INTERVIU Voicu Paul, Viceprimarul cu atribuții de Primar al Muncipiului Alba Iulia

Vă propun să începem prin a ne spune cum ați descrie, pe scurt, perioada scursă din momentul în care ați preluat atribuțiile de primar al Municipiului Alba Iulia. Vă rog…

De la jumătatea lunii iulie 2019, din clipa în care am preluat atribuțiile de primar al Alba Iuliei, m-am concentrat pe continuarea proiectelor începute de Mircea Hava. A fost un demers firesc, având în vedere că am făcut parte din echipa lui, ca viceprimar, încă din 2005. Desigur, nu m-am limitat doar la proiecte începute, ci m-am preocupat să construiesc o echipă implicată, să eficientizez aparatul de lucru. Personal, cred într-un management eficient al serviciilor publice și în existența unei conexiuni totale cu albaiulienii. Nimeni din administrația publică nu este cu statut special, nu trăiește într-un glob de sticlă! Fiecare din noi, om cu om,  suntem, fără doar și poate, obligați să administrăm cu cap orașul, să dezvoltăm facilitățile urbane și să creștem gradul de confort, precum și calitatea vieții celor pentru care lucrăm. Vreau să punctez că, împreună cu Mircea Hava, am pus Anul Centenar sub semnul comUNITĂȚII, un concept care sunt sigur că se transformă, cu fiecare zi, într-o realitate firească.

A fost 2019 un an dificil din punct de vedere administrativ?

Dacă este să mă refer la bugetul muncipiului, a fost mai complicat. Prima parte a anului a fost marcată de obligații de plată generate de Anul Centenar. Și asta „mulțumită” fostei guvernări. Reamintesc, încă o dată, că 2018 a însemnat o amplă desfășurare de forțe pentru ca Alba Iulia să fie pregătită pentru toți cei care au dorit ca de 1 Decembrie să fie în Capitala Unirii. Ei bine, cu un plan foarte bine pus la punct și agreat cu fostul guvern, au fost începute ample lucrări: investiții, reparații și tot ceea ce însemna, într-un cuvânt, pregătiri. Pe hârtie totul a fost bine, dar promisiunile fostului premier Viorica Dăncilă și ale PSD s-au dovedit simple vorbe menite și voite, parcă, să ne ducă în pragul colapsului. Să luăm doar exemplul lucrării demarate și incluse în amenajarea Ansamblului Marii Uniri, Pasajul Bulevardul Transilvaniei-Bulevardul 1 Decembrie 1918,  obiectiv care a avut de suferit din lipsa finanțării. Guvernul României, prin vocea doamnei Dăncilă,  susținută de fostul ministru al finanțelor, Teodorovici dar și de secretarul general al guvernului, Toni Greblă, a promis alocarea bugetului necesar pentru finalizarea întregului Ansamblu, încă în anul 2018. În ciuda angajamentului ferm, făcut chiar în Sala Unirii, sumele nu a fost alocate. Discuțiile au fost reluate cu guvernul PSD și la începutul lui 2019 și tot de promisiuni și iar promisiuni am avut parte. Nu s-a materializat nimic și banii, aferenți unor contracte semnate deja, nu au venit din bugetul național. În această situație, întrucât bugetul local nu putea suporta nivelul de cheltuieli, constructorul a încetat activitatea pe șantier. Am făcut eforturi pentru stingerea datoriilor din anul 2018 acumulate la această lucrare. Pe parcursul anului 2019, în condițiile unui buget local aprobat cu mari întârzieri și diminuat prin transferul cheltuielilor sociale de la nivel central la cel local, am reușit stingerea restanțelor. Iar după rectificarea venită cu mare întârziere în luna octombrie, Primăria Alba Iulia a alocat toate sumele pentru finalizarea lucrărilor prin efortul propriu al orașului, din bugetul local. Ca o concluzie, sintetic vorbind, pot afirma că felul în care am încheiat 2018 la capitoul lucrărilor de investiții au afectat anul 2019, în sensul că a trebuit să reducem bugetul investițional nou pentru a acoperi restanțele. Dar nici lucrările finanțate prin PNDL nu au fost o fericire. Pentru a putea derula proiectele a trebuit să folosim bani din bugetul local și apoi să așteptăm chiar și 2 luni până când Guvernul a rambursat cheltuielile efectuate. Obiectivul meu concret a fost și rămâne eficientizarea activității, reducerea cheltuielilor care afectează bugetul orașului și un management instituțional corect. Și cred că, într-o primă etapă, am reușit, în condițiile în care am încheiat anul 2019 cu un excedent de 13,6 milioane lei.

