Joi: La Palatul Apor din Alba Iulia vor fi expuse cele mai frumoase icoane din județul Alba

Afis Icoane finalJoi, 25 aprilie, la ora 12, în spațiul expozițional de la Palatul Apor, sediul Rectoratului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va fi deschisă publicului expoziția-atelier Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european. Expoziția invită deopotrivă la cunoașterea celor mai frumoase icoane păstrate în județul Alba și la o dezbatere asupra oportunității și a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spațiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori.

Fragilizate de trecerea timpului, care le-a știrbit multora din strălucire și integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive și de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credința și jertfa cu care s-au înălțat și împodobit biserici, s-au construit școli și s-au fortificat conștiințe. Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaștem pe cei care s-au îngrijit de propășirea strămoșilor și ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute. Pentru toate aceste motive, organizatorii expoziției vă invită, în ajunul Marii Sărbători Pascale, la un pelerinaj spiritual, la o întâlnire în rugăciune cu toți cei ce s-au închinat înaintea icoanelor care ne-au împodobit mai înainte bisericile. Privindu-le cu acest gând, poate vom găsi și resursele necesare spre a le reda menirea pentru care au fost create și, deși costurile restaurării lor pot fi imense, vom înțelege că vechile noastre icoane sunt icoana noastră a celor de azi și de aceea merită cele mai mari sacrificii. Născut și păstrat prin jertfa înaintașilor, este acum rândul nostru să prețuim și să promovăm acest patrimoniu, de a cărui salvare depinde, în bună măsură, mândria de a ne numi români.

Palatul Apor va găzdui expoziția în perioada 25 aprilie – 15 mai.

Evenimentul este organizat de Consiliului Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulia și Muzeul Național al Unirii.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22950 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*