Interviu Victor Negrescu, europarlamentar de Alba. „Proiectul meu este o Românie mai europeană în care Alba să fie un motor economic și un punct de atracție turistică”

Victor NEGRESCUJudeţul Alba are, începând cu ultimele alegeri europene, pentru prima dată, un europarlamentar, în persoana vicepreşedintelui PSD Alba, Victor Negrescu.
Devenit cel mai tânăr europarlamentar român şi reprezentant al Transilvaniei în Parlamentul European, domnia sa a vorbit, în exclusivitate pentru Revista ProAlba, despre proiectele pe care le are în calitatea de reprezentant al României la Bruxelles.

Domnule Negrescu, la numai 29 de ani sunteți cel mai tânăr europarlamentar român. Vreau să vă întreb, pentru început, care sunt gândurile dumneavoastră pentru acest mandat?

Pentru mine este o provocare dar şi o mare responsabilitate, întrucât vreau să dovedesc că un europarlamentar poate aduce mai aproape de cetăţeni oportunităţile oferite de Europa şi că o nouă generaţie poate schimba felul de a face politică. Am 11 ani în politică, am o carieră în spate ca şi cadru universitar dar şi ca antreprenor care a creat sute de locuri de muncă. Cred că politica se poate face şi altfel, că un europarlamentar poate fi prezent şi vizibil în România şi că putem contribui la îmbunătăţirea imaginii noastre în străinătate.

Reprezentați Transilvania şi Alba la Bruxelles și cred că oamenii din județul nostru sunt mândri că au un ales în Parlamentul European. Care sunt proiectele dumneavoastră pentru zona noastră?

Ardealul este acasă pentru mine iar Alba a devenit, în ultimii 6 ani de când sunt aici, o a doua familie. Le sunt dator tuturor oamenilor din Alba şi mai ales colegilor mei din PSD pentru faptul că m-au primit în comunitatea lor şi că m-au făcut să mă simt aici mai bine ca oriunde altundeva. În viaţă nu poţi alege unde te naşti dar poţi alege cu cine și unde să trăieşti. Acum, paradoxal, înţeleg de ce un oltean şi un orădean, în persoana lui Ion Dumitrel şi Mircea Hava, au devenit aleşi în Alba după doar câţiva ani petrecuţi aici. Mircea Hava, spre exemplu, s-a mutat în Alba Iulia în 1983 iar în 1991 a devenit primar iar Ion Dumitrel s-a mutat în Alba din Craiova doar în 1985. Revenind la întrebarea dumneavoastră, proiectul Delegaţia Transilvaniei pe lângă instituţiile europene este elementul central în iniţiativa mea pentru regiunea noastră. Delegaţia va fi lansată în luna aprilie în cadrul a două zile de evenimente care vor avea loc în centrul Bruxellesului la care vor participa expozanți, artişti, meşteşugari şi oficialităţi din toată zona. Această structură nou creată va avea ca scop promovarea, periodic, a ofertei turistice, a oportunităţilor economice ale regiunii dar şi de a veni în sprijinul autorităţilor locale, mediului privat şi asociativ dar şi simplilor cetăţeni din Transilvania atunci când oamenii doresc să afle mai multe şi să profite de oportunităţile europene.

S-a vorbit foarte mult despre Ambasada Moţilor la Bruxelles. E cunoscut faptul că, în ultimii ani, ați fost prezent de multe ori în Apuseni şi că ţineți la această zonă. Cum va fi implementat acest proiect în cadrul Delegaţiei Transilvaniei?

Ambasada Moţilor la Bruxelles este un proiect de suflet iniţiat de domnul deputat Ioan Dîrzu. Amândoi eram nemulţumiţi de faptul că fostul deputat făcuse o reprezentanţă a zonei într-un birt de lângă Bucureşti ducând în derizoriu zona şi tradiţia moţilor. Ambasada Moţilor va fi primul brand local promovat de Delegaţia Transilvaniei. În acest sens, la evenimentul de lansare va participa o delegaţie importantă din Apuseni, urmând ca ulterior, periodic, să promovăm Țara Moţilor în cadrul mai multor evenimente în Parlamentul European.

