Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia cinstește Unirea

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia face parte dintr-un  deosebit parteneriat  educațional interjudețean, desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2018,  intitulat De un secol împreuna 1918-2018, proiect realizat pentru cinstirea Centenarului. Alături de județul Alba , reprezentat  de L.P.S. Alba Iulia, sunt prezente în proiect județele Sibiu, Brașov și Vrancea (de la nord de Milcov).

Gazdele  parteneriatului, Școala Gimnazială Sava Popovici Barcianu  din satul răsfațat de istorie, Rășinari, au reunit școlile participante la proiect, înainte de 1 decembrie, într-o serie de manifestări care au cinstit plenar evenimentul. Astfel, sesiunea de comunicări stiințifice pe tema marelui eveniment, a fost magistral completată de programul artistic prezentat de școlile participante , de plantarea stejarului simbolic și de punerea în pamant a cufărului destinat urmașilor. Proiectul a fost astfel conceput încât toate școlile participante au parcurs , într-o uniune de cuget și simțiri aceleași activități, fiecare dându-le personalitate proprie. Prin activitățile realizate s-a urmărit realizarea unei punți între generații, a unui curcubeu de sentimente, trăiri și simțiri, augmentarea spiritului civic și patriotic. Astfel, plantarea stejarului în curtea școlii a reprezentat o lecție de civism și de angajament în fata viitorului. Aceluiasi scop i s-a subordonat si depozitarea lazii de zestre, o zestre in primul rand spirituala , prin mesajul sincer si curat al tinerilor , mesaj insotit de obiecte traditionale din zona, de  mare încărcătura emoțională.

Prin activitățile desfășurate s-a urmărit și readucerea în memoria colectivă a personalităților al căror nume este indisolubil legat de actul Unirii.Un loc de cinste l-a ocupat Samoilă Mârza, singurul  fotograf al  Unirii, originar din Galtiu, județul Alba. Dezvelirea bustului și a plăcii comemorative  în data de 11 noiembrie, în satul Galtiu, a marcat  un moment emoționant aparte.

Galeria fotografiilor de epocă a condus  expozanții, elevi și părinți spre  o perioadă  în care frumusețea arhitecturală făcea parte dintr-un mod de viată, cu un ritm mai lent, dar profund și  caracterizat de o serenitate  aparte.

Întru cinstirea Centenarului elevii, coordonați de doamnele profesoare au pregătit un moment artistic  sincretic , în care muzica, poezia, desenul să aducă un prinos de dragoste  evenimentului. Astfel ei au realizat o expozitie  cu lucrări în acuarele și creion, inspirate din actul Unirii de la 1918 și  au interpretat  câteva piese de folclor și patriotice ( Românie, țara mea, Brâul amestecat, Iac-asa, Treceti batalioane române Carpații,Trageți hora , măi flăcăi, Tu Ardeal) împletite cu recitaluri emoționante ale unor poezii celebre din literatura noastră (Cântec, de George Cosbuc, Limba  noastră, de A. Mateevici, și Scrisoare din Basarabia , de Grigore Vieru).

Profesorii coordonatori la nivelul unității de învățământ:dir.prof.Marcu Nicușor, dir adj.prof. Todoran Simona, prof.Crâsnic Ioana, prof. Mateica Daniela, prof. Mihălțan Maria, prof. Pasca Anamaria, alături de talentații elevi participanți la proiect, din clasele de gimnaziu , dar și de liceu, au urmărit realizarea unei punți peste Carpați, și peste  generații. Obiectivul proiectului îl constituie desfășurarea de activităților diverse , cu mare încărcătură simbolistică, în scopul conștientizării de către tânăra generație a importanței semnificației zilei de 1 Decembrie 1918 și a consecințelor actelor istorice înfăptuite atunci, asupra poporului român.  Impactul asupra elevilor este deosebit de puternic, acestia  participând cu entuziasmul specific vârstei la toate activitățile, demonstrand spirit creativ, implicându-se cu empatie  și mândrie în acest proiect, deopotrivă instructiv și emoționant.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18453 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*