ampoiului (bloc D3-D4), Gheorghe Sincai și Republicii (bloc D2-D3),  Livezii (bloc 8).

Măsurile sunt posibile prin proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Alba Iulia, Lot 2, Bloc 14A, Bloc 13B, Bloc CF11, Bloc MV1-MV7, Bloc MV2-MV12 și Lot 3 Bloc D3-D4, Bloc D2-D3, Bloc 8”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Se vor realiza lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare din lemn sau metal existente la camerele de locuit şi balcoane, inclusiv cele destinate accesului în blocul de locuințe;  izolarea termică a pereților exteriori, aplicarea suportului pentru tencuială decorativă;  termo-hidroizolarea teraselor (planșeul peste ultimul etaj) cu strat termoizolant din plăci de polistiren de înaltă densitate (blocurile MV1-MV7, MV2-MV12, 8); construire șarpante (blocurile 14A, 13 B, CF11, D2-D3, D3-D4). Se vor mai realiza şi lucrări pentru reabilitarea lifturilor (unde este cazul), termoizolarea planșeului peste parter, montarea de glafuri interioare din PVC şi exterioare din aluminiu vopsit electrostatic. Documentația de execuție a lucrărilor este în faza de autorizare.  „Proiectul este gândit în așa fel încât necesarul de căldură pentru apartamentele în cauză să se reducă cu peste 40% față de nivelul actual, scăzând atât consumul de energie cât și emisiile poluante. Vrem ca într-un oraș european să avem condiții europene, iar blocurile învechite să ofere standarde normale de locuit”, a precizat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar

Proiectul  „Creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Alba Iulia, Lot 2, Bloc 14A, Bloc 13B, Bloc CF11, Bloc MV1-MV7, Bloc MV2-MV12 și Lot 3 Bloc D3-D4, Bloc D2-D3, Bloc 8” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 –  Sprijinirea  tranziției către o  economie  cu emisii scăzute de carbon, Prioritate de investiții 3.1 – Sprijinirea  eficienței energetice,  a gestionării inteligente a energiei  și  a utilizării energiei din  surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile  publice și în sectorul locuințelor și este implementat de către Unitatea administrativ-teritorială Municipiul Alba Iulia.

Valoarea totală a proiectului este de 21.671.461,40 lei, din care 9.272.803,49 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este din 19 martie 2019 până la sfârșitul lunii martie 2020. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

 

 

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22606 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*