Ioan Dîrzu, SCRISOARE pentru susținătorii și simpatizanții social-democrației din România

                                   Dragi prieteni, tineri și vârstnici,

Am ținut să scriu aceste rânduri având în vedere perioada în care ne aflăm. În toate orașele și satele au fost amplasate bannere, mesh-uri cu partide politice, vi s-au împărțit pliante, oamenii încearcă să vă convingă, să vă spună cum este mai bine, unde trebuie să puneți ștampila. Omul de afaceri american John D. Rockefeller are multe citate, între care m-aș opri la unul, deoarece este în strânsă legătură cu ceea ce veți citi mai jos: ”Un om informat e un om puternic”. În amalgamul de cuvinte știu că distingeți foarte bine adevărul de minciună, persuasiunea de manipulare și sinceritatea de complezență. În această perioadă, mai mult ca oricând, aveți nevoie să fiți puternici, să fiți bine informați! Vi se vor spune multe, vi se vor spune frumos, duios, generos: e normal, e anormal? e corect, e incorect? – nu mai contează – așa se întâmplă înainte de alegeri.

Ceea ce nu vor putea, însă, să facă este să vă vorbească pozitiv despre ei la trecut – minciuna ar fi prea evidentă – pentru că le lipsesc cu desăvârșire performanțele din perioada în care au fost la guvernare. Nu vă vor putea spune că au atras fonduri europene, că au ajutat fermierii, nu vor putea afirma că au mărit pensii, salarii, că au deschis spitale, că au ținut medicii în țară, că au sprijinit învățământul, profesorii și că nu au fost trădători. În egală măsură nu vor putea susține că au făcut ceva pentru România din Opoziție, în afară de a pune bețe în roate, în vreme ce jignirea, trâmbițarea și neomenia au fost, pentru unii, principala atribuție din fișa nescrisă a postului, uitând că există critică constructivă cu care suntem întru totul de acord.

Indiferent de promisiuni și cugetări, ascultați-i! Așa cum știu că ați făcut întotdeauna – oameni respectuoși și politicoși fiind –, iar apoi spuneți-le adevărul:

PSD a mărit salariul minim la peste 2.000 de lei, a adus creștere economică, iar de la 1 ianuarie 2017 s-au înființat peste 600.000 de noi locuri de muncă. Unii vă vor spune că sunt de la Plus, dar în realitate sunt de la Minus sau Zero, dacă ne raportăm la datele statistice care arată că salariul mediu net exprimat în euro a crescut cu 44% față de august 2016 sau la fondurile europene pe care le-au atras.

Este normal să primiți și întrebări, iar vârstnicilor spuneți-le cu încredere că noi întotdeauna am socotit că trebuie să se bucure de o pensie decentă, iar un drept câștigat nu va fi niciodată luat. Tare și răspicat comunicați-le că punctul de pensie crește la 1.265 de lei, că am mărit și pensia minimă garantată, că sunt scutiți de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri independente, că își vor primi biletele de tratament și multe altele pe care le știți și dumneavoastră.

Vă veți întâlni cu mame! Spuneți-le cu putere despre creșterea cu 22,4% a stimulentului de inserție, despre creșterea cu 17,7% a indemnizației lunare minime pentru concediul de creștere a copilului sau despre Contul Junior prin intermediul căruia părinții pot beneficia de o primă anuală de la stat, dacă depun bani în contul de economii deschis de Guvern pe numele copilului lor.

Să nu uităm, totodată, nici de oamenii de afaceri, de granturile de 50.000 de lei pentru firmele exportatoare, de subvenții lunare pentru angajatorii care organizează stagii de specializare pentru tineri sau de doar 1% impozit pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderile cu 1-9 angajați care nu au CA mai mare de 1 milion de euro.

Dragi prieteni, nu în ultimul rând vă veți întâlni cu studenți și elevi: și ei sunt bine informați, își cunosc drepturile și obligațiile, dar consider că nu este de prisos să le amintiți că 4.500 de școli vor avea acces la internet prin „Platforma naţională integrată Wireless Campus”, peste 80.0000 de elevi din licee profesionale vor primi burse din fonduri europene, fiind astfel stimulați să-și continue studiile, dar și de transportul gratuit cu trenul pentru studenți.

