Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia participă la cea de-a V-a ediţie a campaniei „Ziua Ştafetei”

În perioada 12-23 noiembrie 2018, pentru a marca ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia participă la cea de-a V-a ediţie a campaniei „Ziua Ştafetei”, o campanie-eveniment inițiată de către Fundaţia „Terre des hommes” şi implementată la nivel naţional, în cadrul căreia adulţii predau ştafeta propriilor meserii unor copii şi tineri dornici să le înveţe. Sub umbrela campaniei naţionale, 20 copii şi tineri din Alba Iulia vor fi sprijiniţi să devină, pentru o zi, bucătari, jandarmi, profesori, ingineri, contabili, secretari, constructori, vânzători, asistenţi medicali.

Drepturile copiilor şi tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le priveşte viitorul, de a-şi exprima propriile opinii şi de a fi ascultaţi de către adulţi sunt câteva dintre drepturile lor fundamen-tale, recunoscute la nivel internaţional prin Convenţia ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 şi ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recunoaştere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundaţia Terre des hommes desfăşoară campania „Ziua Ştafetei- Acum decid eu!”(www.ziuastafetei.ro) prin care copii şi tineri din întreaga ţară sunt sprijiniţi de adulţi să-şi afirme aspiraţiile pentru viitor şi să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

În calitate de coordonator local al campaniei, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia a selectat 20 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 12-18 ani, care vor prelua ştafeta profesiilor de bucătari, jandarmi, profesori, ingineri, contabili, secretari, constructori, vânzători, asistenţi medicali, mergand la sediul Inspectoratului de Jandarmi al judeţului Alba, Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Complete Pizza Alba Iulia, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, firme de constructii din Alba Iulia, în zilele de 14, 15, 16 noiembrie.

În cadrul unei activităţi de predare-preluare a ştafetei, specialiştii delegaţi de instituţiile de mai sus le vor prezenta copiilor şi tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată şansa de a participa în mod activ la practicarea acestora. Spre exemplu la sediul Spitalui Judeţean de Urgenţă Alba, copiii vor fi implicaţi în simularea unei intervenţii în caz de accident rutier soldat cu răniţi. La activităţi vor mai participa şi tutorii copiilor sau alţi membri ai familiei în calitate de însoţitori.

„I-am întrebat pe copii ce vor să fie când vor creşte mari şi ne-au răspuns : jandarmi, profesori, constructori, bucătari, asistenţi medicali etc. Dupa cum vedeţi, când îşi imaginează ce rol pot avea ca adulţi, copii vor să fie eroi de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susţinem şi să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ştafetei. Le mulţumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experienţă de viaţă deosebit de edificatoare, consolidându-le motivaţia de a deveni ceea ce-şi doresc”, au declarat doamna profesoară, director adjunct, Simona Todoran şi doamna profesoară Mirela Jurca, desemnate de Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia să coordoneze campania pe plan local.

   „Pentru noi adulţii, participarea copiilor şi tinerilor la viaţa comunităţii trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generaţia de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu-este drept şi natural să le oferim şansa de a participa în deciziile şi acţiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ştafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul naţional al Fundaţiei „Terre des hommes”.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21524 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*