Mara Mareș și Alin Ignat despre Anul Centenar. „Un nou început pentru viitorul României.”

Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani de la momentul în care drumul României s-a schimbat definitiv. La 1 decembrie 1918, s-a scris o pagină fundamentală din prezentul nostru, din fiinţa noastră românească, din misiunea ce ne-a fost dată de atunci şi pentru totdeauna. La acea vreme, toate acestea erau simple speranţe în sufletul şi în mintea fiecărui român, dar o generaţie de oameni politici de ispravă le-au dat contur şi le-au făcut posibile, le-au transformat în realităţi. Printre aceştia s-au numărat liderii liberali în frunte cu Ion I. C. Brătianu, personalitate politică ce a reprezentat un negociator al intereselor României prin excelenţă şi factorul principal în recunoaşterea Unirii în 1919-1920, la Paris.

Astăzi trebuie să privim şi să păşim spre viitor, dar încărcaţi de principiile şi valorile care au generat atunci adevăraţi oameni de stat şi au impulsionat, prin aceştia, evenimentele de la 1918. Cred, cu toată convingerea, că şi în aceste momente datoria dezvoltării şi modernizării României stă în mâinile Partidului Naţional Liberal, dar mai ales în mâinile Tineretului Naţional Liberal. Suntem conştienţi că rolul nostru e fundamental în realizarea acestei misiuni continue, iar pregătirea noilor generaţii de oameni politici e obligaţia pe care ne-o asumăm, alături de seniorii noştri.

La 11 noiembrie 2017, activitatea noii conduceri a Tineretului Naţional Liberal a debutat în oraşul Marii Uniri, pentru că ştim că trebuie să pornim mereu de la repere veritabile, de la originea şi identitatea noastră, pentru a putea găsi resorturile necesare în provocările ce vor veni. Tot atunci, am adoptat „Rezoluţia de la Alba Iulia”, un document care vorbeşte despre o parte din obiectivele pe care ni le asumăm în următorii ani: „Tineretul Național Liberal își asumă ferm promisiunea că nu va lăsa pe nimeni în urmă. În viziunea noastră, România următorilor 100 de ani reprezintă o democrație constituțională modernă în care stabilitatea politică și economică, economia de piață, proprietatea privată, pluralismul, separația puterilor, egalitatea în fața legii, dialogul și consultarea publică sunt garantate, iar libera inițiativă și mediul de afaceri reprezintă pilonii principali ai prosperității.”

România trece azi printr-o perioadă dificilă, în care primul-ministru este schimbat din şase în şase luni, legile justiţiei sunt modelate după interese personale, iar frecvenţa modificărilor legislative în domeniul fiscal aruncă în aer orice urmă de predictibilitate în această zonă. Noi, tinerii liberali, am atras atenţia, cu fiecare ocazie, aşa cum vom face întotdeauna, asupra derapajelor actualei guvernări, şi îndepărtării de la parcursul firesc şi sănătos al României. 2018 este un an de sărbătoare, un an în care oamenii, dacă aleg să se organizeze în stradă, ar trebui să o facă pentru a se bucura de realizările celor ce conduc ţara noastră şi nu pentru că nedreptatea promovată de aceştia îi obligă să ajungă acolo. Din păcate, astăzi când vorbim, perspectivele nu sunt luminoase, iar singura şansă pentru a schimba asta este implicarea tuturor, dar în primul rând implicarea tinerilor. Gândindu-mă la acest lucru, am iniţiat, la începutul acestui an, un proiect de hotărâre de Consiliu Local, alături de colegul meu Raul Tudoraşcu, prin care să înfiinţăm Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Alba Iulia. Atât noi, cât şi primarul Mircea Hava, am considerat că acest for consultativ îi va încuraja pe tineri să se implice în procesul decizional, pe diferite domenii, pentru a se putea pregăti să fie ei înşişi, în viitor, adevăraţii factori de decizie. Sunt paşi pe care trebuie să îi facem cu toţii pentru a construi împreună societatea de mâine.

Am convingerea că în următorii ani, prin implicarea tinerilor competenţi, oneşti şi de bună credinţă, societatea românească va genera caractere drepte şi oameni de stat autentici, iar în 2118, când românii vor sărbători 200 de ani de la Marea Unire, generaţiile de atunci vor privi cu mândrie şi recunoştinţă, nu doar spre 1918, ci şi spre Anul Centenar, pentru că viitorul României, casa noastră comună, se construieşte pas cu pas, prin noi înşine!

Alin Ignat, Prim-vicepreşedinte al Tineretului Naţional Liberal

Astăzi, România pare că s-a îndepărtat de la principiile și idealurile fondatorilor săi. Conducerea politică a statului este preocupată de propria-i soartă, și nu de soarta țării. Coaliția majoritară este preocupată de subordonarea integrală a instituțiilor statului, și nu de modernizarea și deschiderea lor către cetățeni. Cred că generația noastră are datoria de a reîntoarce onoarea, moralitatea și sârguința în spațiul public, iar tinerețea noastră trebuie sa servească drept energie primordială a reîntoarcerii noastre la valorile fondatorilor statului român. Am convingerea că ne vom împlini acest ideal, în special atunci când văd că în locuri ca și Alba Iulia, colegi de generație, liberali și nu numai, doresc să întoarcă în inima românilor patriotismul și credința în viitorul mare al acestei națiuni.

Mara Mareș, Președintele TNL

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24666 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*