Care ar fi principalele obiective pentru Alba Iulia pe care vi le-ați asumat pe termen scurt și mediu?

Împreună cu echipa mea, semnăm continuarea investițiilor în educație, prin creșterea standardelor de confort și eficiență energetică a clădirilor destinate actului educațional, continuăm dezvoltarea rețelelor de apă, canalizare și alimentare cu energie electrică, dezvoltarea rețelei de drumuri, în sensul creșterii procentului de drumuri asfaltate și reabilitarea celor existente, a investițiilor în infrastructura cartierului Orizont, creșterea siguranței circulației rutiere și a pietonilor, creșterea calității serviciilor sociale oferite. Dezvoltarea și extinderea parcărilor rezidențiale și publice din Alba Iulia este obligatorie, iar în acest sens propun în bugetul anului 2020 sume importante pentru realizarea acestui obiectiv. De asemenea, nu vreau să lăsăm la urmă dezvoltarea infrastructurii culturale și de turism: Palatul Principilor Transilvani, Șanțul perimetral al Cetății Alba Carolina, debarcaderul, parcul dendrologic, zona de agrement din proximitatea Bazinului Olimpic. Vom interveni și în rețeaua de baze sportive, pentru că albaiulienii au redescoperit gustul pentru mișcare, iar în acest sens am prevăzut deja sumele pentru refacerea pistei de atletism de la Stadionul Unirea. Centura ocolitoare de Nord este încă o prioritate pentru mine, așa cum este și dezvoltarea de rute alternative pentru zona rezidențială Micești. Avem în vedere și dezvoltarea transportului public local pe principii ecologice, respectiv autobuze electrice în vederea reducerii noxelor și îmbunătățirii calității aerului și avem, așadar, un succint tablou a ceea ce îmi doresc și sunt convins că pot face pentru Alba Iulia. 

Inevitabil, orice schimbare la vârful unei administrații vine și cu abordări noi. Ce a adus Voicu Paul în activitatea și modul de lucru al aparatului care deservește cetățenii?

Dorința mea este să eficientizez activitatea primăriei. Am limitat angajările doar la posturile strict necesare. Am ales să relocăm, pe cât se poate, din personalul existent în funcțiile în care era nevoie, în loc să angajăm. În plus, am încercat să redistribui din sarcinile de serviciu, pentru a avea un echilibru. Nu pot accepta să am angajați fără obiectul muncii, iar în alte servicii să fie necesar personal și să aducem noi funcționari. Sunt pentru o administrație eficientă, cu o structură de personal cât mai suplă. S-a văzut că persoanele care au ajuns la vârsta de pensionare au părăsit posturile. Nu vreau să ținem în primărie oameni care au ieșit la pensie. De la momentul preluării atribuțiilor de primar, 8 din totalul 27 de pensionari au încetat să mai fie angajați ai primăriei. Avem libere posturi importante, precum cel de arhitect șef, director tehnic și șef serviciu investiții, iar pe toate aceste poziții am avut delegări de atribuții. Sper să putem atrage tineri, specialiști cu chef de lucru și cu idei inovative, mai ales că acum salariile în administrație nu mai sunt ca în urmă cu 6-7 ani, când nu voia nimeni să se angajeze pentru că leafa era ridicolă. Acum, salariile sunt bune și e momentul să creștem calitatea serviciilor de care albaiulienii au parte, prin exigență și rigurozitate.

Nu putem trece peste faptul că ați fost și ținta unor critici. Fie că au venit din partea presei, fie că au venit din partea adversarilor politici. Cum comentați acest aspect? 

Atacurile sunt inerente poziției publice pe care o ocup. Din păcate, nu doar adversarii politicii au recurs la astfel de tactici. Ce vreau să se știe e că toate aceste acțiuni nu fac decât să mă întărească, să îmi confirme că sunt un adversar important pentru ei. Sunt sigur că albaiulienii vor face diferența între demersurile  noastre concrete de dezvoltare a orașului și simplele vorbe și neadevăruri cu care defilează adversarii mei. Trist e că mulți dintre ei au fost parte din administrația publică și nu au învățat nimic din atribuțiile autorităților publice și ale posturilor pe care le-au ocupat, că nu s-au implicat real în luarea deciziilor. Au jucat doar un simplu teatru ieftin, pentru impresionarea alegătorilor.

V-aș ruga să faceți referire la câteva proiecte importante care sunt în derulare sau urmează să fie implementate la nivelul municipiului.

