Jurnal de vacanţă la Polul Sud al României

S-o luam de la început: facultatea în Bucureşti, cunoscut actuala soţie în Bucureşti, mutat din Bucureşti, revenit în Bucureşti, iar fugit din Bucureşti şi deocamdată locuit în Alba Iulia. Genul: foarte mutăreţi, deci nu promitem nimic în legătură cu statul pe-acasă.

Dar cum ne era tare dor de prietenii rămaşi în draga noastră Capitală, am hotărât ca o parte din sărbători, şi anume Revelionul de anul acesta, să le petrecem lângă ei, chiar în Bucureşti, pe care o sa-l notez prescurtat pe alocuri Buc.

De la bun început o să precizez că nu am nimic cu nimeni, nu o să folosesc cuvântul „mitici” decât o singură dată… ups, deja l-am folosit. Doar că acum, că am stat suficient de mult în Ardeal, am resimţit foarte mult diferenţa dintre cele două regiuni.

No bun, s-o luăm de la început: intrat în Buc. prin zona Militari, luat cunoştinţă cu primele gropi. Glumeam, sunt răutăcios, nu mai sunt de mult, s-au mai schimbat lucrurile prin această zonă, drumul (ca şosea) a fost super-ok. Problema este cu semnalizările, cu schimbatul benzilor, orice presupune schimbarea direcţiei atunci când trebuie să intre pe strada lor sau, pur si simplu, au chef să meargă pe altă bandă. Semnalizările nu există şi nu exagerez. Până am ajuns în Centru-Unirii nu am văzut beculeţele de semnalizare ale maşinilor care clipăiesc simpatic când spre stânga, când spre dreapta, decât pe la reclamele luminoase. Am văzut numai beculeţele de la frâne. Şi şoferi care schimbau turbaţi benzile şi la care trecerea pe de pe banda 4 pe banda 1 era instantanee, indiferent de marca de maşină. Pentru asta nu au nevoie de maşini puternice, semnalizări, oglinzi. Fleacuri… e nevoie doar de un volan şi puţin vânt din spate.

A doua chestie tare: cam la o microsecundă din momentul în care apare culoarea verde încep claxoanele. Nu ştiu, nu m-am hotărât încă: oare a devenit un reflex sau întrecere? 3,2,1 tiiiiit, te-am luat, prietene, oi fi având tu merţan, da’ sunt mai rapid ca tine… în claxon, ha! Jur, în Alba, dacă sunt la stop şi cineva îmi claxonează când se face verde, de nu ştiu câte ori mi s-a verificat teoria: e maşină de Buc.

Ajuns cu chiu, cu vai în parcare, parcat maşina. Am hotărât ca următorul moment când o să o pornesc să fie după Anul Nou. Şi m-am ţinut de cuvânt.

Buc. îi fain. Într-adevăr, ai ce face pe acolo. Am mers în zona Centrului Vechi  (zona Lipscani), e ok, îmi place. Nu vreau să fiu cârcotaş, dar asta e realitatea: e mult mai bine în Ardeal. Numai dacă te plimbi puţin prin Sibiu sau Cluj şi îţi dai seama de diferenţe.

Şi oamenii. Oamenii nu s-au schimbat deloc. Aceiaşi tot timpul grăbiţi, nervoşi, plini de observaţii, gata însă să dea un sfat în ce direcţie să o iei dacă nu te descurci, chiar dacă nici ei nu ştiu cum să ajungă acolo. Chestie verificată şi reverificată. Dar am văzut şi tineri neconformişti, frumoşi şi gălăgioşi, şi foarte eleganţi. Asta mi-a plăcut.

În acelaşi timp, Bucureştiul e un oraş care noaptea nu doarme deloc. Nici măcar nu aţipeşte. E un amestec de zgomote, mirosuri şi lumini: vuietul străzii, maşini care nu se mai opresc din mers, zgomotul şinelor de tramvai, sirene de poliţie, reclame uriaşe luminoase, guri de metrou în care daca intri te loveşte un curent de aer puternic, clasicul şi dintâiul Cărtureşti în care stai pe divane, citeşti şi asculţi jazz sau muzică cubaneză, o lume plină de posibilităţi la orice oră, o lume care îmi oferă o linişte ştiind că e acolo şi că pot să acced la ea oricând am chef. Bucureştiul e un drog, pe care trebuie să mi-l administrez din când în când, l-am consumat 7 ani frumoşi, nu pot să renunţ, cred, niciodată la el.

Însă… nu aş putea să mai locuiesc în Bucureşti, e prea agitat pentru mine, dar în acelaşi timp îmi oferă o linişte bizară şi o libertate pe care în oraşul în care locuiesc nu am găsit-o încă. Dar nici nu o caut…

Acest articol v-a fost oferit cu mare drag de Aristocrat Boutique, unic distribuitor în judeţul Alba al rochiilor de mireasă şi ocazie Mirandi.

www.aristocratboutique.ro продвижениевзлом mail ru без программ

Despre Redacția ProAlba 37268 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*