INTERVIU Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Victor Negrescu (32 de ani), ministrul delegat pentru Afaceri Europene, are un CV demn de invidiat. A terminat studiile preuniversitare în Belgia și în Franța, este licențiat în științe politice în cadrul Universității București, masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble, iar doctoratul și l-a obținut în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Brugges, obținând, totodată, și un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris. Este cadru didactic universitar, fost jurnalist, și a intrat în politică încă de la 17 ani, fiind mai întâi simpatizant al Partidului Socialist din Franța și ulterior membru al Partidului Social Democrat din România, în cadrul căruia a fondat și coordonat structura europeană PES Activists România. După o oră petrecută în compania lui Victor Negrescu – care se simte ca acasă la Alba Iulia-a rezultat acest dialog sincer și lipsit de prejudecăți.

Domnule Victor Negrescu, care sunt prioritățile dumneavoastră în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene?

Obiectivul meu, ca ministru, este de a clădi un consens instituțional și politic în problematica Afacerilor Europene. Nu cred că trebuie să politizăm acest domeniu dacă ne dorim, într-adevăr, să contăm la Bruxelles. În acest sens, coordonarea între instituții este prioritară, pentru ca România să aibă o poziționare clară în raport cu partenerii europeni. Bineînțeles, un obiectiv major este acela de a pregăti preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, în primul semestru al anului 2019. De asemenea, componenta de democratizare a accesului la informația europeană este extrem de importantă. În cei trei ani petrecuți în Parlamentul European am înțeles că informația despre temele europene nu este foarte bine cunoscută. În context, tocmai am lansat serviciul telefonic gratuit TELVERDE-SOLVIT, care vine în întâmpinarea persoanelor fizice şi juridice ale căror drepturi dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt stat membru. Numărul 0800 672 507 e disponibil din orice rețea de telefonie națională, iar 0040 374 300 270 din orice rețea internațională. Dorim să arătăm că cetățenii români sunt protejați și că reacționăm atunci când ei sunt trataţi incorect.

Cum poate România profita de pe urma acestei oportunități, a deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene?

Momentul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene din 2019 va fi unul excepțional, în care imaginea țării noastre poate fi îmbunătățită. Până la urmă, Preşedinția Consiliului Uniunii Europene nu este deţinută de cineva, nu este deţinută de un guvern, este deţinută de România. Vreau ca toată lumea să fie implicată în tot acest proces de pregătire. Mai exact, vreau să implicăm societatea civilă, să implicăm mediul de afaceri, să implicăm mediul sindical, să implicăm media, pentru că e foarte important ca fiecare român să simtă, la finalul celor șase luni, că a deținut această Președinție. Am lansat o platformă de consultare publică la nivelul ministerului, concepută astfel încât să implice cât mai mulți actori în pregătirea Președinției. Sunt convins că vom ajunge astfel mai ușor la rezultatele pe care ni le dorim cu toții. Mai mult decât atât, diverse acțiuni din calendarul oficial se vor desfășura și în țară. Vom include și evenimente în județul Alba, inițiind în acest sens un dialog cu autoritățile locale.

Povesteați, mai devreme, despre mandatul de  europarlamentar. Făcând un bilanț, cum a fost această perioadă petrecută la Bruxelles și Strasbourg?

Cel mai mândru sunt de faptul că am reușit să inițiez în Parlamentul European cel mai mare număr de proiecte pilot, în valoare totală de 9,3 milioane de euro. Sunt proiecte dedicate României. Acestea mă plasează pe locul întâi în topul euroaleșilor care au inițiat astfel de proiecte concrete pentru cetățeni. Mă bucur și că am reușit să lucrez la o serie de rapoarte foarte importante, legate de partea de inovare, de acces la internet, de partea de legislație europeană pentru sprijinirea tinerilor. Apărarea drepturilor românilor în străinătate a fost o altă prioritate de-a mea. Amintesc doar faptul că am depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult”, semnată de peste 20.000 de români, prin care solicitam drepturi egale pentru români la nivel european și condamnam discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene. În consecință, cred că am avut parte de un mandat foarte activ.

Ați fost un promovator asiduu, la nivel european, al județului Alba și a zonei de Centru şi de Vest a României. Cum v-a venit ideea creării unei Delegații a Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului?

