INTERVIU Stefano Dominioni: „Alba Iulia oglindeşte perfect obiectivele şi valorile programului Rutelor Culturale Europene“

Stefano Dominioni, director al Institutului European pentru Itinerarii Culturale, a fost prezent la Alba Iulia în cadrul unui eveniment organizat în premieră în România.

stefano dominioniAlba Iulia a găzduit, în perioada 30 mai – 1 iunie 2017, „Academia de Formare dedicată itinerariilor culturale certificate de Consiliul Europei“. Evenimentul este organizat anul de Institutul European pentru Itinerarii Culturale (EICR) în diferite orașe din Europa care fac parte din rute culturale certificate de Consiliul Europei. La Alba Iulia a fost prezent și Stefano Dominioni,directorul EICR, care, la sfârșitul vizitei, a acordat și un interviu pentru www.viziteazaalbaiulia.ro, blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia.

Reporter: În primul rând, ce ştiaţi despre Alba Iulia înainte să ajungeţi aici?

Stefano Dominioni: Este a treia oară când vizitez România, dar mă aflu pentru prima dată la Alba Iulia. Înainte să ajung aici m-am documentat puţin în ceea ce priveşte oraşul dumneavoastră. Sunt de părere că istoria oraşului este fascinantă. Vizită mea este organizată în contextul trainingului privind rutele culturale ale Consiliului Europei, organizat de Ruta Culturală „TRANSROMANICA“ şi de oraşul Alba Iulia.

Ce aţi descoperit aici?

Am descoperit un oraş cu o istorie şi un patrimoniu cultural bogate. Ieri am vizitat Universitatea care are multe clădiri frumoase. În această dimineaţă, am mers să alerg în jurul zidurilor Cetăţii cu unul dintre colegii mei de la Rute culturale. Am fost foarte impresionat de această parte fortificată a oraşului.

Ce vi s-a părut cel mai interesant în cea mai mare cetate din România, Cetatea Albă Carolina? Care a fost lucrul cel mai interesant pe care l-aţi apreciat aici?

Am apreciat bisericile (n.a. Catedralele) construite în Alba Iulia, mai ales Catedrala Romano-Catolică, atât de reprezentativă pentru Ruta culturală „TRANSROMANICA“ a Consiliului Europei; Sala Unirii cu toată istoria bogată a României (n.a. aici s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, în 1 Decembrie 1918), Muzeul (n.a. Muzeul Naţional al Unirii) cu toate artefactele, din toate perioadele istorice. Mi-a plăcut de asemenea vizita la ruinele romane şi fostul Palat roman (n.a.Muzeul Principia), simboluri ale Rutei culturale a Împăraților Romani și Dunăreană a Vinului.

Ca turist, ce aţi reuşit să descoperiţi pe această Rută a Împăraților Romani?

Am fost plăcut surprins să descopăr la Alba Iulia atâta istorie romană (n.a.anticul Apulum a fost cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic,militar și cultural al acesteia). Pe de o parte, am descoperit un patrimoniu asemănător cu cel din multe ţări europene. Pe de altă parte, am apreciat istoria locală şi patrimoniul bogat, peisajele şi bucătăria locală din Alba Iulia. În multe moduri, Alba Iulia oglindeşte perfect obiectivele şi valorile programului Rutelor culturale al Consiliului Europei, înfiinţat în anul 1987 prin Declaraţia Santiago de Compostela: o călătorie prin spaţiu şi timp care demonstrează modul în care patrimoniul din diferite ţări contribuie la un patrimoniu cultural comun. Acesta este şi scopul programului rutelor culturale şi ceea ce apreciem ca şi călători culturali şi turişti: să înţelegem că fiecare oraş este unic, dar în acelaşi timp are o identitate europeană comună.

A propos de unicitate, cum vi s-a părut spectacolul acesta (n.a. de reenactment antic al Gărzii Apulum) care aduce în atenție o parte din gloria Romei pe aceste tărâmuri?

Este important să putem vedea cum trăiau romanii, să înţelegem cultura şi tradiţiile acestora, limba lor, muzica şi mijloacele de divertisment. Este o idee foarte bună de a da o reinterpretare contemporană a patrimoniului cultural.Alba Iulia este un oraş frumos care poate oferi multe reprezentări culturale şi artistice contemporane.

Prin ceea ce aţi văzut şi aţi simţit, aţi reuşit să intraţi în atmosfera de acum aproape 1800 de ani?

Cred că da. Reenactment-ul a fost chiar autentic, cu o mare implicare personală a diferitelor personaje. M-am întors în timp, cu ajutorul muzicii, a felului în care actorii au fost costumaţi, prin folosirea expresiilor (n.a. comenzilor militare) în limba latină, a simulării diferitelor bătălii, etc.

dominioni sefano alba iuliaTot ca turist, cum vi se pare Catedrala Romano-Catolică, care figurează pe Ruta Culturală „TRANSROMANICA“?

Transromanicul are o importantă tradiţie atât în România, cât şi în alte ţări europene în care se regăseşte patrimoniul roman, ţări precum: Germania, Italia, Portugalia fiind doar câteva exemple. Vizitând şi alte sit-uri transromanice, am realizat cât de legată este cultura Europei. Astfel, vizitând biserica (n.a Catedrala Romano-Catolică) de aici, am reuşit să fac legături cu alte state care împart o istorie şi un patrimoniu european comun. Alba Iulia este un simbol foarte important privind o varietate de perioade istorice, aspect care face din Alba Iulia, Sibiu sau Bucureşti, din  România exemple de reprezentanţi ai culturii europene. Este un mod de a arăta că există mai multe tradiţii, perioade istorice care sunt reprezentate aici în Alba Iulia, cu particularităţile lor datorate tradiţiilor locale.

