Ion Dumitrel: Alba Iulia capitală de regiune înseamnă o reparație istorică și o întoarcere la normalitate

Încă de la începuturile istoriei românilor, înaintașii noștri au ales Alba Iulia ca loc de luare a unor decizii foarte importante, ca loc de unde se administrau treburile acestor ținuturi.

Alba Iulia a fost mereu, în istorie, capitală regională jucând un rol administrativ și politic foarte important în organizarea statală. Fie că vorbim de perioada romană, de evul mediu, de perioada stăpânirii austriece sau de perioada de după instaurarea monarhiei în România, Alba Iulia a fost mereu reședință de regiune administrativă. Aici au fost chemați românii la 1 Decembrie 1918 pentru Marea Unire; aici a ales Mihai Viteazul să facă cea dintâi unire politică a românilor; aici a fost locul martiriului lui Horea, Cloșca și Crișan; aici au fost întemnițați Avram Iancu sau Vlad Tepeș. Alba Iulia are deci numeroase și adânci semnificații în istoria poporului român, fiind, în cea mai mare parte a istoriei sale bimilenare o capitală cu rol regional sau chiar mai mult de atât.

Din când în când istoria ne reîntoarce la locurile sacre ale poporului român. Cred că acum este timpul ca cei ce hotărăsc destinul poporului nostru să-și arate recunoștința față de citadela întregirii neamului românesc și să redea Alba Iuliei statutul de capitală de regiune pierdut în mod tragic din cauza politicilor de deznaționalizare inaugurate de Dictatul de la Viena și continuate apoi de regimul de sorginte sovietică instalat în România de după al doilea război mondial.

S-ar înfăptui astfel o reparație istorică, o întoarcere la valori, la tradiție, la respectul cuvenit pentru simbolurile naționale, o întoarcere la normalitate.

Alba Iulia trebuie să redevină capitală regională!

Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21849 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*