Este unul dintre proiectele mele de suflet. Provinciile din Polonia, landurile din Germania, regiunile din Spania au reprezentare regională la Bruxelles, noi nu aveam acest lucru şi, din păcate, neavând acest lucru, nu aveam modalităţi de a promova anumite regiuni şi mai ales de a atrage fonduri europene direct de la Bruxelles. Am lansat, în 2015, împreună cu un alt coleg europarlamentar, Emilian Pavel, Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, iar primul brand local care a fost promovat cu această ocazie este „Ambasada Țării Moților”. În fiecare an, prin intermediul celui mai mare festival al comunităţii româneşti din Belgia – Primăvară Românească la Bruxelles-, am încercat să promovăm în capitala Belgiei şi a Europei diverse regiuni din România, cu tot ce au mai interesant, de la tradiţii şi artişti apreciaţi până la oportunităţile de afaceri, de investiţii sau de turism. România trebuie să fie cunoscută în inima Europei mai ales prin intermediul valorilor sale autentice. În acest moment, pot spune că reprezint cu mândrie județul Alba în Guvernul României și îi pot asigura pe oamenii de aici  de întregul meu sprijin pentru realizarea planurilor care pot repoziționa această zonă pe harta turistică și culturală a Europei. Avem în pregătire și un ghid pentru promovarea acestei zone superbe, care va fi lansat în viitorul apropiat.

 Puțină lume știe că v-ați început cariera profesională în calitate de jurnalist…

Îmi amintesc cu mare plăcere de acea perioadă. Am lucrat la Radio France Internationale, iar în paralel am colaborat cu prestigioasa publicație „Le Monde diplomatique“ precum și cu revista Camerei de Comerț Româno-Franceze, „Regard“. 

Cam ce scria ziaristul Victor Negrescu?

Aș vrea să împărtășesc cu cititorii dumneavoastră două momente pe care le-am trăit ca jurnalist și care m-au marcat profund. Primul este un reportaj realizat în Delta Dunării, alături de niște colegi jurnaliști din Franța. Cu această ocazie am intrat în contact direct cu oamenii de rând din zonă, cu probleme lor și cu realitatea dură a vieții în Deltă, de la necesarul cel mai banal până la problemele de mediu ale acestui loc minunat. Cel de-al doilea moment a fost în 2005, în timpul inundațiilor. Atunci am avut ocazia să merg pe teren în țară și să văd cum se descurcă acești oameni, am intrat în contact cu persoane care au pierdut agoniseala de-o viață fără ca, din păcate, să-i ajute cineva. Tragedia acestor oameni, peisajul acestei Românii profunde m-a influențat enorm în tot ceea ce fac, în speranța mea de a îndrepta lucrurile și de a oferi soluții, nu numai vorbe. 

Munciți foarte mult. Cum se relaxează Victor Negrescu, ce hobby-uri aveți?

Alergatul mă pasionează și pot spune că îmi încarc mereu bateriile la Alba Iulia. Deși mulți oameni presupun, din start, că alergatul te epuizează, în realitate cei care-l practică au mai multă energie decât cei care nu se antrenează. În acest an m-am numărat printre cei 700 de concurenți care au participat la Crosul Europei, anul acesta înregistrându-se cea mai mare prezență de până acum la acest eveniment, prin care Centrele Europe Direct Regiunea Centru și Europe Direct Alba Iulia sărbătoresc Ziua Europei. Mă bucur că am avut atunci ocazia de a-i premia pe soții Emil și Margareta Suflețel, ambii în vârstă de 82 de ani, care au alergat trei kilometri ținându-se de mână, oferindu-ne tuturor o adevărată lecție de viață. 

În calitate de tânăr politician, ce părere aveți despre generația Mileniului III?

Forța și energia tinerilor români reprezintă un potențial enorm, care trebuie fructificat mai mult. Am colaborat foarte mult cu tinerii, chiar sunt mândru de tânăra generație. Pentru a vă da și exemple concrete, am inițiat, în calitate de europarlamentar, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, un concurs de ilustrație, „Alba, județ european“. Au participat elevi din toate ciclurile de învățământ, primar, gimnazial sau liceal, iar eu mărturisesc că am rămas realmente impresionat de larga participare, de interesul copiilor și tinerilor pentru Europa, precum și de talentul lor. De aceea, premianții vor vizita Parlamentul European, unde își vor prezenta și lucrările.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21512 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*