Ioan Dîrzu (PSD): Guvernul României a alocat în acest an circa 33 de milioane de euro municipiului Alba Iulia

Patriotismul, unitatea și solidaritatea națională s-au reunit în acest an în rândurile tuturor: cetățeni, administrație, organizații neguvernamentale. Cu toții am înțeles că 100 de ani de la Marea Unire nu înseamnă numai sărbătoare, ci  și multă muncă. Centenarul reprezintă sârguința celor care, la fel ca acum 100 de ani, au încercat  și au reușit să aducă lumină în capitala de suflet a tuturor românilor.

Guvernul României a alocat în acest an aproximativ 156 milioane lei  în Alba Iulia, pentru  proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și lucrări de reabilitare a unor obiective culturale, de educație și infrastructură rutieră din oraș. Este, poate, cea mai mare sumă pe care Guvernul a alocat-o unui municipiu în ultimii ani.

E momentul, în prag de sărbătoare, să ne bucurăm, dar trebuie să recunoaștem și cui se datorează bucuria de a putea petrece Centenarul la Alba Iulia.

 1. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a alocat 98% din banii necesari pentru reabilitarea Sălii Unirii. Valoarea proiectului este de 9,1 milioane de lei din care: de la bugetul de stat (MDRAP):933.636,59 lei (inclusiv TVA) aprox. 2 milioane de euro, de la bugetul local (cofinanțare CJA) 175.623,26 lei (inclusiv TVA).
 2. Monumentul Marii Uniri este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale –209.700 lei
 3. Proiectul ”Axa Unirii” (Podul Marii Uniri) urmează să primească 950.000,00 lei
 4. Toate UAT-urile din Alba au avut în total 19 proiecte de Centenar care au fost finanțate de Guvern cu 347.569,76 lei.
 5. Instituțiile subordonate Ministerului Culturii și Identității Naționale au 2 proiecte de Centenar în județul Alba, aducând 000,00 lei.
 6. Tot din fondurile Ministerului Culturii și Identității Naționale, ONG-urilor locale li s-au aprobat 2 proiecte  în valoare de000,00 lei.
 7. În total, numai de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în scopul desfășurării unor proiecte legate de Centenar, în județul Alba s-a alocat suma de 338.569,76 lei.
 8. Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expozițional Corp Principal E – parteneriat între UAT Alba Iulia , MAPN si Ministerul Culturii. De la bugetul național de acordă 738.537 lei , cofinanțarea UE este de 17.905.821 lei iar contribuția municipiului Alba Iulia este de 421.313 lei.

Guvernul României a finanțat masiv reabilitarea de instituții de învățământ și drumuri publice din Alba Iulia, deoarece cea mai bună investiție este în educația și mobilitatea cetățenilor.Astfel, cu ajutorul executivului, avem la Alba Iulia:

 1. Reabilitarea și extinderea clădirii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia – 036.000 lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.
 2. Modernizarea drumurilor Zona Dealul Furcilor – Str. Izvorului,Str. Nicolae Labiș, str. Barbu Catargiu – 761.300 lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2
 3. Reabilitarea str. Biruinței, Busuiocului, Dumbrăviței cartier Oarda – 800.000 lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2
 4. Reabilitarea str. Brândușei – 756.564 lei
 5. Reabilitarea clădire Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” – 282.000 lei prin PNDL 2

Aceste lucrări sunt în desfășurare sau urmează să înceapă la nivelul municipiului Alba Iulia.  În tot acest timp, unii politicieni continuă să plângă că nu sunt bani pentru Centenar, să dea vina pe Guvern, dar Guvernul României a dovedit că-i pasă de Alba Iulia și de albaiulieni și nu s-a oprit în orgoliile unor indivizi dornici cu orice preț să boicoteze Centenarul.

Aceste proiecte marchează o nouă eră pentru orașul nostru, prilejuită, într-adevăr, de momentul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire, și îndreptată către dezvoltare și prosperitate. Acesta a fost destinul nobil al municipiului Alba Iulia, de a fi oaza evenimentelor care au marcat nașterea și evoluția acestei glorioase națiuni române.

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19272 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*