La Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc evenimentul de diseminare a rezultatelor proiectului „The impact of euroscepticism on the construction of Europe – CITIZEU” din cadrul programului Europa pentru cetățeni 2014-2020, pe fonduri nerambursabile

În zilele de 26-27 octombrie 2019, la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc evenimentul de diseminare a rezultatelor proiectului „The impact of euroscepticism on the construction of Europe – CITIZEU” din cadrul programului Europa pentru cetățeni 2014-2020, pe fonduri nerambursabile. La dezbateri au participat peste 60 de invitați, specialiști și cetățeni din Municipiul Alba Iulia.

VARIANTA PDF A COMUNICATULUI

Scopul evenimentului a fost prezentarea rezultatelor proiectului, a impactului acestuia asupra cetățenilor din orașele partenere din proiect, între care și Municipiul Alba Iulia. În același timp au fost prezentate și activitățile realizate în proiect și contribuția Municipiului Alba Iulia ca partener în proiect și a cadrelor din Departamentul de Științe Sociale. Evenimentul de diseminare, desfășurat în continuarea conferinței „Dezvoltare socială și inteligență teritorială. Actualități și perspective. (Tendințe ale cunoașterii și dezvoltării sociale în secolul XXI)” a avut 2 secțiuni: Prima secțiune a fost o masă rotundă intitulată “Euroscepticismul ca tendință socială” la care au participat profesori și cercetători de la Universitatea “1 Decembrie 1918”, de la Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții, Universitatea din Osijek, Universitatea din Nottingham si alți specialiști invitați.

În deschidere, prorectorul Universității “1 Decembrie 1918”, dl. conf. univ. dr. Marina Lucian a evidențiat implicarea acestei instituții in proiecte de impact asupra societății pentru îmbunătățirea cunoașterii fenomenelor sociale și a eficacității intervențiilor. Domnul profesor univ. dr. Mihai Pascaru a vorbit despre mesajul euroscepticismului și importanța unei noi perspective mai realiste asupra procesului de construcție europeană. Doamna conf. univ. dr. Calina Buțiu a prezentat o sinteză a cercetărilor asupra suportului acordat de către cetățenii UE acestei structuri și diferențele între diferite categorii sociale, provocând participanții la dialog. Lector univ. dr. Claudiu Ștefani a vorbit despre evoluția suportului pentru proiectul european si despre încercările UE de a crește transparența decizională și de încurajare a participărilor cetățenilor la decizie în cadrul structurilor decizionale ale UE.

Profesorul Zeljko Pavic de la Universitatea “Josip Juraj Strossmayer” din Osijek a făcut o scurtă prezentare a atitudinilor cetățenilor din Croația cu privire la Euroscepticism si a explicat ce este “euro indiferența”. Subiectul acestei întâlniri a antrenat o serie de vii dezbateri în rândul participanților. Duminică, 27 octombrie 2019, a avut loc evenimentul final dedicat evaluării impactului proiectului. Coordonatorul din partea municipalității albaiuliene, dr. Ovidiu Boc a prezentat obiectivul si activitățile realizate în cadrul proiectului, evidențiind dorința de informare a cetățenilor cu privire la Uniunea Europeană.

Profesorul univ. dr. Mihai Pascaru a vorbit despre importanța dezvoltării unor strategii identitare la nivelul tarilor membre ale UE si la nivelul UE. Conf. univ. dr. Calina Buțiu a evidențiat diferențele in ce privește atitudinea față de proiectul European între diferite categorii sociale, iar Lector univ. dr. Claudiu Ștefani a făcut o trecere în revistă a principalelor cauze ale euroscepticismului. În cadrul întâlnirii au avut loc mai multe intervenții din partea participanților, experți si studenți implicați in proiect sau care au efectuat mobilități ERASMUS+.

 

Despre Redacția ProAlba 30149 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*