Ioan Dîrzu: „Și, acum, ce facem cu Roșia Montană?”

dirzuAdresez această scrisoare deschisă în numele persoanelor din zona Munților Apuseni și Roșia Montană tuturor celor interesați de subiectul exploatării miniere fie că vorbim de decidenți, protestatari sau mineri.

Dragi români,

Dragi prieteni ai Roșiei Montană și ai Munților Apuseni,

Decidenți, protestatari sau mineri,

Vă adresez această scrisoare în speranța ca dezbaterea pe problema exploatării miniere din această frumoasă zonă a țării să nu fi dezbinat atât de mult lumea încât fiecare la finalul zilei să creadă liniștit că problema a fost rezolvată.

Discuțiile despre exploatarea minieră nu rezolva de fapt problema de fond a zonei Munților Apuseni. Această zonă, cu o resursă naturală impresionantă, rămâne în continuare săracă și lipsită de resurse financiare pentru a susține dezvoltarea sa economică. Oamenii din zonă trăiesc din puținele activități încă rămase, așteptând de la noi, cei care decidem sau spunem cu atâta tărie la televizor că ne pasă de Roșia Montană, să le găsim soluții pentru un trai mai bun, mai decent.

Acum că informațiile apărute în presă par să indice că opinia publică din marile orașe a oprit exploatarea minieră din zona Munților Apuseni fără a ține cont și de opinia oamenilor din zonă, vă întreb direct și răspicat: Și, acum, ce facem cu Roșia Montană? Ce facem cu zona Munților Apuseni?

Aceasta este întrebarea pe care o adresez în calitate de reprezentant în Parlamentul României al cetățenilor din zona Roșia Montană și a Munților Apuseni.

Vreau să îi aud pe protestatari cum vin cu soluții pentru crearea de locuri de muncă în zonă și cum sistematic, dacă nu vor să se mute în zonă, vor petrece weekendurile în Munții Apuseni în loc să meargă pe Valea Prahovei. Vreau să îi aud pe decidenți cum îi vor ajuta pe minerii din zona Apusenilor, cum vor dezvolta o companie națională pentru exploatarea resurselor naturale din zonă fără folosirea cianurei și cum vor investi în infrastructura rutieră și turistică locală. Vreau să îi aud pe toți cum după ce dezbaterea despre proiectul minier va fi gata că se vor implica direct în rezolvarea problemelor oamenilor din zonă.

În așteptarea unui nou val de simpatie, sper eu real, pentru zona Munților Apuseni vă adresez clar și explicit solicitările oamenilor din zonă în condițiile respingerii proiectului minier: 

 1. Refacerea completă a infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni
 2. Acordarea de facilități fiscale pentru activitățile economice din zona Munților Apuseni creatoare de locuri de muncă
 3. Crearea unor programe speciale de finanțare a proiectelor turistice locale din zona Munților Apuseni
 4. Dezvoltarea unei campanii internaționale de promovare turistică a zonei Munților Apuseni
 5. Renovarea școlilor și spitalelor din zona Munților Apuseni
 6. Organizarea unui program special local de reconversie profesională spre domenii și activități economice noi
 7. Finanțarea companiei MinVest Roșia Montană care să preia angajații de la Gold Corporation pentru o perioadă de minim 6 luni și dezvoltarea unor proiecte destinate exploatării miniere a zonei fără folosirea cianurei
 8. Finanțarea unor programe de mediu destinate corectării și repunerii în uz a zonelor afectate de poluare din Apuseni
 9. Includerea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO
 1. 10.  Susținerea investiților în activități forestiere precum prelucrarea lemnului sau exploatarea fructelor de pădure

11. Sprjinirea crescătorilor de animale din zonă prin acordarea unor subvenții suplimentare și dezvoltarea infrastructurii de procesare.

 

În final, solicit deschis și public din nou crearea unei Comisii de anchetă parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier. Este important ca după finalizarea dezbaterii să aflăm totuși cine au fost cei care au avut interese ilegitime în spatele manifestării lor publice și cum putem face ca pe viitor Statul român să nu mai fie captiv unor astfel de situații care pot conduce la cheltuieli importante din bugetul național.

Vreau să mulțumesc public, în numele cetățenilor din zona Munților Apuseni, premierului Victor Ponta pentru verticalitatea și obiectivitatea de care a dat dovadă în tratarea problemei minieră de la Roșia Montană. A arătat că înțelege nevoile oamenilor din zonă dar și importanța proiectului pentru România și înțelegem că a fost împins spre respingerea proiectului de necesitatea menținerii coaliției de guvernământ. Sperăm să nu uite că în continuare oamenii din zona Munților Apuseni au așteptări de la dânsul și de la ce poate să le aducă guvernarea USL în termeni de locuri de muncă și dezvoltare economică.

Cu stimă,

deputat Ioan DÎRZU

Preşedinte PSD Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17087 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

 1. ca deputat al Tarii Motilor nu ai facut absolut nimic!decit ai dat din „clanta”!pina ai devenit deputat!nu ai initiat nici un proiect de lege pentru aceasta zona si nu ai sprijinit prin nici o actiune populatia din zona!te intrebi:Ce o sa facem cu Rosia Montana!eu I-as pune pe moti sa intrebe:ce sa facem cu domnia ta!ca doar incasezi salariul de par.lamentar si din BUZUNARUL SARACILOR!esti lamentabil „d-le deputat”!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*