INTERVIU Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale

Domnule Breaz, v-aș ruga să începem cu o scurtă prezentare a celor mai importante proiecte derulate, în ultima perioadă, de către ministerul a cărui activitate o coordonați. Vă rog… 

Toate proiectele inițiate în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale le consider a fi importante, le-am acordat atenție în mod egal. Din punct de vedere temporal, unele proiecte capătă un grad de urgență sporit față de altele, ținând cont de context, de bugete și de alți factori. Unul dintre proiectele pe care țin să le menționez este Muzeul Național al Revoluției din decembrie 1989, deoarece face apel la memoria istorică și are o semnificație deosebită, care va dăinui în timp.  Conceptul Timișoara – capitală europeană a culturii în anul 2021 este, fără echivoc, centrul unui proiect de o importanță majoră. Prin această inițiativă, consider că Timișoara va deveni un punct de reper pe harta elitei culturale europene. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a pus bazele unui program esențial, care vizează dezvoltarea infrastructurii culturale și protejarea patrimoniului construit. Finanțarea Festivalului George Enescu, Înființarea Teatrului Muzical “Ambasadorii”, faptul că MCIN finanțează participarea României la târgurile internaționale de carte în orașe precum Bologna, Budapesta, Praga, Frankfurt, Istanbul, Sofia și Belgrad sunt doar câteva dintre proiectele realizate împreună cu echipa de profesioniști de la minister. Prezența României la Festivalul Europalia, ediția 2019, ca țară invitată de onoare, are valențe multiple pentru cultura română, fiind o imensă oportunitate de promovare a patrimoniului național, material și imaterial. Un alt proiect important, unul de suflet, l-a reprezentat construirea Monumentului de la Alba Iulia, inaugurat la data de 1 Decembrie 2018, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Pentru o perioadă, ați asigurat și interimatul la Ministerul Educației Naționale. Care ar fi câteva aspecte pozitive pentru elevi și dascăli pe care le-ați transmite în momentul de față? 

Cel mai important aspect pe care cred că trebuie să îl menționăm, în contextul actual, este legat de faptul că avem elevi și studenți care performează în multe locuri din țară, că avem o serie de olimpici care fac cinste sistemului educațional românesc la nivel internațional, că avem profesori și manageri de calitate în școlile românești. Apoi, aș spune că preocuparea noastră permanentă de a genera o programă mai puțin încărcată, revitalizarea învățământului profesional, crearea unui cadru legislativ care să stabilească clar ce anume ne dorim de la școala românească, toate aceste lucruri sunt de natură să dea speranță, pe termen mediu și lung, acelora care nu mai credeau că lucrurile pot evolua înspre bine. Aș vrea să rețineți de la mine, un om care a trecut prin experiența învățământului superior de calitate, că educația nu reprezintă doar un set de măsuri pe care le implementezi azi și care produc rezultate imediate. Educația este, înainte de toate, o filozofie care îți permite să lași în urma ta un context mai bun decât acela pe care l-ai găsit atunci când ai decis să te implici. Educația este un mare pas înainte doar atunci când îl ajută pe om să își descopere și să își dezvolte abilitățile. Acestea sunt aspectele pozitive de care cred că trebuie să ținem cont, în acest moment. Grilele de salarizare, creșterea veniturilor profesorilor, sumele alocate educației sunt aspecte concrete și vorbesc de la sine despre performanța guvernării PSD.

Nu putem face abstracție de faptul că sunteți un om politic. Cum vedeți, din acest punct de vedere, situația actuală din România? 

Din punct de vedere politic, vă spun că România se află într-un moment în care se încearcă destabilizarea unei guvernări care a produs schimbări pozitive în viața românilor. Cei care au tăiat pensii și salarii vin acum și spun că evidenta creștere economică pe care o înregistrăm nu este sustenabilă și că se prăbușește țara sub povara creșterii nivelului de trai. Trăim, fără îndoială, vremuri absurde în care cei care și-au dovedit incompetența vorbesc despre performanță și responsabilitate.  Am spus-o și o mai spun ori de câte ori este nevoie, noi guvernăm pentru oameni și nu pentru o opoziție care vreme de patru ani a vorbit doar despre aspectele negative din societatea românească, uitând să vină și cu soluții la problemele ridicate. Un lucru este cert și rămâne valabil peste timp: țara nu poate fi guvernată cu declarații politice, mai trebuie și să știi să faci ceva pentru cei care te-au ales. Uneori, uitându-mă la nivelul comunicării politice abordate de către opoziție, am senzația că particip la un examen din sesiunea de restanțe, în care studentul încurcă subiectele și nu înțelege sensul conceptelor pe care le dezbate. Clasa politică românească sau, mai bine zis, o parte importantă a acesteia, nu a trecut examenul în raport cu cetățenii pe care au promis că o să îi reprezinte. În acest context, guvernarea PSD continuă să aplice programul de guvernare, încercând să responsabilizeze un număr cât mai mare de parlamentari români, indiferent de partidul din care aceștia provin. Sunt convins că parte din răspunsul pe care îl așteptați la această întrebare se leagă de recenta plecare de la guvernare a celor de la ALDE. O să vă spun doar atât: a fost o decizie de lider, mulți dintre partenerii noștri din ALDE nefiind de acord cu decizia luată de către domnul președinte Tăriceanu.