Trebuie să amintim și că angajaţii din învăţământ au beneficiat de o creştere de 15 la sută de la 1 ianuarie 2017, iar pentru unele categorii de dascăli veniturile au crescut substanțial. În ianuarie 2018, odată cu implementarea legii salarizării unitare, salariul brut al asistentului fără vechime, cu gradaţie 5, ajungea la 3.579 de lei, iar după creşterile din martie 2018 a ajuns la 4.295 de lei – circa 2.500 de lei în mână. Însă creşterile se resimt şi la clasele superioare, lectori, conferenţiari şi profesori universitari. Să luăm exemplul unui conferenţiar fără vechime care încasa în 2016 – 2.850 de lei brut şi care a ajuns la 4.500 în ianuarie 2018 şi la 5.400 de lei brut în luna martie a aceluiaşi an, după ultimele creşteri, ceea ce înseamnă o creştere netă de la aproximativ 2.000 de lei la 3.200 de lei. De la 1 decembrie 2018 se acordă şi un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%, iar de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare regulamentul de acordare a sporurilor pentru condiţii vătămătoare.

Cu toții știm că sănătatea este cea mai de preț bogăție, iar astfel bugetul pe care guvernarea PSD îl asigură în 2019 pentru serviciile medicale necesare românilor este unul istoric, 50 de miliarde de lei, mai mult cu 7 miliarde de lei decât cel din anul precedent. Cadrele medicale știu mai bine de ce este nevoie!

Cu toții cunoaștem că agricultura nu este ușoară, toată lumea trebuie să se bucure de pământ, iar astfel am înțeles că este necesar să ajutăm și fermierii: subvențiile au fost acordate la timp, integral; între 21 și 26 februarie au intrat în România peste 300 de milioane de euro pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală; aproape 10.000 de fermieri au obținut câte 3.000 de euro prin Programul ”Tomate românești”; creşterea suprafeţelor irigate o vom realiza atât prin măsuri de stimulare a utilizării eficiente a apei cât şi prin facilitarea accesului agricultorilor la un preţ rezonabil al energiei electrice. Multe alte măsuri bune s-au luat pentru România, pentru români, pe care le vom discuta, dezbate, când ne întâlnim.

Este posibil, de asemenea, ca în discuțiile voastre să vi se spună că s-au făcut greșeli. Ascultați și analizați, iar apoi dați-le dreptate dacă sunteți în asentimentul lor. Numai cine nu muncește nu greșește! Uneori un eșec este necesar pentru o realizare valoroasă, iar alteori greșeala de astăzi ne face mai înțelepți decât ziua de ieri.

Închei, prin a vă transmite, dragi colegi, că nu trebuie să uităm miza acestor alegeri, pentru România, pentru Europa, la care Partidul Social Democrat Alba a găsit ”omul potrivit la locul potrivit”. Victor Negrescu nu are nevoie de acomodare în Parlamentul European, știe încă din prima zi ce are de făcut, cum poate ajuta județul nostru și cum poate să-și continue proiectele prin care a adus României milioane de euro. Victor este cadru universitar specializat în politici europene. A studiat domeniul atât în țară, cât și în străinătate (Franța și Belgia). În 2015 a câștigat titlul de ”Europarlamentarul Anului” la categoria Agenda Digitală și s-a clasat în Top 5 cei mai activi europarlamentari (deși a exercitat doar jumătate de mandat). Vorbește fluent mai multe limbi străine și – spre deosebire de alți candidați – nu are nevoie de mâini ca să se exprime.

Îndemnul meu către dumneavoastră, în această perioadă de încrâncenare între români, este să rămânem uniți, să nu ne lăsăm manipulați și să continuăm să ne informăm corect. Tot ce pot să vă garantez este că PSD va continua să transforme, în fiecare zi, România într-o țară tot mai prosperă. Sunt convins că luna mai ne va găsi pregătiți pentru a continua, împreună, drumul pe care țara noastră îl merită. Atât între granițele ei, cât și în Europa!

Cu respect,

Președintele PSD Alba

Deputat Ioan Dîrzu

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22039 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*