Lumea priveşte din ce în ce mai sceptic Europa. Ce are Europa de oferit nouă, ca judeţ, dar şi ca cetăţeni?
Europa are foarte multe de oferit dar ţine de noi să profităm de oportunităţile oferite. Cred că rolul meu, în calitate de europarlamentar, este să aduc informaţia la nivelul cetăţeanului şi să o fac să fie uşor de înţeles de către toţi. Am început să vorbesc de Europa în urmă cu 8 ani, când am creat organizaţia PES Activists România, singura structură care reuneşte persoane interesate de politica europeană. Avem astăzi peste 7000 de activişti PES în toată ţara, membri şi simpatizanţi PSD activi în dezvoltarea dezbaterii pe teme europene.
Astăzi, în noua calitate, lucrăm şi mai mult în realizarea acestui obiectiv de informare. Un exemplu este dat de fondurile europene disponibile la Bruxelles. Am menţionat deja că sunt sute de astfel de axe sau programe de finanţare de care ţara noastră nu profită. La începutul anului viitor vom lansa, în acest sens, primul portal de informare în română despre fondurile disponibile direct la Bruxelles. Vreau ca românii să devină primii în atragerea acestor fonduri la nivel european pentru că acolo nu mai trebuie să existe frică de corupţie ci doar capacitatea de a face faţă competiţiei la nivel european. Un alt element important este că am încercat să fiu prezent în toată ţara. Lumea mă poate găsi pe mine sau pe consilierii mei în 14 judeţe până acum iar la anul în aproape 26 de localităţi. Am un birou inclusiv la Chişinău. În Alba am făcut tot posibilul să fiu uşor de găsit, am urât mereu oamenii politici care se ascund de oameni. De aceea, îi invit pe toţi cei care citesc acest articol la biroul din Alba Iulia, din Bulevardul Transilvaniei, numărul 9 Există un program de audienţe săptămânal, în fiecare zi de marţi de la 10:00 la 12:00 şi joi de la 12:00 la 14:00.

Sunteți, așadar, europarlamentarul român cu cea mai mare reţea de eurocabinete. De ce ați ales să deschideți un cabinet în afara ţării, respectiv în Republica Moldova?

Așa este, sunt europarlamentarul cel mai prezent în teritoriu dar şi singurul cu un cabinet în diaspora. Am făcut şi dezvolt acest proiect deoarece am fost surprins, în campania pentru europarlamentare, când am văzut un reportaj făcut de o publicaţie naţională care nu a găsit birourile europarlamentarilor dar şi pentru că eu cred că politica se face cu oamenii, nu departe de cei pe care trebuie să îi reprezentăm. Am ales să deschid un birou în afara ţării pentru că am trăit 9 ani în străinătate şi am văzut cât de important este să fim uniţi, noi românii, în fața injustiţiei şi xenofobiei cu care, deseori, suntem trataţi. Am ales Republica Moldova pentru că aici trăieşte una din cele mai importante comunităţi de români, pentru a veni în sprijinul integrării acestei ţări în Uniunea Europeană şi pentru a demonstra că Europa poate să reunească două ţări cu acelaşi suflet, mai ales că eu reprezint în Parlamentul European Alba Iulia, capitala României Mari.

Vorbind de rasism, am observat că sunteți cel mai activ europarlamentar român în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor români la nivel european. Care sunt concret proiectele pe care le-ați demarat în acest sens?