Anul 2020 va însemna trecerea la transportul public ecologic, bazat pe autobuze electrice, refacerea principalelor străzi și bulevarde, prin proiectele de reabilitare a infrastructurii majore de transport public urban. Continuăm conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Palatului Principilor. Totodată, vizăm creșterea eficienței energetice a clădirilor de învățământ-Liceul cu Program Sportiv, Liceul de Arte „Regina Maria”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, a peste 1200 de apartamente, situate în 13 blocuri de pe bulevardele 1 Decembrie 1918, Transilvaniei Revoluției 1989 și străzile Calea Moților, Cloșca, Ampoiului, Gheorghe Șincai și Livezii. În aces an vom trece și la un sistem de iluminat public inteligent, cu eficiență energetică și performanțe ridicate în cartierele Cetate, Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș. Mergem mai departe și cu  proiectele de creștere a calității vieții unor categorii sociale vulnerabile. Suntem o administrație publică, pot spune, extrem de implicată în derularea de proiecte. Avem o experiență cunoscută și recunoscută național și internațional și de multe ori exemplu de bune practici pentru modul în care gestionăm și implementăm proiectele cu finanțări nerambursabile.

În ultimii ani, administrația din Alba Iulia a acreditat ideea de „echipă”. Continuați să girați, să spunem așa, acest concept?

Fără echipă, nu poți lucra, o spun răspicat! Nimeni nu poate face totul de unul singur. E nevoie de mai multe minți, de mai multe abordări pentru a găsi soluțiile optime. Cred în tineri și, pentru asta, le acord o mare încredere și libertate. Abordările lor, pentru unii, vizionare sau nerealizabile sunt cele care, dacă astăzi ne par visuri, se vor dovedi proiecții ale realității viitoare. Pe lângă infrastructură, pe care e obligatoriu să o dezvoltăm, facilitățile pentru educație timpurie și din ciclurile preșcolar, școlar și liceal ocupă un segment major din ceea ce-mi doresc să creștem în Alba Iulia. Susținem proiectele tinerilor prin organizații non-guvernamentale și dezvoltăm hub-ul IT de la Alba Iulia, în parteneriat cu Digital Nation, sub umbrela Google.

Nu o să vă rog să folosiți doar trei cuvinte dar, pe scurt, ce înseamnă pentru dumneavoastră Alba Iulia? De data aceasta, nu ca om politic și nu ca om de administrație…

Alba Iulia îmi este acasă. Îmi este familie, prieteni, comUNITATE.  Alba Iulia ne este viitor!

Ați avea ceva să vă reproșați, până în prezent, în legătură cu activitatea de la vârful administrației locale?

Am încercat să deschidem complet Pasajul pentru 1 Decembrie 2019, în condițiile în care lucrările au fost reluate în forță, în octombrie 2019. După ce lucrarea a fost oprită din lipsa finanțării aproape un an, am încercat imposibilul: să finalizăm totul în 2 luni. Ne-am pus ca dată limită Ziua Națională, dar nu am reușit, în ciuda eforturilor făcute de constructor și echipa mea din primărie. Temporar, în perioada evenimentelor, am deschis pasajul pentru a facilita trecerea pietonilor și pentru a putea fi folosite grupurile sanitare, chiar dacă nu a fost dat încă în folosință, respectiv nu a fost recepționat. În urma scurtei perioade de funcționare, am identificat o serie de deficiențe pe care constructorul va trebui să le remedieze și ne vom asigura că la momentul recepției finale nu vor exista lucrări neconforme. Termenul de finalizare stabilit prin contract este 30 martie 2020.

Pentru final, am lăsat ce e mai bun. Mai exact, albaiulienii. Care e mesajul dumneavoastră către locuitorii municipiului?

Vreau să le mulțumesc pentru încredere și implicare. Criticile și propunerile venite din partea lor ne-au ajutat să găsim cele mai bune soluții pentru dezvoltarea orașului. Îi asigur că vocea lor este extrem de importantă pentru mine, iar ușa biroului meu este deschisă oricând, așa că îi aștept să discutăm și să soluționăm problemele ce le afectează viața de zi cu zi. Am certitudinea că vor face diferența între proiectele și investițiile reale și durabile pe care le propunem și le realizăm în oraș și discursurile fără fundament ale unor politicieni intrați prematur în campanie electorală. Așadar, albaiulieni, vă doresc un 2020 bun, încărcat cu sănătate, bucurii și împliniri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23216 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*