Unul dintre obiectivele vizitei dumneavoastră la Alba Iulia este legat tocmai de promovarea acestor rute culturale în rândul publicului nespecializat, a publicului larg. Ce putem face în acest sens?

Deoarece Rutele culturale ale Consiliului Europei au reţele sociale în peste 50 de ţări, atât activităţile cât şi informaţiile despre „Academia de training de la Alba Iulia“ vor fi diseminate unei mari audienţe pe internet, Facebook, Twitter şi de asemenea pe website-urile instituţiei Consiliului Europei (www.coe.int/routes; www.culture-routes.net). Făcând parte dintr-o reţea de rute, Alba Iulia este, de asemenea,  vizibilă. Rutele culturale leagă oraşele între ele: nu este un oraş singur, ci conectat la alte oraşe care promovează la rândul lor oraşul dumneavoastră. Avantajul Rutelor Culturale ale Consiliului Europei este că nu suntem doar noi cei care promovăm oraşul dumneavoastră, ci faceţi parte dintr-o mare familie a sit-urilor romane, a împăraţilor romani, a transromanicului şi toate acestea sunt promovate la nivel european. Este o modalitate de a aduce aceasta în atenţia publicului larg.Mai mult decât atât, programul rutelor culturale creează produse turistice specifice patrimoniului cultural, modalităţi unice pentru promovarea rutelor culturale la nivel local. „Academia de training de la Alba Iulia“ a constituit ocazia de a discuta crearea unor asemenea produse pentru a fi prezentate în cadrul celui de-al VII-lea forum al Rutelor culturale, care va celebra aniversarea a 30 de ani a rutelor culturale şi va avea loc la Lucca,  în perioada 27-29 septembrie 2017.

Instrumentele acestea de promovare, despre care ați vorbit, au fost împărtăşite/agreate şi de către participanţii la training?

Da. Cu toţii creează produse turistice pentru a face patrimoniul cultural vizibil unui public larg. Cu toţii participă la promovarea rutelor culturale în diferite moduri. Unele rute se axează pe artă, arhitectură, unele pe peisaje, altele pe patrimoniul spiritual, pe muzică, aşadar toate acestea ajută la promovarea istoriei europene în diferite ţări.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care consideraţi că ar fi segmentul de turişti interesaţi de cele două rute culturale pe care figurează Alba Iulia?

În general, turiştii interesaţi de rutele culturale reprezintă segmentul pieţei turistice care se extinde constant în Europa. Turiştii europeni sunt în căutare de experienţe culturale locale, autentice. Alba Iulia este un exemplu foarte bun în ceea ce priveşte acest tip de turism nou experimental, pentru că reprezintă patrimoniul cultural la nivel local. Şcolile şi familiile care sunt în căutare de experienţe culturale sunt, de asemenea, un segment de turism foarte relevant privind rutele culturale TRANSROMANICA și cea a Împăraților Romani, pe care figurează Alba Iulia. Turiştii interesaţi de tradiţiile locale, de bucătăria locală, vor fi interesaţi să viziteze Alba Iulia. Toate aceste elemente fac din oraş o piaţă turistică în continuă dezvoltare. Beneficiile turismului tuturor rutelor culturale sunt că efectele economice ale acestui tip de turism se răspândesc şi din acestea beneficiază toată comunitatea. Nu există un singur beneficiar al acestui influx de turism economic, ci există beneficii pozitive pentru o varietate de companii mici şi mijlocii, de la micile hoteluri până la restaurantele locale, muzee locale şi aşa mai departe.

Din datele pe care le deţineţi şi din ceea ce aţi văzut pe teren, Cetatea în sine şi-ar putea găsi locul pe una din rutele culturale europene?

Consiliul Europei a aprobat, în anul 2016, o ruta culturală numită „Oraşe fortificate ale Marii Regiuni“, care se află în Franţa, Germania Luxemburg şi Belgia. Ceea ce se poate propune este ca acest concept să fie extins,  astfel încât să includă şi alte oraşe, precum Alba Iulia, cu o istorie şi un patrimoniu puternice. Această propunere ar putea fi depusă comitetului ştiinţific al rutelor pentru a fi luată în considerare.

În România, consideraţi că ar fi şi alte obiective demne de a figura pe această hartă a Rutelor Culturale Europene?

Da. România este deja inclusă în multe rute culturale importante ale Consiliului Europei: ruta Împăraţilor Romani şi ruta vinului din regiunea Dunării, TRANSROMANICA-ruta dedicată patrimoniului arhitectural romanic, ruta patrimoniului evreiesc, Réseau Art Nouveau Network şi ATRIUM – Arhitectură regimurilor totalitare din secolul al XX-lea şi ruta Iter Vitis. România ar putea deveni membră a altor rute culturale, precum: ruta cimitirelor europene, ruta europeană a oraşelor termale istorice, ruta Via Habsburg, etc. Mai multe informaţii privind rutele culturale ale Consiliului Europei pot fi găsite accesând: www.coe.int/routes

Cu ce poveste despre Alba Iulia va întoarceţi pentru familie, prieteni şi colegi?

În primul rând, mulțumesc orașului Alba Iulia, Ministerului Turismului și Ministerului Culturii și Identității Naționale din România pentru colaborarea în organizarea evenimentului de la Alba Iulia. Revenind la întrebare, ne vom aminti Alba Iulia ca fiind un oraş foarte frumos, cu un vast patrimoniu cultural, un oraş foarte primitor, cu oameni foarte prietenoşi. Un oraş şi o regiune foarte frumoase pentru a ne întoarce şi a ne petrece aici vacanţa.“

Interviu realizat de Nicu Neag

 

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 37494 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*