Mă bucur că se observă acest lucru. Am o mare nemulţumire faţă de Europa ultimilor ani condusă, din păcate, de dreapta politică. Mă refer aici la faptul că România şi ţările din Est sunt considerate țări de rang secund la nivel european. Am o toleranţă zero faţă de acest tip de comportament mai ales când se manifestă prin discursuri populiste şi xenofobe ale unor politicieni împotriva românilor. De aceea, am depus la Bruxelles, împreună cu domnul deputat Andrei Dolineaschi, prima petiţie împotriva abuzurilor comise faţă de români, intitulată „România merită mai mult” şi semnată de peste 30.000 de persoane. Prin această petiţie solicităm o dezbatere la nivelul legislativului european prin care vrem ca instituţiile europene să condamne ferm atacurile rasiste. Am luat, de asemenea, deseori cuvântul pe acest subiect în plenul Parlamentului European şi am căutat să atrag atenţia presei locale din acele ţări asupra comportamentelor xenofobe. Mai grav este că, recent, anumiţi politicieni caută să profite de creşterea curentelor naţionaliste pentru a câştiga voturi. Un exemplu este dat de premierul de dreapta englez, David Cameron, care vrea să impună restricţii liberei circulaţii a cetăţenilor şi lucrătorilor proveniţi din ţările din Est. Este inacceptabil acest lucru şi de aceea nu am ezitat să interpelez Comisia Europeană pe acest subiect.

Se poate spune că depuneți foarte multă energie în tot ceea ce faceți. Ştiu că sunteți singurul europarlamentar român care a iniţiat un proiect pilot într-un domeniu la care ţineți foarte mult, mai exact în domeniul sănătăţii. Ne puteți explica mai multe?

La câteva săptămâni de la preluarea mandatului am depus un proiect pilot destinat creşterii accesului la servicii medicale în mediu rural. Acesta a primit cel mai înalt calificativ din partea Comisiei Europene şi am negociat în Parlamentul European în aşa fel încât am obţinut 1 milion de euro pentru implementarea în 2015 şi 2016 a acestui prim proiect. Proiectul prevede o componentă de identificare a soluţiei optime pentru creşterea accesului la servicii medicale în mediu rural dar şi implementarea acesteia într-o comunitate pentru verificarea rezultatelor. Cred că sănătatea este un domeniu în care trebuie mai multe soluţii şi mai puţine declaraţii iar eu personal cred că politicienii pot şi trebuie să facă mai multe în acest sens, cu atât mai mult cu cât ne referim la comunităţile din mediu rural sau cele excluse de la servicii medicale de calitate din cauza condiţiei sociale sau lipsei de venituri.

Am citit, recent, în presă centrală, că ați devenit unul dintre cei mai influenţi tineri lideri politici la nivel european. Cum se vede politica de la Bruxelles?

Politica de la Bruxelles se bazează foarte mult pe consens şi negocieri. Dacă ai dreptate şi ai argumente poţi convinge alt politician, inclusiv de la un alt grup politic. Am reuşit, astfel, să devin coordonatorul reţelei europarlamentarilor social democraţi sub 40 de ani, intitulat S&D40, formată din peste 36 de tineri membri de stânga ai Parlamentului European. De asemenea sunt şi singurul român şi unul dintre cei doi tineri lideri de stânga europeni în Consiliul de conducere al reţelei europarlamentarilor sub 40 de ani din toate grupurile politice. Prin aceste reţele încercam să demonstrăm că tinerii pot conta în politică şi că putem împreună să lucrăm pe proiecte concrete. Generaţia mea este din păcate puternic afectată de criza economică, şomaj şi excludere socială iar în calitate de tânăr implicat în politică sunt dator să ofer răspunsuri şi să lupt pentru soluţiile care cred că vor rezolva aceste probleme, mai exact educaţia şi accesul liber şi egal la informaţie.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsurile oferite. Aveți un ultim mesaj pentru cititorii noştri?

Vreau să le spun că Alba înseamnă acasă pentru mine. Proiectul meu este să avem o Românie europeană în care Alba să devină un motor economic şi un punct de atracţie turistică. Mandatul meu este dedicat acestui proiect de Românie, proiect descris în acest interviu. Îmi doresc ca şi dumneavoastră să fiţi la fel de mândri de mine cât sunt eu onorat să reprezint acest judeţ plin de istorie, cultură şi potenţial economic în Parlamentul European.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21839 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*