Multă lume ar putea crede că funcția de ministru nu înseamnă un volum foarte mare de muncă. V-ați dori ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore? 

Volumul de muncă la nivelul unui minister este, în cea mai mare parte a timpului, imens. Nu știu dacă îmi doresc ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore dar cu siguranță aș vrea ca toți cei care consideră că funcția de ministru este una de reprezentare să mă însoțească timp de o săptămână. Dincolo de responsabilitatea care stă în dreptul unei astfel de demnități, sunt zile în care se pune serios problema rezistenței fizice. Sunt zile în care personalul din aparatul ministerului pleacă de la birou după ora 2.00. Cum credeți că ar mai arăta, la nivelul motivației, angajații care ar ști că ministrul se odihnește de la ora 21.00? Așadar, rămân alături de ei până când ceea ce avem de făcut este dus la bun sfârșit și fac asta pentru că am o filozofie de viață simplă, nu am fost investit într-o astfel de demnitate publică să mă odihnesc.          

Cum s-a păstrat relația dumneavoastră cu autoritățile din Alba dar și cu “actorii politici” locali? 

Relația mea cu autoritățile din Alba a fost mereu una instituțională, reglementată de legile în vigoare, ușa Ministerului Culturii și Identității Naționale fiind deschisă acelora care au dorit să dezvolte proiecte sustenabile. Nu am o relație privilegiată cu nicio administrație județeană. Sunt în administrația publică județeană oameni pe care îi respect și care au demonstrat de-a lungul anilor profesionalism. În rest, dacă mă gândesc la Alba Iulia și la județul Alba, îmi doresc ca Partidul Social Democrat să reușească să însemne mai mult la nivelul administrației publice locale și județene. Poate reușim în 2020.

Sunteți una dintre persoanele care e invitată, frecvent, la posturile naționale de televiziune. Cât de importantă este prezența unui ministru în fața unei țări întregi? 

Este importantă prezența într-un studio de televiziune din perspectiva câtorva elemente care țin de comunicarea eficientă a lucrurilor pe care un ministru le gestionează. Este importantă prezența acolo unde se discută pe marginea unor teme de interes general și pe care activitatea guvernamentală le dimensionează optim. Apoi, prezența la o dezbatere este un act de respect la adresa celor care se constituie a fi telespectatorii fideli ai unei televiziuni anume. Frecvența cu care apare, însă, un ministru la o televiziune sau alta este mereu un subiect de discuție, părerile fiind împărțite: unii consideră că o figură politică responsabilă nu are ce căuta foarte des la televiziune, alții, dimpotrivă, considerând că o prezență media constantă este indispensabilă unei astfel de funcții. În ceea ce mă privește, am încercat să păstrez un echilibru între activitatea în cadrul ministerelor și comunicarea rezultatelor în cadrul emisiunilor televizate. Am evitat și o să evit în continuare subiectele care depășesc aria mea de competență. Este, cred, un act de decență intelectuală.

Nu mai este mult până la alegerile prezidențiale. Ce mesaj ați avea pentru români? 

 În luna noiembrie se organizează scrutinul pentru alegerea Președintelui României, un scrutin care va așeza în fruntea acestei țări o filozofie de conducere, un proiect de țară și capacitatea manifestă de a fi cu adevărat liderul tuturor românilor. După o experiență de 5 ani cu domnul Klaus Iohannis, care, atunci când nu a fost plecat, a fost președintele PNL, cred că este momentul să alegem un președinte capabil să strângă românii în jurul unui proiect de țară, care să ne scoată din această paradigmă a scandalului nesfârșit. Gândiți-vă că am trecut de la un președinte jucător la unul călător, am trecut de la glume la tăceri prelungi, poate că e momentul să trecem la un președinte matur și responsabil. Mesajul meu are în centrul său responsabilitatea și refuzul de a intra, din nou, într-un joc care să ne coste încă cinci ani de demnitate națională.

