„Am lovit pe cineva cu mașina, i-am rupt picioarele.” Clipe de groază pentru o femeie din Alba Iulia

O femeie din Alba Iulia a fost abordată, sâmbătă spre duminică, prin metoda „Accidentul.”

De altfel, în ultimele 24 de ore, la Poliția Municipiului Alba Iulia, au fost înregistrate 7 sesizări de astfel de tentative, precum si o faptă consumată. Victima, o persoana de 77 de ani, a fost păgubită cu suma de 25.000 de lei. Se fac cercetări pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului, au transmis, duminică, 5 noiembrie 2017, reprezentanții IPJ Alba.

Albaiulianca de care vă vorbeam, la începutul articolului, a povestit, pe o rețea de socializare, felul în care a fost abordată de escroc dar și reacțiile pe care le-a avut în timpul convorbirii cu acesta.

„ACCIDENTUL. Am păţit-o şi eu!

5 noiembrie 2017, ora 00:38.

Eram semi-adormită. Televizorul încă mergea, dar îl programasem să se oprească singur.

Sună telefonul fix, în hol. Am sărit ca arsă din pat. Doar o veste rea ţi se poate anunţa după miezul nopţii. L-am luat şi l-am adus în camera mea, să nu o trezească şi pe mama. Evident, răspund. Voce de bărbat, plângând.

– Am făcut accident!

– Cristi, tu eşti??!!!

– Da. Plângând şi cu voce stinsă, de om disperat.

– Unde eşti?!? Am ridicat tonul, speriată.

– La poliţie.

– Cristi, tu eşti?!?! Cu toată panica în care intrasem, încercam să-l fac să vorbească mai mult. Cred că în acele secunde îmi doream din tot sufletul să fiu “victima” operaţiunii ACCIDENTUL despre care tot citisem. Între timp, “fratele” meu de pe telefonul fix a continuat să-mi spună cu puţine cuvinte, că a lovit pe cineva cu maşina şi i-a rupt picioarele, dar a găsit un avocat.

– Ce avocat?

– Unul din oficiu.

– Bine. Rămâi acolo, vin în câteva minute. În acelaşi timp cu cealaltă mână apelam de pe telefonul mobil, numărul fratelui meu.

– Tu câţi bani ai acasă? m-a întrebat.

– Am ceva…

Şi în acel moment pe mobil am auzit vocea adevăratului meu frate. Nu cred că am mai fost vreodată atât de fericită că-l aud. Atunci am izbucnit. Şi da, cu năduf maxim, l-am înjurat. Deşi cei ce mă cunosc, ştiu că nu obişnuiesc să fac asta. Am mai realizat că de fapt Cristi aude la telefon, doar înjurătura mea şi am zis:

– Cristi, tu, stai!

I-am mai spus nenorocitului că fratele meu a răspuns la telefon şi i-am închis.

Încă mai tremur… Sunt fericită că nu e aşa. Şi ce bine că nu a răspuns mama. Are 81 de ani… cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla cu inima ei.”

Vă reamintim că, la data de 29 octombrie 2017, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de o femeie de 69 de ani, din municipiu, cu privire la faptul că a fost sunată de către un individ care a pretins că este avocat şi care i-a spus că fiica sa a provocat un accident rutier, soldat cu rănirea unei persoane.  Escrocul i-a cerut femeii suma de 35.000 lei, necesară pentru a acoperi „cheltuielile de spitalizare a victimei”, iar la scurt timp  s-a prezentat, la locuinţa sa, un bărbat căruia  i-a dat întreaga sumă de bani pretinsă. Tot duminică, 29 octombrie, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de alţi doi cetăţeni din municipiu, cu privire la faptul că au fost victimele unor tentative de înşelăciune, cu acelaşi mod de operare cu cel descris mai sus. Cei doi nu au dat crezare poveştii spusă de bărbatul de la celălalt capăt al firului şi au sesizat poliţia. Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.

ATENŢIE, STIMAŢI CETĂŢENI!

Dacă primiţi un telefon de la ,,un binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive:

NU DAŢI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP ŞI NU TRIMITEŢI BANI, DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIŢI VICTIMA UNEI ÎNŞELĂCIUNI!

Cum trebuie să procedaţi:

Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;

Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;

Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;

Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

De ştiut pentru tineri:

Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);

Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;

Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23214 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*