Revenind la portofoliul de ministru, care sunt proiectele pe care vi le asumați pe viitor?

În momentul de față avem foarte multe proiecte în derulare. Un obiectiv important în agenda mea îl constituie ridicarea Monumentului Unirii de la Arad, un proiect cu o valoare simbolică pentru români și pentru statul național român. Prioritatea mea, în acest moment, o constituie continuarea proiectelor începute, pentru că acestea sunt proiecte majore, esențiale pentru dezvoltarea ecosistemului cultural.

Cum ați caracteriza, în linii mari, activitatea Guvernului condus de Viorica Dăncilă? 

În linii mari, activitatea Guvernului condus de către doamna Viorica Dăncilă, este caracterizată de respectarea programului de guvernare, un program de guvernare care a avut menirea de a crea premisele dezvoltării durabile a României. În contextul realizărilor acestui guvern, v-aș reaminti câteva lucruri clare și de netăgăduit, pe care istoria guvernărilor postdecembriste le va menționa: succesul românesc în cadrul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, redarea demnității pensionarilor și a salariaților proveniți din diverse categorii socio-profesionale, creșterea veniturilor medicilor români, majorarea salariului minim pe economie la un nivel fără precedent și lista ar putea continua. În linii generale, într-un context belicos, creat când de către Președintele României, când de către o opoziție fără viziune și mai ales fără soluții, guvernarea PSD a rămas fidelă cetățenilor români, indiferent cu cine au votat aceștia în 2016. Pentru noi, la nivelul măsurilor adoptate, nu au existat români pesediști și români peneliști, au existat doar români care merită să trăiască decent într-o țară cu un potențial uman greu de egalat la nivelul Uniunii Europene. Activitatea acestui guvern a fost îndreptată către românii onești, muncitori, creativi și cu dragoste de țară și să știți că aceștia nu sunt puțini!

Aș vrea să ne povestiți puțin despre „Cerbul de Aur”. Ați înmânat Marele Trofeu și mi s-a părut că ați avut emoții… 

Cerbul de Aur reprezintă, fără doar și poate, un festival muzical care a bucurat generații întregi de români. Pe scena acestui festival au urcat, de-a lungul timpului, nume mari din muzica românească și internațională, pe scena acestui festival s-au născut povești despre talent, speranță, dăruire. A fost, pentru mine, ca ministru al Culturii și Identității Naționale, o onoare să decernez marele trofeu în prezența unui public familiarizat cu manifestări culturale de acest gen. Spuneți că am avut emoții și aveți dreptate, în sensul în care succesul acestui eveniment, emulația unui număr atât de mare de spectatori, au generat un tip de emoție de care o să îmi aduc aminte mereu cu plăcere. Dincolo, însă, de acest aspect, consider că avem obligația să ne asigurăm că acest festival merge mai departe, că își respectă tradiția, că își păstrează identitatea nealterată și că pune în continuare Brașovul pe harta evenimentelor deosebite. Ministerul pe care îl conduc va avea mereu în vedere sprijinirea unor astfel de evenimente în contextul în care această piață a festivalurilor muzicale este într-o dinamică aparte.

Pentru final, v-aș ruga să transmiteți un mesaj, atât ca ministru, cât și ca om politic.

Cred că România trebuie să continue drumul bun pe care îl parcurge sub guvernarea PSD. Progresul economic și social este evident, dar poate fi rapid stopat de o guvernare, a opoziției de azi, lipsită de profesionalism. Aventura politică pe care o încearcă acum o parte dintre partidele românești poate să ne coste scump. Noi vom continua să guvernăm responsabil și profesionist, respectându-ne promisiunile și programul de guvernare. Restul lucrurilor, zgomotul de fond produs de către opoziție sunt chestiuni pe care cetățenii le vor trata exact cu importanța pe care o merită. E, fără doar și poate, momentul în care trebuie să discernem între cei care fac și cei care povestesc despre ceea ce ar trebui făcut. Aș vrea, pe această cale, să mulțumesc publicației dumneavoastră pentru onestitate și pentru modul profesionist în care a înțeles să disemineze activitatea ministerului pe care îl conduc.

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22074 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*